mnenj na posebni strani

Karamelne ploščice

krhko testo s karamelno kremo

Sestavine

Krhko testo:

180 g moke

100 g masla

1 žlica sladkorja

1 jajce

Krema:

100 g sladkorja

4 žlice vode

250 ml sladke smetane

Postopek

Iz sestavin za testo na hitro zgnetemo krhko testo in ga pustimo počivati na hladnem približno pol ure. Zvaljamo ga na pekač v pravokotno obliko in na 180 stopinjah pečemo približno 20 minut (do zlato rjave barve).

Za kremo v kozici stopimo sladkor in vodo ter vremo dokler sladkor ne karamelizira. Pri tem konstantno mešamo! Ko sladkor karamelizira, ga odstavimo z ognja in prilijemo sladko smetano. Pazite, ker "šprica!! Kremo vremo še dobrih 5 minut oz. do primerne gostote (da se karamela maže).

Kremo na koncu namažemo na krhko podlago in pustimo, da se ohladi. Razrežemo na ploščice.

Opombe

Ploščice so nastale kot neuspešen poskus home made twixa, vendar jih kljub temu lahko prelijemo s čokolado in dobimo njegovo imitacijo.

Mnenja o receptu

sliši se fuul zanimivo... / Vegica

Tole se pa dobro sliši. Me pa zanima, če se potem narezane ploščice, če jih položimo eno vrh druge, kaj sprimejo med seboj? Hvala / anka

sliši se ful dobro:) / femica

Anka,ploščice bi se sprijele skupaj,ker se karamela ne strdi ampak ostane kremasta :) / Roncolino

Danes sem se jih lotila. Po receptu sodeč sem mislila, da se bo krema zgostila že med kuhanjem. No, kuhala sem sigurno 15 min če ne še več, pa je bilo vse skupaj zelo tekoče, v bistvu se ni nič gostilo. No potem sem kremo malo ohladila, da se je malo zgostila, jo polila čez testo in do konca ohladila. Še vedno je precej mehko, zelo sladko, a jaz imam rada okus po karameli, tako da bo še na sporedu. Testa nisem delala po tem receptu, tako da ne morem komentirati. / Tadeja L