mnenj na posebni strani

Jajčevci po turško

lahka zelenjavna predjed iz jajčevcev, paradižnikove omake in začinjenega jogurta

Sestavine

1 jajčevec

1 čebula, sesekljana

4 stroki česna, sesekljani

jogurt

malo limoninega soka

1 konzerva pelatov ali svež paradižnik

origano, timijan, majaron

žlica sladkorja

olivno olje

sol

poper

svež peteršilj ali koprc za okras

Postopek

Jajčevce narežemo na pol centimetra debele rezine in jih za 20 minut namočimo v osoljeno vodo. Pripravimo paradižnikovo omako. Na olivnem olju prepražimo čebulo in česen. Dodamo pelate ter omako začinimo z origanom, timijanom in majaronom, soljo ter poprom. Dodamo še žlico sladkorja. Pokuhamo, da se omaka nekoliko zgosti.

Jajčevce odcedimo in popolnoma osušimo. Začinimo jih s soljo in poprom ter premažemo z olivnim oljem. Z obeh strani jih spečemo v razgreti žar ponvi ali na pravem žaru. Medtem, ko se pečejo, jogurt zmešamo z nasekljanim česnom (1 - 2 stroka), dodamo malo soli in limoninega soka.

Pečene jajčevce nadevamo na krožnik, prelijemo s paradižnikovo omako in na koncu dodamo še jogurtov preliv. Potresemo s peteršiljem ali koprcem.

Opombe

Jed ponudimo toplo kot predjed. Skupaj s hrustljavim kruhom, popečeno polento ali kuskusom pa je to tudi odlična zelenjavna glavna jed.

V paradižnikovo omako lahko damo tudi nasekljan čili.

Mnenja o receptu

Sama pripravim to jed na podoben način, brez čebule. Seviram v ovalni posodi - ohlajeno. Je moja zelo priljubljena jed, ki jo pripravim že dan preje. Migla / Migla

Fajn recept. Sicer ne vem, zakaj je treba jajčevce namočiti v vodo? Bi pa edino jogortovo omako dodelal. Uporabil bi grški jogurt zgostil s pretlačeno feta sirom, začinil s soljo, belim poprom, stisnil nekaj limoninega soka ter dodal veliko sveže na grobo narezane koper začimbe. Letos sem kar nekaj časa preživel v Turčiji in sem vzljubil koper začimbo, tako da jo zdaj tudi doma veliko uporabljam. / fasulas