mnenj na posebni strani

Kremšnite

priljubljene kremne rezine

Sestavine

1,5 l mleka

22 dag moke

30 dag sladkorja

2 vrečki vanilijevega sladkorja

rum

1 limon (sok + lupinica)

6 jajc

1 zavitek listnatega testa

1/2 l sladke smetane

Postopek

Kremšnite delamo v visokem pekaču z merami cca. 30 x 20 cm.

Najprej spečemo listnato testo: v zavitku sta 2 kosa testa - vsakega posebej razvaljamo v velikosti pekača iz pečice (testo se namreč pri peki skrči, zato ga razvaljamo z večjimi dimenzijami!). Pečemo ga na hrbtni strani pekača in ga prebodemo z vilicami, preden ga damo v pečico.

Medtem pripravimo kremo: moko, 1/2 sladkorja, vanilijev sladkor, rum, limonin sok in nastrgano lupinico ter rumenjake zmešamo v gladko maso. Zavremo mleko, odstavimo z ognja, previdno zamešamo kremo in kuhamo ob stalnem mešanju 10 - 15 minut. Naredimo sneg iz beljakov in mu na koncu primešamo preostalo polovico sladkorja. Sneg previdno zamešamo v vročo kremo, ki smo jo ravno odstavili z ognja.

V visok pekač 30 x 20 cm damo plast listnatega testa in nanj polijemo kremo. Pustimo, da se ohladi. Na ohlajeno kremo damo stepeno smetano in pokrijemo z drugo polovico listnatega testa. Pekač postavimo v zamrzovalnik za 3 ure. Po treh urah vzamemo pekač iz zmrzovalnika in z ostrim nožem narežemo kremšnite - pride jih 15 kosov (5 po dolžini x 3 po širini) Pekač postavimo v hladilnik. Pa dober tek!

Mnenja o receptu

lep pozdrav! Verjetno je moka ostra? lp / majča1

Uporabljam navadno mehko moko. / MABI