mnenj na posebni strani

Rižota s sipami, lignji, raki in šparglji

bogata rižota s svežimi morskimi sadeži in šparglji

Sestavine

2 srednje veliki sipi

2 velika lignja

30 dag kraljevih kozic (tudi navadnih ali škampov)

10 dag špargljev

riž za rižote

3/4 l jušne osnove

2 žlici peteršilja

kozarec belega vina

maslo

1 manjša čebula

3 stroki česna

olivno olje

sol, poper

rožmarin, origano

Postopek

Sipe in velike lignje očistimo in narežemo, rakce operemo (sam kozicam odstranim tipalke). Šparglje operemo, odstranimo olesenele dele in narežemo na 1 cm dolge koščke. Čebulo in česen sesekljamo.

Na olju bledo podušimo čebulo, dodamo česen in kmalu za tem na koščke narezane sipe. Ogenj zmanjšamo na srednjo temperaturo. Dušimo pet minut. Dodamo na kolobarje narezane lignje, dušimo 20 minut. Vmes zalivamo z belim vinom, solimo, popramo, dodamo sesekljan rožmarin, origano in šparglje.

Kmalu dodamo riž, premešamo in počakamo, da riž vpije tekočino. Dodamo rakce. Zalijemo z vročo jušno osnovo, temperaturo kuhalne plošče še znižamo, nato stalno in pazljivo mešamo (da ne poškodujemo rakov) in dolivamo juho. Tik preden je riž kuhan al dente, po potrebi še začinimo, sicer pa v rižoto vmešamo debelejšo rezino masla, premešamo, zalijemo z vročo jušno osnovo, znova premešamo in odstavimo z ognja. Počakamo minuto ali dve, da postane rižota kremasta in postrežemo.

Opombe

Sam se držim pravila, da kuhanje rižote ne dovoljuje počitka in jo je treba zato stalno mešati. Riž je tako bolje prepojen z omako, kot če bi ga po prvem zalivanju samo dušili brez mešanja. Pa tudi suha ne sme biti rižota, bolje je, da se omaka pocedi z vilic, kot da se sprijema v kepice.

Mnenja o receptu

Ja, ta način mešanja riža neprestano 20 minut uporablja tudi mojster Goljat. / katka lopatka

Recept je zelo zapeljiv, lahko namigneš še, koliko riža uporabiš, da je razmerje riž:ostalo optimalno? Je pribl. 200 g ( 4 male skodelice) dovolj? / mamaF

Jaz dam največ 100 g riža na osebo, pa vsaj 150 g morskih sadežev, še raje 200, da ni preveč riža. Mamamia / mamamia

200 g riža za 2 osebi je dovolj (npr. ena čajna skodelica). Se pridružujem Mamamii - ne preveč riža, da ostane dovolj prostora za druge dobrote. / lmiran