mnenj na posebni strani

Zdrobovi kolački

hitro narejeno pecivo, sočno in sladko, izhaja iz arabskih držav

Sestavine

40 dag pšeničnega zdroba

15 dag sladkorja

4 dag masla

žlica olivnega olja

dve celi jajci plus en beljak

vrečka pecilnega praška

čajna žlička vanilijeve arome

Za sladkorni preliv:

sok ene pomaranče

8 dag sladkorja

dva do tri dl vode

Postopek

Iz treh beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjaka stepemo s 100 g sladkorja in ko je masa svetlejša in penasta, vmešamo sneg in vanilijevo aromo.

Maslo zmehčamo. Pecilni prašek razmešamo v malo tople vode (maslo lahko tudi vmešamo v toplo vodo in premešamo skupaj s praškom). Vse to dodamo jajčni masi in premešamo, dodamo še olivno olje, potem pa postopoma dodajamo zdrob.

Iz testa oblikujemo za manjši oreh velike kroglice, jih povaljamo v ostanku sladkorja in damo na pekač, obložen s peki papirjem.

Pečemo jih na 180 stopinj okoli 20 minut.

Medtem, ko se kolački pečejo, zavremo vodo, sladkor in pomarančni sok. Vsak kolaček z žlico prelijemo s sirupom in ko ga vpijejo, po želji okrasimo s stopljeno čokolado ali na vrh vtisnemo mandelj.

Opombe

Osnovni recept je iz knjige Arab Cooking, brez sladkornega preliva. Za moj okus so bili kolački presuhi, zato sem jih prelila s sirupom in potem še malo okrasila s stopljeno čokolado.

Namesto pomarančnega soka lahko uporabimo tudi limoninega.

Mnenja o receptu

zgleda super!! bo treba ob priliki poskusiti! / mlada kuharica

Dobri so. Glede na to, da sem jih tudi sama prelila s sirupom, jih pred peko nisem povaljala v sladkorju, ker se mi je zdelo, da bodo presladki. Pa ne bi bili. Bom drugič ubogala recept. Okrasila sem jih kar z m&m's bonboni, ki sem jih nekaj minut pekla skupaj s kolački. / petkica

Imam občutek, da so zelo sočni pa me zanima, ali se je z roko ali žličko? / ena mš

Z usti. Tja jih pa neseš z roko. / petkica

...z usti...ta je pa dobra... Hvala, ker si me nasmejala, petkica / angie.orhideja

Kot je rekla petkica .... razen če narediš večje, potem lahko kak kos v uste neseš tudi z žlico.Mamamia / mamamia

Danes sem jih naredila in so dobri. S prelivom so ravno prav sočni in pa tudi sladki. Pa komot se jih je brez žlice, ne razpadejo. :) LP / npovod1

Naredila brez čokolade, sem pa pripravila tisto ta pravo sladkorno vodico, ki je stala od ponedeljka na torek in včeraj popoldne sem polivala te zdrobove zadeve z njo, na vrh sem dala pa pražene mandlje. Very good. / Vendelina jr.

zelo sočno in okusno ocena: +5 / alexa*

Nekako mi ne gre skupaj, ali je zdrob prej kuhan ali gre v maso v razsutem stanju? Na oko se mi vidi malo tekočine, zato. Hvala, lp. / ibiza