mnenj na posebni strani

Čokoladna torta po moje

čokoladni biskvit s prelito čokolado

Sestavine

Testo:

150 g masla

75 g sladkorja

1 vanilijev sladkor

150 g stopljene čokolade

2 jajci

4 rumenjaki

4 beljaki

150 g mehke bele moke

17 g kakava

75 g sladkorja (za sneg)

3 g pecilnega praška

 

Nadev:

2 - 3 žlice ribezovega želeja

 

Obliv:

100 g čokolade

5 žlic sladke smetane

 

Postopek

Testo.

maslo penasto umešamo ter dodamo sladkor, vanilijev sladkor, čokolado, jajci in 4 rumenjake.

Posebej zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Mešanico presejemo in jo dodamo v testo.

Iz 4 beljakov stepemo čvrst sneg in mu med mešanjem dodamo sladkor. Sneg previdno vmešamo v testo in z njim napolnimo tortni model. Spečemo.

Nadev:

Pečeno tortno podlago stresemo na rešetko, ohladimo in prerežemo. Najprehj spodnjo plast namažemo z 2-3 žlicami ribezovega želeja, pokrijemo z zgornjo plastjo testa in nato še vrhnjo ploskev namažemo z 2-3 žlicami ribezovega želeja.

Obliv:

čokolado nalomimo v lonček in dodamo sladko smetano. Vse postavimo v posodo z vročo vodo in mešamo, da nastane gladka krema. Po želji lahko torto okrasimo s stepeno smetano.

Opombe

Jaz uporabim tortni model s premerom 26 cm, biskvit pa pečem v pečici na 175 - 200 stopinj. Pečem približno 40 minut in jo prerežem šele, ko se ohladi.

Mnenja o receptu

ZANIMIVO. BOMO POSKUSILI / jon

Draga Eva, kot izkušena pekarica vidim že iz recepta, da gre za zelo dober biskvit. In seveda kiselkast ribezov žele odlično paše zraven. Iz recepta pa ni jasno, kolikokrat prerežeš. Domnevam, da enkrat - torej, da dobiš 2 plasti - a potem druge plasti en moreš "prav tako pokriti". Če pa imaš 3 plasti, je dobro, da premažeš z želejem torto tudi zgoraj, pod oblivom. Daj popravi besedilo recepta. / teta torta