mnenj na posebni strani

Sadni kruh

božični kruh z veliko sadja brez oreščkov

Sestavine

Testo:

40 dag moke (pol ostre, pol gladke)

4,5 dag kvasa

10 dag sladkorja

20 dag margarine

2 rumenjaka

2,5 dl mleka

pol čajne žličke soli

pol čajne žličke cimeta

pol čajne žličke mletih klinčkov

1 vanilijev sladkor

Sadni del:

25 dag suhih marelic

25 dag suhih sliv

20 dag suhih fig

20 dag rozin

0,5 dl ruma

0,75 dl vode

5 dag sladkorja

sok 2 - 4 pomaranč

Postopek

Sadni del:

vse sadje (fige, slive, marelice, rozine, po želji še dateljne..) dan prej namočimo v vodi, rumu in soku pomaranč. Pustimo stati vsaj čez noč, občasno na začetku pomešamo.

Testo:

kvas raztopimo v sladkorju in mlačnem mleku. Pustimo, da rahlo vzkipi ter ga dodamo rahlo segreti moki, v kateri je že sladkor, vanilijev sladkor, rumenjak, sol, cimet in mleti klinčki. To zamesimo, dodamo mleko in margarino in še dobro zamesimo.

Skupaj:

zdaj je čas, da sadje, ki se je čez noč namočilo, dodamo testu. Paziti moramo, da sadje razporedimo enakomerno po testu in pa, da ga ne gnetemo preveč, saj je potem testo precej pocasto. Testo pustimo vzhajati (vsaj dve uri - doseglo bi naj dvojno velikost). Potem ga damo v pekač in pečemo pri 200 stopinjah 30 minut, nato pa zmanjšamo na 180 stopinj in pečemo še 30 minut. Med peko kruh občasno premažemo z malo vode, pečenega pa s sladkorno raztopino (4 žlice vode in 2 žlici sladkorja), da dobi sijočo skorjo. Kruh je najbolje hraniti v alu foliji.

Opombe

Testo se da enostavno spreminjati iz mokrega v zelo suho, zato se lahko s sadjem precej eksperimentira.

Mnenja o receptu

50 dag margarine. Ali ni to preveč za kvašeno testo s 40 dag moke. LP / larisa1

Naredila sem po receptu, vendar se mi je zdelo preveč mokro in sem dodala še moke cca. 20dag, odvzela pa sem precej sladkorja, ker sem se bala, da bo presladko, tako da sem ga v testo dodala samo dobro žlico. Pred peko sem pustila, da vzhaja debeli dve uri. Dodajam še sličico. L.P. / gerna