rojstni dan,pečenje,sladice,prigrizki,slovesnost

Torta pistacija - malina

torta z okusom pistacije, maline in bele čokolade.

taral   12.8.2022
2022-08-12
Torta pistacija - malina
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Pekač premera 24 cm

Biskvit:

3 jajca

100 g surovih pistacij

90 g sladkorja

70 g moke

30 ml olja

30 ml mleka

1 žlička pecilnega praška

1 stisk BAM vanilijeve paste

kapljica zelenega barvila

Krema iz bele čokolade:

500 ml sladke smetane

180 g bele čokolade (najbolje BAM)

3 lističi želatine

20 svežih malin

Malinov disk:

250 g zmrznjenih malin (lahko tudi svežih)

sladkor (po okusu)

3 lističi želatine

Krema iz pistacije:

440 ml sladke smetane

350 g mascarpone sira

4 lističi želatine

100 g BAM pistacijinega namaza

2 stiska vanilijeve paste

40 ml mleka

60 g sladkorja v prahu

kapljica zelenega barvila

Dekoracija:

55 g bele čokolade

45 ml sladke smetane

70 g mascarpone sira

pistacija

sveže maline

liofilizirane maline

Postopek

Biskvit:

pistacije zalijemo z vrelo vodo in jih pustimo tako par minut. Nato odlijemo vrelo vodo in takoj prelijemo z mrzlo vodo. Blanširane pistacije olupimo – odstranimo rjavo skorjico tako, da jih gnetemo med prsti. Olupljene pistacije zmeljemo v blenderju na čim bolj drobne koščke. Jajca ubijemo v skledo in jim dodamo en stisk BAM vanilijeve paste. Jajca nato stepamo s sladkorjem, da dobimo svetlo rumeno penasto zmes. Dodamo olje, mleko in zeleno barvilo in še enkrat hitro premešamo. S spatulo umešamo še pistacijo in presejano moko s pecilnim praškom. Dobljeno maso prelijemo v pekač premera 24 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj (ventilator), in sicer 15 minut. Z zobotrebcem preverimo če je biskvit pečen, v primeru da se testo oprijema zobotrebca, peko podaljšamo za 3 minute.

Malinov disk:

maline damo v kozico in jih posujemo s sladkorjem in segrevamo na nizkem ognju, toliko časa, da se maline razpustijo. Maline nato spasiramo s paličnim mešalnikom. Lističe želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo (10 minut). Lističe ožamemo in jih primešamo malinovi zmesi, ki jo segrevamo na nizkem ognju, da se želatina popolnoma raztopi. Malinov pire nalijemo v okrogli obroč (obdan z acetatno folijo), ki je malenkost manjši od naše torte (npr. 20 cm). Postavimo v hladilnik, da se disk strdi.

Krema iz bele čokolade:

v kozico vlijemo 200 ml smetane in dodamo belo čokolado ter raztopimo na nizkem ognju. Preostalih 300 ml sladke smetane stepemo. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in dodamo k čokoladi, da se popolnoma raztopijo. Mešamo, da se želatina popolnoma raztopi. Belo čokoladno zmes ohladimo do mlačnega in jo primešamo k stepeni smetani.

Okrog biskvita zategnemo nastavljiv obroč in ga obdamo z acetatno folijo. Dobljeno kremo prelijemo čez biskvit, ki ga predhodno navlažimo z 10 žlicami mleka. V kremo porinemo še sveže maline v obliki dveh koncentričnih krogov, nato pa torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi.

Krema iz pistacije:

mascarpone dobro zmešamo s pistacijevim namazom, vaniljo, sladkorjem in barvilom. Lističe želatine namočimo v hladni vodi za 10 minut, da nabreknejo. Želatino nato ožamemo in v mleku segrejemom da se popolnoma raztopi. Prilijemo ga h kremi in dobro premešamo. Stepemo sladko smetano in jo previdno s spatulo primešamo h kremi.

Malinov disk previdno vzamemo iz obroča in ga položimo na torto, tako da bo okrog diska ostal kakšen cm. Čez malinov disk previdno razmažemo kremo iz pistacije in postavimo nazaj v hladilnik, da se krema strdi.

Dekoracija:

smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez belo čokolado, da se čokolada popolnoma raztopi in dobimo lepo homogeno zmes. Postavimo v hladilnik za nekaj ur (najbolje čez noč). Ko je zmes res ohlajena, jo stepemo, da dobimo lep ganache. Med stepanjem dodamo mascarpone. Kremo nadevamo v dresirno vrečko in nabrizgamo kupčke, ki jih potem okrasimo še s svežimi malinami in pistacijami. Na koncu posujemo še liofilizirane maline.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2343

Objavljeno 17.8.2022 ob 20:25

Zgleda enkratno okusno in lepo!

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4527

Objavljeno 18.8.2022 ob 8:07

Res je, samo ne vem, če lahko delam brez BAM

lp

ribaracarak  

kuha že od: 3.4.2003

Št. objav: 4311

Objavljeno 18.8.2022 ob 9:43

Ne vem, kakšen je pistacija BAM namaz, lešnik je odličen. In ja, tudi jaz imam vanilijo in v kakšni sladici, za katero želim, da je še posebej dobra, uporabim njihovo vanilijo - drgač pa vanilij sladkor.

Aja, pa čokolada je tudi največkrat BAM.

Nina Verč  

kuha že od: 12.3.2023

Št. objav: 1

Objavljeno 12.3.2023 ob 20:31

Zelo dobra torta, bi pa podala nekaj svojih mnenj: časovno vam bo vzelo ogromno časa, sama sem samo pistacije lupila eno uro, tako da sem jo delala celo popoldne. Tudi zahtevnost je višja kot je označeno. Pri zgornji plasti bi bilo pametno dodati več želatine oz. nekaj kar bi še bolj utrdilo kremo, saj je bila nekoliko premehka, verjetno zaradi pistacijevega namaza. Sama nisem delala z izdelki BAM, tako da ne morem oceniti če je njihov namaz bolj kompakten. Kot rečeno pa je okus božanski.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.