mnenj na posebni strani

Potratna potica

potica z orehovim in skutnim nadevom

Sestavine

Kvašeno testo:

1,40 kg moke

1 in pol žličke soli

10 dag kvasa

4 rumenjaki

naribana limonina lupina

mlačno mleko

Raztopimo in dodamo:

20 dag margarine

10 žlic sladkorja

malo ruma

Vzhajan kvas:

v lončku razdrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja, 2 dl mlačne vode in žlico moke, pustimo, da vzhaja in nato dodamo sestavinam za kvašeno testo.

Potrebujemo dva biskvita, ki jih pečemo v enako velikem pekaču kot potem potico. Recept je za veliki pekač, čez celo pečico.

Rumen biskvit:

3 jajca

12 žlic sladkorja

12 žlic olja

12 žlic moke

12 žlic mleka

1 pecilni prašek

1 vanilijev sladkor

Rjav biskvit:

iste sestavine kot pri rumenem + malo čokolade ali kakava v prahu in malo ruma

Orehov nadev:

1 kg in pol orehov

lupina in sok limone

prelijemo z vročim sladkanim mlekom, ki smo mu dodali 14 dag margarine

dodamo stepen sneg treh beljakov in ga počasi vmešamo

Skutni nadev:

1 kg skute

3 rumenjaki

sladkor

(zmešaš)

Postopek

Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo na dvojno velikost pekača. Pekač (velik kot pečica, z malo višjimi robovi, namažemo z margarino, nanj položimo testo tako, da ga polovica visi čez. S tem delom nazadnje pokrijemo potico.

Potem damo polovico orehovega nadeva, ga razmažemo in na to položimo čokoladni biskvit. Navlažimo ga z mešanico vode, ruma in sladkorja. Naslednja plast je skutni nadev, damo vse, ker je skutna plast samo ena. Potem rumeni biskvit, ki ga spet navlažimo, pa orehov nadev in potem zavihamo čez vse to testo. Robove zatlačimo. Obvezno prebodemo vso potico, da gre lahko para ven. Po vrhu jo premažemo s stepenim rumenjakom.

Pečemo jo pri 180 stopinjah približno eno uro. Če po vrhu prehitro porjavi, jo pokrijemo z alu folijo.

Opombe

Potice pride veliko in v hladilniku kar precej dolgo zdrži, je pa odlična tudi, če jo zamrznemo. Poleg tega si delo lahko olajšamo tako, da biskvite spečemo že dan prej.

Mnenja o receptu

Verjetno je pri receptu za biskvit napaka in je namesto mleka enkrat mišljen sladkor? / petika

Ja, res je, bom takoj popravila. Hvala za opozorilo. / andda

Nikjer ni napisana velikost pekača, ker mi ni logčno 1,4o kg moke za eno veliko potico. Pa tudi nadeva je veliko za eno potico. / tadeja 13

Ja, tadeja 13, glede pekača je napisano, takoj v drugi vrsti pri postopku, potice pride res veliko, kar sem tudi že omenila. Recept je pač za tiste, ki raje naenkrat naredijo večjo količino ali pa imajo veliko družino in pač take potrebe. Sem pa tudi napisala, da je potica odlična tudi odmrznjena. / andda

Res bi bilo dobro, če bi NAJPREJ recept prebrali, vedno.......................pa potem spraševali...........če bo še kaj vprašati. / rimljanka