mnenj na posebni strani

Pita sirnica

širše je znana kot sirov burek. Pričujoča verzija je bolj južna, na ta način pa jo pripravljajo tudi ponekod severneje - na Balkanu.

Sestavine

Testo:

1/2 kg gladke moke

2 - 2,5 dl mlačne vode (približno)

žlica kisa

par ščepcev soli

3 zvrhane žlice masti

približno dl olja

Nadev:

500 - 600 g skute (lahko tudi puste)

1 - 2 čajni žlički soli (po okusu)

1 - 2 žlice kisle smetane (po želji)

Postopek

Zamešamo sestavine za testo in ga dolgo gnetemo, da postane gladko in mehko (dobrih 10 minut). Razdelimo ga na 5 ali več kroglic in vsako zvaljamo v krog približno 10 - 15 cm.

Pomešamo stopljeno mast in olje in v to mešanico preložimo zvaljane kose testa. Pustimo stati okrog 10 minut (tudi več, če testo še ni dovolj voljno).

Iz mešanice masti in olja vzamemo kos testa in ga damo na gladko delovno površino (najprimernejša je večja miza, na katero lahko damo za zaščito plastičen gladek prt).

Z rokami razširimo testo v čim večji krog, potem pa dvignemo rob testa in ga z rokami od sredine vlečemo počasi proti sebi čim dlje, na tanko in postopoma z vseh strani. Debelejše robove, ki včasih ostanejo, potrgamo. Luknjam se skušajmo izogibati, ni pa nič hudega, če se jih nekaj naredi.

Sestavine za nadev zmešamo in jih del raztresemo po razvlečenem testu.

Prepognemo robove testa proti sredini (lahko tudi večkrat zapognete) in damo na stran. Ponovimo še z ostalimi tremi kosi testa, vsaj enega pa prihranimo za konec.

Zadnji kos testa ravno tako razvlečemo, rahlo posujemo z nadevom in na sredino enega zraven drugega prenesemo prej razvlečene, nadevane in prepognjene kose. Po želji še malo potresemo z nadevom in prepognemo robove testa preko vseh kosov, da jih zapremo noter.

Pazljivo, da se testo ne predre, prenesemo vse skupaj v okrogel pekač (tepsijo) in pečemo na okrog 200 stopinj kakih 45 - 50 minut, da je zlato rumeno zapečeno.

Opombe

Ta način izdelave vlečenega testa (kor) je precej preprost, rezultat pa je zelo okusen izdelek.

Pri vlečenwm testu je za vlečenje najvažnejše testo dobro premesiti, da se razvije gluten in da elastičnost in da po mesenju testo počiva vsaj dobrih 10 minut in postane voljno!

Ker je testo enakomerno in obilno namaščeno, se oprime gladke podlage in se ga lahko lepo in na tanko razvleče.

Uporabo masti (bodisi kot mešanice z oljem ali samo čiste masti) toplo priporočam, ker je na koncu testo lepo hrustljavo in okusnejše.

V Bosni uporabljajo "na suho" razvlečene (brez obilne maščobe) in na hitro na plošči štedilnika popečene skoraj suhe kose vlečenega testa, ki ga med pripravo pit velikodušno škropijo s prevretkom vode in maščobe. Take "kore" se lahko pripravijo vnaprej in shranijo podobno kot tiste, ki jih je moč kupiti v trgovinah.

Na slikah je gotova jed in zadnja faza izdelave - ko je razvlečen zadnji kos testa, v ozadju pa so štirje zavitki, ki čakajo, da se jih zavije v zadnjo "koro".

Mnenja o receptu

uuu, super, hvala, bomo sprobali, obožujem tovrstne sirove zadeve!!! / katka lopatka

Mene pa zanima, kaj so zdaj eni kupčki čisto zgoraj na prvi (ne ta glavni) sliki??? In kako to, da se ti testo ne zalepi na mizo, ker nimaš prta gor?? Vidim pa nekakšno folijo... Drugače pa za končni rezultat čista 5 / blažkaa

Uf, recepta pa sploh nisem prebrala. Sorry... / blažkaa

To bom pa sprobala. Ko naredim poročam! / breskva

Fine izgleda, bom jutri sprobala in bom sporočila Cao / vale11

Blažkaa, kako lahko oceniš recept, če ga nisi sprobala? Malo hecno se mi zdi. Se pa strinjam, da zgleda zelo dobro, pa lepo je poslikano. / jasna1

saj je napisala, da za končni rezultat oz. izgled, verjetno, ker je tako lepo razvlečeno in na koncu super izgleda / katka lopatka

Ocenila sem končni izdelek, ker tudi sama kar pogosto tako delam pito sirnico. / blažkaa

Super recept! Res, kar ne vem, kako naj ga dovolj pohvalim! Sem prvič delala to testo (me je bilo kar malo strah, ker sem enkrat samo pomagala mami pa mi je šlo vse narobe). Tokrat pa se je razvleklo skoraj tako čudovito, kot tvoje na sliki. Doma kar niso mogli prehvalit, je bilo res zelo okusno. Naslednji teden pa poizkusim še varianto s kakšnim drugim nadevom. / mala_mi

Res je dobra. Juhu, sem bla prav vesela, da mi je končno ratal en burek, ta je pa še okusen. Testo se mi ni tako vleklo, kot tam na sliki. Drugače pa špica. / katti