mnenj na posebni strani

Zdrobove rezine s kokosom

hitro narejena sladica zanimivega okusa, sočna

Sestavine

4 jedilne žlice sezamovih semen

125 g pšeničnega zdroba

250 g sladkorja v prahu

700 ml kokosovega mleka (ali del kokosove smetane, del mleka)

dve žlici gheeja ali belega olja

dve jajci

čajna žlička mletega kardamoma

Postopek

Sezamova semena prepražimo v ponvi brez maščobe, ko porjavijo, jih damo na stran in ohladimo.

Zdrob, sladkor in kokosovo mleko damo v kozico in na srednjem ognju med nenehnim mešanjem zavremo. Ko zavre, dodamo maščobo in mešamo, dokler masa ne začne odstopati od stene posode. Potem umaknemo z ognja in pustimo, da se masa povsem ohladi. Vmes večkrat premešamo.

Iz beljakov stepemo čvrst, a ne pretrd sneg in ga del vmešamo v ohlajeno zdrobovo maso. Potem dodamo še oba rumenjaka in kardamom ter preostanek snega in z leseno kuhalnico mešamo, da masa postane rahla in so vse sestavine dobro premešane. Testo damo v namaščen pekač ali pekač, obložen s folijo za peko oziroma peki papirjem, potresemo po vrhu sezamova semena ter pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 160 stopinj. Ko je pecivo ohlajeno, ga zrežemo na rezine.

Opombe

Pecivo lahko ponudimo s kakšnim svežim sadjem ali sadjem iz kompota (sploh liči in rambutan se lepo podata, ali kakšno drugo tropsko sadje). Ni pa nujno, saj je pecivo zelo sočno in tekne tudi brez sadne spremljave.

Mnenja o receptu

kaj je to ghee? / sourcherry

Ghee je prečiščeno maslo, ki se uporablja v indijski kuhinji. Jaz ga običajno nadomestim z raztopljenim maslom. / cherry

Brez kardamoma gre ali je obvezen? lp / limona

Zdaj sem šele videla.... Gre seveda tudi brez kardamoma, a je potem okus manj izrazit oziroma drugačen. Kardamom da poleg zanimivega okusa tudi značilen vonj sladicam, ampak če ka kdone mara, gre tudi brez. mamamia / mamamia

Odlično! / piščanec