Torta "Vlakec"

precej preprost za izdelavo - uspelo bo tudi tistim, ki niso najbolj vešči v izdelavi sladic

Katja D  Izvor: Moj recept
Torta "Vlakec"
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 16 do 20 kosov torte

Biskvit (za pekač velikosti cca. 38 x 28 cm) - spečemo dva:

4 jajca (velikosti L)

80 g sladkorja

100 g ostre moke

Za nadev:

500 g sira mascarpone

5 dl sladke smetane

250 g jedilne čokolade

Za okrasitev:

približno 5 dl sladke smetane (za stepanje)

poljubni dodatki (piškoti, pisane mrvice, bonbončki ...)

Postopek

Pekač velikosti cca. 38 x 28 cm obložimo z alufolijo.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo trd sneg. Rumenjake s sladkorjem z električnim mešalcem temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno zmes. V zmes rumenjakov in sladkorja na roke z metlico nežno vmešamo sneg, potem pa počasi dodajamo še moko.

Maso razporedimo po pekaču. Pečemo v predhodno segreti pečici na 180 stopinjah in sicer približno 15 minut (odvisno od pečice).

Še vroč biskvit zvrnemo na večji pekač in previdno odstranimo folijo.

Po istem postopku spečemo še en biskvit.

Ohlajena biskvita sta malo manjša, kot je bil pekač. Oba po dolžini prerežemo na dva kosa, in sicer tako, da iz vsakega dobimo en kos velikosti približno 27 x 24 cm in en kos velikosti približno 27 x 12 cm.

Priprava nadeva:

sladko smetano stepemo in ko je čvrsta, vanjo vmešamo mascarpone in stopljeno čokolado.

Sestavljanje torte:

raztegljivi pravokotni tortni model nastavimo na velikost 27 x 24 cm in vanj položimo prvi večji kos biskvita. Navlažimo ga z vodo. Na biskvit razporedimo eno polovico nadeva in ga lepo pogladimo. Nanj enega zraven drugega položimo oba manjša kosa biskvita (po potrebi ju še malo obrežemo, da gresta lepo v model), biskvit navlažimo ter po njem razporedimo še preostali nadev. Na vrh položimo še drugi večji kos biskvita in ga narahlo navlažimo.

Torto postavimo v hladilnik in jo hladimo vsaj 2 uri, še bolje pa celo noč. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obroč. Torto dvakrat prerežemo po dolžini, da dobimo 3 približno enako široke pravokotnike.

Prvi pravokotnik je namenjen izdelavi lokomotive. Prerežemo ga na dva kosa, in sicer tako, da je en kos velik za približno tretjino drugega kosa. Oba dela na vrhu in ob strani premažemo s stepeno smetano. Manjši kos položimo na večji kos (da si boste lažje predstavljali, glejte lokomotivo na priloženi fotografiji).

Druga dva pravokotnika sta namenjena izdelavi vagonov. Vsakega prerežemo na polovico. Tako dobimo štiri kose, ki jih na vrhu in ob strani premažemo s stepeno smetano.

Kose zložimo na večji pladenj, tako da predstavljajo lokomotivo s štirimi vagoni (glejte sliko). Poljubno okrasimo.


Opombe

V čas izdelave ni vključen čas hlajenja.

Recept za biskvit je brez pecilnega praška. Če ste vešči izdelave biskvita in vam uspe narediti penasto biskvitno maso, pecilni prašek res ni potreben. Če pa bi vam biskvitna masa delovala "zbito", potem lahko dodate približno dve žlički pecilnega praška, da bo pečen biskvit bolj rahel.

Ko je vlak sestavljen, zasede precej prostora - mi smo ga komaj spravili v hladilnik običajne širine in globine (postavila sem ga kar na večji kos kartona, obloženega z aluminijasto folijo).

Torto seveda lahko spečete po svojem priljubljenem receptu. Ker je potrebno prenašanje oz. prestavljanje posameznih kosov po pladnju, pa naj bo dovolj kompaktna, da bo to prenesla.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

flan  

kuha že od: 31.5.2012

Št. objav: 91

Objavljeno 8.10.2013 ob 7:43

tukaj si avtorica zasluži 5-ko....predvsem mi je všeč iznajdlivost in vsebina vagonov......to otrokom opomeni več kot karkoli drugega.

pehtranka  

kuha že od: 9.10.2006

Št. objav: 163

Objavljeno 8.10.2013 ob 10:29

Odlično, srečni otroci.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 8.10.2013 ob 20:04

Ja, prav imate, povabljeni in domači otroci so bili najbolj veseli priboljškov na vagonih

Naš petletnik, ki si je torto v obliki vlaka zaželel že doooolgo nazaj, pa je bil torte tako vesel, da je vsem, ki so prišli, že na vhodnih vratih razlagal, kakšno torto ima. Potem pa je v kuhinji hitel odpirati vrata hladilnika, da bi ja vsi videli ta njegov vlakec

Glede na to, da imamo tri fante, bom zelo verjetno takle vlakec še kdaj pekla. Res je preprost za izdelavo, veselje otroka, ki ga dobi, pa je neizmerno

JanisJoplin  

kuha že od: 20.1.2011

Št. objav: 1953

Objavljeno 9.10.2013 ob 11:14

Izgleda super! Le da bi jaz torto navlažila vsaj z mlekom, če že ne s kakavom... voda pa res ni za v torto.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 9.10.2013 ob 12:13

JanisJoplin, jaz pa torte že doooolgo časa vlažim le z vodo ali kvečjemu z mešanico vode in alkohola (če so namenjene odraslim). Mleka ne pijem, zato ga ne dam v nobeno svojo torto, kakav pa bi biskvit preveč osladil - isto velja za sok. Do zdaj mi ni še nihče rekel, da torta ni OK, oziroma še nihče ni ugotovil, da je navlažena z navadno vodo

JanisJoplin  

kuha že od: 20.1.2011

Št. objav: 1953

Objavljeno 9.10.2013 ob 12:53

Katja D... saj vem, spet stvar okusa ;) mislim, da bom tole tvojo idejo uporabila za naslednjo torto za nečaka, ki bo januarja imel 6 let, se mu bo prav fino zdelo :)

flan  

kuha že od: 31.5.2012

Št. objav: 91

Objavljeno 9.10.2013 ob 13:39

leta nazaj sem iz tečaja o peki sladic odnesla tudi to, da se, če ne želimo rumovega ali sadnega okusa, enostavno namoči samo z vodo. Biskvit je že sam po sebi sladkan in "okusen"....pravilo je le, da se vroč biskvit prelije z mrzlo vodo ali obratno....le tako dobimo sočen biskvit..

čokobananca  

kuha že od: 19.4.2009

Št. objav: 132

Objavljeno 9.10.2013 ob 14:48

Tudi jaz vedno vlažim le z vodo ali vodo z rumom. Iz istega razloga kot Katja D.

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 9.10.2013 ob 15:07

Evo, tega pravila o vročem biskvitu in mrzli vodi ali ravno obratno pa nisem poznala. Jaz vedno uporabim hladen biskvit in hladno vodo, pa je torta lepo sočna, me pa zanima, če bi bilo kaj drugače, če bi bila voda topla. Bom naslednjič, ko bom pekla torto, poskusila s hladnim biskvitom in toplo vodo.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 4.11.2013 ob 13:35

Jaz je najbrž ne bom delala, pohvalim jo pa z veseljem! Res luštno zgleda!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.