rojstni dan,pečenje,jesen,pomlad,zima,sladice,slovesnost

Sacher torta

To je Sacher torta, ki se topi v ustih. Res je zelo čokoladna, v kombinaciji z dobro marmelado pa prava zmagovalka. Za popoln rezultat je ključnega pomena, da se držimo točnih količin sestavin in postopka. ​

CakeOClock_Urška   25.5.2022Izvor: Avstrija
2022-05-25
Sacher torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Pekač premera 18 cm

Testo:

4 jajca

130 g mehkega masla (ne stopljenega)

150 g jedilne čokolade

70 g sladkorja v prahu

80 g kristalnega sladkorja

80 g gladke moke

20 g grenkega kakava

15 g škroba

+ 200 g gladke marelične marmelade, sobne temperature

Glazura:

200 g jedilne čokolade

50 g masla

5 jedilnih žlic olja

Postopek

Testo:

Čokolado raztopimo nad paro in ohladimo do mlačnega.

Jajca ločimo. Beljake s kristalnim sladkorjem stepemo v čvrst sneg.

Mehko maslo kremno stepemo s sladkorjem v prahu (uporabimo trikotni nastavek za mešanje) in med stepanjem dodajamo en po en rumenjak. Dodamo še stopljeno čokolado in na najnižji hitrosti mešalnika mešamo, da dobimo enotno kremno maso.

Moko, škrob in kakav premešamo in presejemo na čokoladno maso. Na najnižji hitrosti mešalnika gladko zmešamo.

Z lopatko v več korakih nežno vmešamo sneg beljakov.

Maso enakomerno porazdelimo po pekaču, kateremu dno smo obložili s papirjem za peko.

Pečemo v ogreti pečici na 170 stopinj približno 45 minut. Ker se pečice med seboj razlikujejo, po 40 minutah peke naredimo preizkus z zobotrebcem. Ko iz testa potegnemo suh zobotrebec, je testo pečeno.

Pečenemu testu odstranimo obroč in ga ohlajamo na mreži. Ko je dovolj ohlajeno, da ga lahko držimo z rokami, ga obrnemo in odstranimo peki papir. Testo postavimo nazaj v prvoten položaj in popolnoma ohladimo.

Prerežemo ga na 3 enake dele, hrustljavo skorjico odstranimo.

Na mrežo postavimo spodnjo plast testa in ga enakomerno premažemo z marmelado (*del marmelade po želji zmešamo z nekaj vode in ruma, da se vpije v testo in nato še premažemo z marmelado). Pokrijemo z drugo plastjo testa, premažemo z marmelado in postopek ponovimo še s tretjo plastjo. Torto sedaj v celoti (tudi obod) premažemo z marmelado. Uporabimo paletni nož, saj bo površina tako res enakomerna in gladka.

Mrežo postavimo nad pekač, ki smo ga obložili s plastično folijo (tako pri oblivanju ne umažemo pekača) in pripravimo glazuro.

Glazura:

Čokolado z maslom raztopimo nad paro in preden dodamo olje, odvzamemo eno ali dve žlici čokolade, ki jo bomo potrebovali za napis. Damo jo v dresirno vrečko.

Stopljeni čokoladi dodamo olje in gladko zmešamo. Če se nam zdi, da je čokolada pregosta in ne steče lepo z žlice, dodamo še malo olja.

Torto takoj oblijemo: najprej krožno ob robu in nato še po sredini. Z večjim paletnim nožem poravnamo površino torte in odstranimo višek čokolade, ki lepo steče po robovih. Po želji sedaj torto popišemo.

Torto s pladnjem vred damo za 10 minut v hladilnik, da se čokolada strdi.

S pomočjo dveh paletnih nožev ali lopatke jo prestavimo na servirni krožnik.


Opombe

Torta naj 1 uro pred postrežbo počaka izven hladilnika, da se omehča; lahko jo hranimo tudi na sobni temperaturi, zaprto v posodi.

Postrežemo jo s stepeno smetano.

Več receptov najdete na FB strani Cake O'Clock-Urška peče in na blogu www.cakeoclock-urskapece.com

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

s0ncek*  

kuha že od: 23.4.2007

Št. objav: 1191

Objavljeno 27.5.2022 ob 9:51

Žalosten

Vse v redu in prav, ampak to ni Sacher torta. Vedno me zmoti, ko kdo svojo čokoladno torto z marmelado in maščobno glazuro poimenuje Sacher torta.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 29.5.2022 ob 20:53

Brez zamere, ampak prava sacher torta ima glazuro iz vode, sladkorja in jedilne čokolade, brez masla in olja. Torej je to v tem receptu malce mimo sacherce. Tudi manjka vanilijev strok (glede na originalni recept), odveč pa sta kakav in jedilni škrob. Prava sacherca je tudi samo enkrat prerezana. Morda sem pikolovska - ne morda, pravzaprav sem, ampak torte, kot ja sacherca, pa tudi druge sladice in jedi, ki imajo tak sloves, si zaslužijo spoštovanje na način, da približkov ne poimenujemo po originalu. Tale torta je gotovo dobra, je pa sorodnica od sacherce. Sem morala omeniti, ker vaš blog je lep, uporaben, pa je škoda, da se takšna ustvarjalka malce spotakne na znameniti torti, kot je sacherca.

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2342

Objavljeno 30.5.2022 ob 8:48

Ob prvem okušanju prave Sacher torte pred veliko leti v restavraciji v Avstriji, sem pomislila, da se zato imenuje "saher" , ker je bila za moj občutek suha kot Sahara. Ni čudno, da v vseh različicah temu originalnemu receptu dodajajo tako ali drugačno maščobo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.