mnenj na posebni strani

Torta za Ajdo

čokoladna torta z belim oblivom

Sestavine

Biskvit:

6 jajc

200 g moke

180 g sladkorja v prahu

1 pecilni prašek

pomarančni sok za navlažitev biskvita (cca. 500 ml - po želji)

 

Krema:

250 ml alpske smetane (Pomurske mlekarne)

330 ml rastlinske smetane (Pomurske mlekarne)

400 g jedilne čokolade

3 - 4 žlice olja

 

Za okrasitev:

100 g bele čokolade

nekaj žlic olja

200 ml rastlinske smetane za okrasitev

pisane mrvice, bonboni Smarties

okraski po želji

Postopek

Pečico vključimo na 180 stopinj. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Trdo stepemo beljake in vanje vmešamo sladkor v prahu (ko je sneg že stepen). Posebej stepemo rumenjake in jih na rahlo vmešamo s kuhalnico v beljake. Moko zmešamo s pecilnim praškom in jo na roke vmešamo v jajčno zmes. Vzamemo standarden, okrogel model za torte (polmer 26 cm)in ga namastimo z margarino, po želji potresemo z moko. V pekač vlijemo biskvitno testo in ga damo v ogreto pečico za približno 25 - 30 minut. Testo preiskusimo z zobotrebcem, če je pečeno (zapičimo zobotrebec v pečeno testo in če je zobotrebec suh, je testo pečeno).

Pečeno testo enkrat prerežemo. Pustimo, da se ohladi.

V posodo vlijemo rastlinsko in alpsko smetano ter trdno stepemo. Posebej nad vodno kopeljo stopimo jedilno čokolado (z nekaj žlicami olja). Ko je čokolada utekočinjena, jo previdno vmešamo v smetano. Zmes damo za približno 15 - 20 minut v zmrzovalnik.

Spodnji del biskvita damo nazaj v tortni obroč, ga bogato navlažimo s pomarančnim sokom (cca. 200 ml soka). Na to namažemo nadev in pokrijemo z drugim delom biskvita, ki smo ga prav tako navlažili s sokom. Torto damo za kakšno uro v hladilnik, da se strdi.

Torto snamemo iz obroča. Stopimo belo čokolado z 2 žlicama olja in jo premažemo samo po vrhu. Ob robovih torto premažemo s smetano. Okrasimo s kupčki smetane in pisani bonboni ter pisanimi mrvicami.

Opombe

Torto ponavadi pustim, da "odleži" čez noč.

Če je torta za otroke, je lahko v nadevu samo 250 - 300 g čokolade, da ni krema pretežka.

Ker je torta s čokoladnim nadevom, je super, da se biskvit navlaži s pomarančnim ali kakšnim kislim kompotom, ker je torta potem še bolj okusna (drugače bi bila presladka).