mnenj na posebni strani

Krompir z blitvo

krompir z blitvo podušimo na maslu s česnom in kislo smetano

Sestavine

8 - 10 velikih krompirjev

0,5 kg blitve

3 stroke česna

sol

1 žlica margarine ali masla

1 - 2 lončka kisle smetane

Postopek

1. Krompir olupimo, narežemo na kose poljubne velikosti in ga kuhamo v slani vodi toliko časa, kolikor se nam zdi potrebno (manj ali bolj kuhan).

2. Med tem časom, ko se krompir kuha, narežemo blitvo na koščke, stresemo v vrelo vodo ( NE slano) in jo kuhamo 15 minut.

3. V teflonski posodi raztopimo margarino. Blitvo odcedimo in jo stresemo na margarino. Po 5 minutah dušenja dodamo na drobno narezan česen. Vse skupaj posolimo po okusu in dušimo še 10 minut.

4. Čisto na koncu dodamo kislo smetano in vse skupaj pustimo na ognju še 5 minut.

5. Postrežemo še vroče. Krompir in blitva sta primerna kot samostojna jed brez mesa. Lahko dodamo piščančje zrezke, lignje na žaru ali pa samo solato.

Mnenja o receptu

Tudi jaz delam podobno, le, da uporabim oljčno olje. Včasih si pa privoščim varianto, da najprej nasekljam panceto, jo razpustim v ponvi, po potrebi še kanček olivca, dodam česen, da zadiši in na to zabrišem blanširano blitvo ter pokrito dušim do mehkega. Vmes poizkušam malvazijo, na koncu dosolim in oplemenitim z mletim poprom. Po navdihu serviram krompir in blitvo posebej,včasih pa kar zmešam vse skupaj in pustim, da se okusi malo pocrkljajo med seboj. Potem se spravi v sosedstvo še kakšna škarpina iz pečice. / pšeničnik