mnenj na posebni strani

Tiramisu "Schwarzwald"

tiramisu brez kave, s čokolado in višnjami

Sestavine

6 jajc

20 dag sladkorja

20 dag moke

1/2 zavitka pecilnega praška

4 dag grenkega kakava v prahu

ščepec soli

6 žlic Radenske

2 jajci

2 zavitka rumovega sladkorja

5 dag sladkorja

50 dag sirčka mascarpone

75 dag gostega smetanovega jogurta

10 dag bele čokolade

10 dag temne čokolade z vsaj 70% kakava

kozarec višnjevega kompota

0,3 dl ruma

Postopek

Za biskvit trdo stepemo beljake s ščepcem soli. V sneg vtepemo polovico sladkorja. V drugi posodi penasto stepemo rumenjake s preostalim sladkorjem, ko masa naraste, po žlicah med stepanjem dodajamo Radensko. Rumenjakovo mešanico zlijemo na sneg iz beljakov, na to pa presejemo moko s pecilnim praškom in kakavom ter narahlo zmešamo s kuhalnico, da dobimo homogeno zmes. Zlijemo na pekač (v velikosti pečice) prekrit s peki papirjem ter pečemo v prej ogreti pečici 15 - 20 minut. Pečen biskvit ohladimo.

Za kremo iz beljakov stepemo trd sneg in vtepemo vanj še oba rumova sladkorja. Rumenjaka penasto stepemo s sladkorjem. Rumenjakovi masi dodamo sirček mascarpone in smetanov jogurt ter z žlico zmešamo v enakomerno maso. Nazadnje narahlo primešamo še sneg. Belo čokolado nad vodno paro stopimo, temno čokolado pa sesekljamo. Višnje odcedimo in soku primešamo rum.

Primeren model (npr. tortni model s premerom 28 cm) obložimo s prozorno folijo za živila. Polovico biskvita natrgamo na večje kose ter z njim obložimo dno. Biskvit navlažimo s polovico soka z rumom, pokapamo s polovico staljene bele čokolade, posujemo s polovico višenj, tretjino temne čokolade ter vse prelijemo s polovico kreme. Prekrijemo s kosi preostalega biskvita, ki jih prav tako navlažimo, pokapamo z belo čokolado, posujemo s preostankom višenj in drugo tretjino temne čokolade ter prelijemo s preostalo kremo. Na koncu sladico posujemo s preostalo temno čokolado in jo za najmanj 5 ur postavimo v hladilnik. Razrežemo na poljubne kose ter ponudimo.

Opombe

Sladica je zelo osvežilna. Če jo pripravimo v tortnem modelu, lahko brez težav nadomesti torto.

Mnenja o receptu

Hvala, to je super ideja kako porabiti Panettone, Pandoro in podobne sladice,ki jih dobim za Bozic, pa ne vem,kaj bi z njimi.Ce jih porabim namesto biskvita in nadaljujem po receptu, sem prepricana, da bo nastala zelo dobra torta.lp / lucka52

Lucka52, te sladice lahko porabiš tudi za 3D torte. / katka lopatka

zdravo:) ko sem delala to sladico, je krema bila zelo tekoča...najbrš sem nekaj narobe naredila (sicer ne bi vedla kaj)...da sem vzela napačen jougurt je edina rešitev moje napake... bi mi lahko prosim avtor-ica recepta dala napotke za naprej, ker je sladica drugače odličnega okusa :) lp / mihi_435