mnenj na posebni strani

Lena pita s šunko

topla predjed s šunko

Sestavine

Testo:

200 g moke

200 g skute

200 g masla

Nadev:

80 - 100 g masla

4 jajca

1/2 žemlje ali kos kruha

1/2 dl mlačnega mleka

1/2 dl kisle smetane

200 - 250 g mlete šunke

sol

poper

jajce za premaz

75 g naribanega parmezana

Postopek

Moki dodamo pretlačeno skuto in na lističe narezano maslo. Zamesimo gladko testo, ga oblikujemo v hlebčke, zavijemo v folijo in pustimo, da počiva na hladnem približno eno uro.

Medtem pripravimo nadev: maslo penasto zmešamo, dodamo rumenjake, solimo, popramo, dodamo v mleku namočeno žemljo, smetano in šunko.

Vse sestavine dobro zmešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga z naribanim sirom izmenično primešamo nadevu. Polovico testa razvaljamo na velikost pekača in ga položimo na pomaščeno dno. Po testu enakomerno porazdelimo nadev in ga prekrijemo z drugo plastjo testa. Ob robovih ga pritisnemo ob nadev. Pito premažemo s stepenim jajcem in posujemo z naribanim sirom. Pri 175 stopinjah jo pečemo 40 - 50 minut. Pečeno narežemo na kocke.

Mnenja o receptu

Tole moram pa pohvalit,zelo dobro.Sem malo po svoje naredila,ker nisem imela šunke.Delala sem s faširanim mesom.Prepražila sem ga in začinila,ostalo vse po receptu.Je bilo na mizi za valentinovo ,zato srčki na vrhu.Smo imeli kar za kosilo in skledo solate zraven. lp goga / gogad