Vulkančki

naj marmeladni piškoti

Vulkančki
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 18 kosov

1 beljak (iz hladilnika)

150 g sladkorja v prahu - presejemo

1 žlička limoninega soka

100 g rožičeve moke

1 žlička ruma

mali ščepec mletih klinčkov

½ žličke cimeta

¼ žličke limonine lupinice – bio

100 g marcipana – iz hladilnika

Preliv:

ribezova marmelada (lava)

čokoladni preliv (lava se ohlaja)

Postopek

Iz beljaka stepemo čvrst sneg, vanj dodamo limonin sok in po žlicah dodajamo sladkor, rožičevo moko, drobno nariban marcipan in vse ostale začimbe. Maso rahlo pregnetemo, oblikujemo kepo, ki jo zavijemo v folijo in damo za eno uro v hladilnik. Iz ohlajene mase s prsti oblikujemo majhne kupčke, cca 20 g, naredimo jih 18 kosov. Kupčki so podobni nekakšni piramidi, tako da spominjajo na vulkan. Pripravimo si nizek pekač, obložimo ga s peki papirjem, kupčke ne polagamo tesno skupaj. Pečemo v ogreti ventilatorski pečici, sredina, 15 minut na 160 stopinj. Med tem, ko se vulkančki pečejo, si pripravimo vročo ribezovo marmelado in gost čokoladni preliv. Pečene piškote pustimo na pekaču, da se malo ohladijo in potem še mlačne, po zunanji strani, premažemo z marmelado, damo na mrežo in vrh oblijemo še s toplim čokoladnim prelivom. Čokoladni preliv naj se prelije (ne maže) po vrhu piškota tako, da ne pokrije marmelade v celoti. Piškoti naj se dobro ohladijo in potem jih lahko postrežemo. Verjemite, jutra ne bodo dočakali.


Opombe

Nasveti: uporabila sem svojo, domačo ribezovo marmelado. Pomembno je, da je marmelada bolj kisla. Čokoladni preliv sem naredila na pari, iz čokolade v prahu, kateri sem dodala kokos maščobo in kapljice mleka. V čokoladnem prelivu ni sladkorja, tako pride bolj do izraza kislo sladek okus med marmelado in čokolado. Lahko uporabite tudi kupljen čokoladni preliv v vrečki.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.