Torta Kulinarika

lahka lešnikova kremna torta s karamelnim prelivom

Vendelina jr.  Izvor: izdelek je rezultat izmenjave izkušenj ekipe s teg
Torta Kulinarika
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

4 žlice mletih lešnikov

4 čajne žlice umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

1 žlica moke

čokoladni preliv (lahko Sladki greh ali kaj podobnega)

sol

mineralna voda

Za osvežitev podlage:

lešnikov liker

2 žlici navadnega jogurta

malo čokoladnega preliva - vse to se zameša in s čopičem nanese na toplo podlago

Krema:

5 rumenjakov

4 žlice umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

10 dag kakava v prahu

15 dag mletih lešnikov (kupite 20 dag mletih lešnikov in preostanek od tistega, kar ni šlo v tortno podlago, zamešajte v kremo)

lešnikov liker

6 lončkov osnovnega grškega jogurta - to je cca. 0,8 litra

0,5 l rastlinske smetane

do 5 vrečk želatine fix

Preliv:

8 - 10 žlic sladkorja

malo vode

3 dl sladke smetane

Postopek

1. Za podlago:

segrejemo pečico. Ločimo rumenjake od beljakov. V beljake kanemo malo soli in zamešamo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodajamo žlice mletih lešnikov in po vsaki žlici mešamo. Nekje po 2 žlici kanemo nekaj gazirane mineralne vode (naredi testo bolj rahlo), vmes dodamo nekaj čokoladnega preliva po okusu, dokončamo z mletimi lešniki in žlico moke. V to zmes blago umešamo trd sneg. Vlijemo v tortni model (če je kovinski, se na dno položi peki papir, stene se namastijo) in pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

2. v banjomariji (če te posode ni, se jo sestavi tako, da se v velik lonec z vodo naloži posoda, skratka, treba je dobiti posodje za mešanje nad paro) med gretjem žvrkljamo 5 rumenjakov, sladilo (sladkor) in postopoma dodajamo najprej kakav v prahu (če hočete bolj sladko, dajte čokolado v prahu, vendar v tem primeru dajte eno žlico sladkorja ali sladila manj), nato pa še preostale mlete lešnike. Če se zmes grudiči, se jo razredči z vodo. Za piko na i pa še malo lešnikovega likerja. Postopek v banjomariji traja približno 15 minut (in v smislu logistike se lahko to počne takrat, ko se v pečici peče podlaga za torto). Ko je vse raztopljeno, se banjomarija odstavi z ognja, zmes se hladi 2 uri, vmes previdno odlijemo vodo.

3. pečeno podlago iz točke 1 po kakih 10 minutah premažemo z jogurtom, čokoladnim prelivom in lešnikovim likerjem. Toplo testo lepo vpija to zmes in zaradi tega je testo tudi naslednji dan sočno in rahlo.

4.Okoli podlage za torto namestimo obroč za torte, ki smo ga oblekli z alu - folijo (obroč se obleče zaradi tega, da pri odpiranju krema ne poči).

5.Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta z 1 vrečko želatine fix. V to zmes dodamo še 0,5 litra rastlinske smetane in utrdimo še z 1 vrečko želatine fix. Če se dobro vidijo sledi metlic, je masa dobra, če ne, je treba dati še malo želatine. Potem pa v to zmes vmešavamo ohlajeno lešnikovo - čokoladno bazo iz točke 2. Med vmešavanjem se dodata še 2 vrečki želatine fix, ponovno je treba pogledati, da se sledi mešalnikovih metlic lepo vidijo v masi, če tega ni, še eno vrečko. Kremo vlijemo v obroč za torte in lepo poravnamo. Zadeva gre za najmanj 3 ure v hladilnik.

6. karamelni preliv se naredi iz 8 - 10 žlic sladkorja, vode in 3 dl smetane. Cilj, ki ga zasledujemo je, da preliv ni trd, ne sme pa zelo teči. Zato je najbolje, da najprej v kozici karameliziramo 4 žlice sladkorja (na eno žlico sladkorja 1 - 2 kapljici vode) in temu dodamo 3 dl sladke smetane. To je treba delati v veliki kozici, ker se bo pri dolivanju smetane vse skupaj zelo upenilo. Zadevo mešamo z leseno kuhalnico. Ko nastane svetlorjava homogena zmes, kozico odstavimo na minimalno ogreto ploščo. Medtem karameliziramo preostali sladkor (najbolj enostavno je, da vsakih po 2 žlici sladkorja) in vroč karamel dolivamo v greto omako. Po cca. 8 žlicah sladkorja bi morali dobiti preliv take gostote, da obstane na kuhalnici in je lepe rjave barve.

7. karamelni preliv nanašamo na ohlajeno in strjeno torto in sicer tako, da nanašamo žlico po žlico. Začnemo po sredini (toliko, kot se razlije) in potem od tam naprej proti robu. Važno je, da pazljivo polivamo preliv in ga v nobenem primeru ne mažemo, ker bi v tem primeru zamešali kremo s karamelom in bi nastali madeži.

8. počakamo, da se karamelni preliv ohladi. Pred serviranjem odpnemo zaponko na obroču, odstranimo folijo in serviramo.


Opombe

Torto sem poimenovala Kulinarika in je v bistvu posvečena vsem, ki ste mi z nasveti na temo karamelnega preliva na torti pomagali na forumu in preko ZS.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 8.2.2008 ob 8:24

NAmesto grškega jogurta lahko naredimo "ponaredek": jaz vzamem navadni jogurt z 3,5 maščobe in ga dam na cedilo, v katerega sem dala krpo (kak ostanek zavese, ali pa tri plasti gaze). Pustim, da se pod svojo težo odcedi, kar traja kar nekaj časa.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 12.2.2008 ob 13:48

Ladies, v točki 5 je zadeva morda nejasna, ampak: stepa se tako jogurt in tudi potem, ko mu dodamo smetano, zadevo še kar stepamo do trde faze.

veverica  

kuha že od: 12.11.2001

Št. objav: 1038

Objavljeno 29.2.2008 ob 8:37

In torta ima najbrž premer 30 cm?

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 29.2.2008 ob 8:46

26 cm

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 2.3.2008 ob 18:33

Tole zadevo sem pekla v soboto, za našo "ta mlado". Podlaga - super. S kremo sem pa imela nekoliko problemov. Kakava se mi zdi nekoliko veliko. Sem mogla kar nekaj vode dodat, da sem lahko sploh mešala, pa sem ga dala mislim da polovico manj kot sem ga natehtala. Sicer pa po sliki sodeč, ga tudi ti, Vendelina jr. nisi dala toliko kot piše, saj tvoja krema zgleda precej bolj bela kot moja. Smetano sem uporabila alpsko (rastlinske ne maram, pač stvar okusa). Želatine sem pa porabila 4, pa bi jih res lahko 5.

S prelivom sem pa imela tudi kar nekaj problemov. Očitno imam premajhne žlice, ker sem na tako količino smetane morala še kar precejkrat po 2 žlici sladkorja karamelizirat, da sem dobila primerno gost preliv. Pa nič hudega, ker je odličen in bomo brez problema vsega, kar mi ga je ostalo, porabili.

Okus je nekaj posebnega. Nam je bila všeč. Bom kmalu naredila še čokoladno varianto, pa mandljevo imam tudi še v planu.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 3.3.2008 ob 8:32

Ja, nb, počasi se tisto meša in zraven si je treba malo žvižgati, da čas mine... in gledati, kako se zadeva topi in skladno s tem reagirati. Raje nisem napisala, da je treba dati vode za en kozarec - v izogib temu, da bi potem kdo RES naenkrat zlil toliko vode in bi imel resno packarijo.

Glede karamela - uspelo ti je in to od prve! Čestitam. (jaz sem uspela po n-poskusih).

Glede barve - moram priznati, da mi ni jasno, zakaj je tako svetlo - zna biti, da sem preveč osvetlila vse skupaj, ker je tudi miza, na kateri je zadeva, bistveno bolj svetla, kot je v resnici (stana.r to obvlada, jaz sem pri fotkanju nazarensko slaba). Me pa veseli, da ti je kombinacija okusov všeč in da se boš zadeve še lotila - ker, priznaj, da paše, če imaš po precej urah delah na mizi izdelek, ki se ga ne da kupiti v vsaki trgovini.

veverica  

kuha že od: 12.11.2001

Št. objav: 1038

Objavljeno 2.6.2008 ob 14:50

Imam vprašanje, ki zadeva kremo. In sicer me zanima, kakšen pomen imajo rumenjaki v kremi.

Šele, ko sem torto naredila, sem imela občutek, da bi v jogurt med mešanjem (po tem, ko smo dodali vso želatino fix) počasi stresala še mešanico sladkorja, kakava in lešnikov (likerja sem se ognila, ker imamo doma kup otrok). Mislim, da bi bilo enako dobro oziroma da bi se mešanica enako dobro porazdelila med jogurt. En velik kos dela manj, pa še ene dve umazani posodi manj

No, naslednjič (upam, da bo kmalu) poskusim tako. Morda bo uspelo.

Pravzaprav tole pišem, ker morda bo pa kdo pred mano poizkusil, morda je celo že!?!! in bi delil izkušnje z nami?

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 2.6.2008 ob 14:57

Z rumenjaki topiš čokolado ali kakav v prahu - karkoli pač dodajaš. Čokolada v tem kontekstu predvsem daje barvo, kakav pa da bolj "čokolešnik" okus.

Če ne bi dala čokolade ali kakava, bi dobila tako bež kremo, ki ne bi imela kakšnega silnega okusa (lešniki sami je namreč ne naredijo).

klar  

kuha že od: 19.9.2009

Št. objav: 19

Objavljeno 23.1.2010 ob 9:30

Torto sem naredila včerja, in sicer z navadnim jogurtom. Naredila sem kremo iz polovične mase, lešnike sem zamenjala z orehi. Zraven sem naredila še belo kremo iz 3 dl smetane 15 dag bele čokolade in 1 želatine. Na pećeno tortno podlago sem vlila temno kremo, malo sem pustila, da se je ohladila, nanjo sem vlila še polovico svetle kreme, pokrila z plastjo biskvita, na vrh pa sem dala še ostanek bele kreme. Karamelni preliv mi je uspel, vendar bi vse tiste ki delate to torto opomnila, da mora biti karamelni preliv ohlajen ko ga vlivate na torto. Okus torte bodo jedci ocenili danes.

klar  

kuha že od: 19.9.2009

Št. objav: 19

Objavljeno 29.1.2010 ob 22:56

Torta je požela pohvale.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.