Limonina torta / Bitter Lemon Cake

osvežujoča limonina torta, z nadevom brez masla, jajc in moke, primerna za vroče poletne dni.

Limonina torta / Bitter Lemon Cake
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

200 g moke

125 g masla

70 g sladkorja

1 jajce

pol vrečke pecilnega praška

1 vanilin sladkor

nastrgana limonina lupinica

Limonin nadev:

500 g skute

2 lončka čvrstega jogurta

0,5 l sladke smetane

sok 2 limon

15 žlic sladkorja

2 vrečki želatine v prahu

nastrgana limonina lupinica

Za dekoracijo:

1 limona

1 zavitek prozornega preliva za torte

mandljevi lističi

Postopek

Vse sestavine za podlago zgnetemo z rokami, da dobimo gladko maso, katero razporedimo po dnu okroglega pekača premera 26 cm. Pečemo na 180 stopinjah približno 20-30 minut oz. dokler testo ne dobi zlato-rjave barve. Testo naj ostane v tortnem modelu z obročem.

Nadev pripravimo tako, da skuto in jogurt pasiramo s paličnim mešalnikom dokler ne izginejo grudice. Dodamo sok dveh limon in nastrgano limonino lupinico ter približno 15 žlic sladkorja in vse zmešamo z metlico. Sladkorja lahko damo tudi več, odvisno od okusa.

Sladko smetano posebej stepamo in ji postopoma dodajamo želatino v prahu ter stepamo, dokler smetana ni dovolj čvrsta. V smetano nato z metlico vmešamo prej pripravljeno limonino kremo in vse skupaj zlijemo na podlago. Damo v hladilnik za vsaj 4 ure, najbolje čez noč. Torto okrasimo s kolobarji limone in prelijemo s tortnim prelivom, katerega pripravimo po navodilih na vrečki. Ko se tortni preliv strdi, lahko odstranimo obroč in torto še ob straneh dekoriramo npr. z mandljevimi lističi.

Če torto naredimo po tem postopku, bo zgornja plast s tortnim prelivom grenka, saj so kolobarji limone grenki zaradi lupine in v tem primeru okus torte zelo spominja na Schweppes Bitter Lemon. Če ne želimo takšnega okusa, narezane kolobarje limone enostavno prej povaljamo v sladkorju in okrasimo na enak način. Seveda je torta lahko narejena tudi brez predlagane dekoracije, oz. naredimo dekoracijo po lastnih željah in idejah. Dober tek!


Opombe

Podlaga v receptu je testo za pito, lahko pa damo tudi biskvit ali zdrobljene piškote z maslom.

Čas priprave je običajno krajši od ene ure, vendar je treba dolgo čakati, da se torta v modelu strdi. Za hitrejši postopek jo lahko damo v zamrzovalnik, vendar pazimo, da ne zamrzne.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 20.8.2012 ob 13:12

Želatina v prahu...je mišljena želatina fix?

tanja1212  

kuha že od: 17.1.2010

Št. objav: 6

Objavljeno 20.8.2012 ob 16:24

Da, instant želatina v prahu in ne v lističih (tista gre v tople kreme, ta se pa ne kuha in se samo vmeša v smetano)... Od dr.Oetkerja se imenuje Fix, lahko pa tudi katera koli druga.

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 20.8.2012 ob 18:36

Potem bo pa treba kmalu poizkusiti, škoda, da nisi poslala še slikice torte v prerezu...

tanja1212  

kuha že od: 17.1.2010

Št. objav: 6

Objavljeno 20.8.2012 ob 18:41

Prehitro je izginila, ni bilo časa za slikanje posameznega kosa ;) Tako in tako prerez ne izgleda nič posebnega - podlaga in krema pač...

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 23.8.2012 ob 8:20

Narejena včeraj, poizkusili smo jo pa danes za zajtrk. Dobra tortica, odlična krema, krhko testo pa se je drobilo in bom naslednjič za podlago uporabila navaden biskvit.

tanja1212  

kuha že od: 17.1.2010

Št. objav: 6

Objavljeno 23.8.2012 ob 12:29

Testo bi po tem receptu moralo uspeti, zmes je dobra tudi za piškote, tako da ne vem kaj je šlo narobe... Morda ste podlago preveč spekli, pa se je zato drobila. Vsekakor pa je moj nasvet takšen, da razne podlage in biskvite raje naredimo po receptu, kjer točno vemo kako mora testo/zmes izgledati (pred in po peki) in če v receptu za neko novo pecivo/torto pri testu ni bistvenih razlik in posebnih sestavin ki bi bile pomembne za okus celotne zadeve, ga vedno delajmo po nekem svojem, že večkrat preizkušenem receptu...

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.