mnenj na posebni strani

Bučna sladica

sladica iz jesenskih buč in skute z listnatim testom

Sestavine

zamrznjeno listnato testo (3 kvadratki)

1 kg naribane jedilne buče

0,5 kg skute

1 kisla smetana

sladkor po okusu

ščepec soli

3 jajca

limonina lupinica

1 dl sladke smetane

sladkor v prahu

Postopek

Bučo olupimo, odstranimo semenje in mehkejše dele, jo naribamo (lahko z multipraktikom), osolimo in čez približno pol urice odtisnemo vodo, ki jo je spustila. V skledi stepemo jajca, jim dodamo skuto, limonino lupinico in odcejeno bučo, dodamo še sladkor po okusu in kislo smetano ter vse skupaj premešamo. Odtajane kvadratke listnatega testa prerežemo na pol in prvega zvaljamo na velikost pekača (25 x 35 cm). V pekač damo peki papir, da se lepše reže in imamo manj dela s čiščenjem. Testo položimo v pekač in ga večkrat prebodemo z vilicami, da se ne delajo mehurji. Na testo damo 1/5 nadeva in ga pokrijemo z drugo plastjo testa. Postopek nadaljujemo, dokler ne porabimo nadeva. Zadja plast je testo, na katerega polijemo sladko smetano. Pečemo na 180 stopinjah dokler se vrhnja plast lepo ne zapeče (približno 50 minut). Ohlajeno sladico posujemo s sladkorjem v prahu.

Opombe

Mislim, da bi se dalo narediti to sladico tudi kot slano predjed ali prilogo k mesnim jedem, v tem primeru iz recepta črtaš sladkor in dodaš poper.

Mnenja o receptu

Že v moji beležki. Izgleda njami! / Jelenckova

Super zadeva! Seveda se da narediti tudi slano različico, moji cimri jo je oma zmeraj spekla (imenovala jo je "bučnica") za študentske dni v Ljubljani. kako je bila dobra! Bomo preizkusili pa tudi tole tvojo sladko. / mamaF

neverjetno enkratno, je šel cel "pleh" v enem večeru / najchi

fantasticna zadeva, zmanjkalo v trenutku! / smoootka

ta sladica je čudovita sedaj ponavljam že drugo v enem tednu / emakarin