Torta ježek

anja  
Torta ježek
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit: (za tri velike biskvitne podloge)

15 jajc

15 žlic sladkorja

15 žlic moke

1 pecilni prašek in pol

Krema:

1,5 litra mleka

15 žlic sladkorja

7 žlic moke

2 margarini (2 x 250 g)

2 vanilijeva sladkorja

grenak kakav

mleti orehi

rum

čokoladni obliv

mandljeve paličice

tortni dekor (marcipanovo sadje, mrvice,...)

Postopek

5 jajc in 5 žlic sladkorja stepamo 10 minut. Dodamo 5 žlic moke, pol pecilnega praška in rahlo premešamo. Vlijemo v pomaščen in z moko potresen (ali obložen s peki papirjem)največji pekač, ki vam gre v pečico. Pečemo na 200 stopinjah.

Tako spečemo 3 biskvite. Če želimo imeti temen biskvit, mu dodamo žlico temnega kakava in malo mletih orehov.

Iz pečenih biskvitov izrežemo 4 oblike solze. Eno veliko čez cel pekač, nato pa še tri vedno manjše solze.

3 dl mleka zmešamo s 5 žlicami sladkorja in 7 žlicami moke in skozi cedilo vlivamo v 1,2 litra zavretega mleka. Med stalnim mešanjem kuhamo 5 minut. Ohladimo na sobno temperaturo.

2 margarini zmešamo z 10 žlicami sladkorja (naj bo mleti sladkor) in vanilijevim sladkorjem, da dobimo gladko maso. Dodamo kuhano maso iz moke in dobro premešamo. Polovici kreme dodamo žlico grenkega kakava.

Sestavljanje:

Največjo biskvitno solzo namočimo z mešanico ruma in vode, namažemo s temno kremo, pokrijemo z malo manjšim biskvitom, navlažimo, premažemo s svetlo kremo, manjši biskvit, navlažimo, krema, pokrijemo z najmanjšim biskvitom.

Celotno torto premažemo s preostalo kremo in pustimo za pol ure v hladilniku.

Ježka prelijemo s čokoladno glazuro (pripravim jo z eno četrtino olja in 3 četrtinami čokolade). Ko se čokolada strdi, mu napikamo mandljeve paličice za bodice, en velik lešnik (ali kar bachi bonbon) za nosek, polovici lešnika za oči, suho, kandirano ali marcipanovo sadje mu naložimo na hrbet.


Opombe

Iz ostankov biskvita (odrezkov) in kreme z dodatkom ruma, mleka, mletih lešnikov in čokolade zmešajte v maso in oblikujte male ježke, oblijte jih s čokolado, naredite bodice in jih okrasite po želji.

Jaz vedno sestavljam torto po načelu temen biskvit premazan s svetlo kremo, svetel biskvit premazan s temno kremo.

Kremi lahko po želji dodate sadje,alkohol, oreščke, kokos,kandirano sadje,arome,....

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

katti  

kuha že od: 4.11.2005

Št. objav: 2109

Objavljeno 22.11.2005 ob 18:31

Super izgleda, vse čestitke! Kako ti uspe ta oblika?

bravo

anja  

kuha že od: 2.9.2001

Št. objav: 1431

Objavljeno 23.11.2005 ob 7:29

Vanja vedeti moraš da so iz 15 jajc spečeni trije biskviti. Iz tega bi lahko naredila 2 normalni torti oz tri manjše,je pa res da je veliko odrezkov ki pa sem jih jaz porabila. Vsekakor torta ni niti presladka niti prenasitna, kar sem se priznam kar malo bala, ampak če je moj tast pojedel dva kosa, verjemite to je več kot pohvala moje stare mame , ki je odlična mojstrica za torte.

Katti bistvit sem spekla in izrezala oblike solze, poglej recept in navodila....

an_g_el  

kuha že od: 28.3.2006

Št. objav: 9

Objavljeno 28.3.2006 ob 20:32

Žalosten

Jaz imam eno vprašanje! Upam na čimprejšnji odgovor.

Kaj moram narediti, da ne bo tekočina ostala samo na dnu biskvita. Ker potem se zgodi, da je na dnu pocasto in preveč vlažno, zgoraj pa skoraj suho.

In, kako naj lepo prerežem velik biskvit? Da bi bilo to ravno?

In, glede žaletine! Ko delam z lističi. Jih moram samo ožeti v vodi in jih potem zavreči, ali uporabim lističe, ali vodo,....? Prosim za odgovore od izkušenih!

In oprostite, če ni ravno k tej etmi

Rebeka  

kuha že od: 1.10.2001

Št. objav: 563

Objavljeno 28.3.2006 ob 22:28

an_g_el torto pripravi en dan prej in malo manj namoči, čez noč se bo prepojila ali je še vedno premalo sočna? Velik biskvit najlažje prerežeš z nitjo za šivanje. Uporabi lističe! Poglej na forum

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4251želatina

anja  

kuha že od: 2.9.2001

Št. objav: 1431

Objavljeno 29.3.2006 ob 7:22

Zelo vesel

Najlaže prerežete biskvit tako da z nožem rahlo zarišete rez okrog biskvita, nato pa ga po tej zarezi prerežete z nitjo.

vedno ko delate torto spodnji biskvit navlažite malo manj, da bo pri rezanju ostal čvrst in se bo lepo nalagal. Ostale biskvite pa lahko navlažite malo bolj. Res je, da je fino če torto naredimo dan prej, ker se bo dobro navlažila in prepojila z okusi.

An_g_el, pri želatini v lističih ne zavrzi ožetih lističev-to uporabi, zavrzi vodo.

an_g_el  

kuha že od: 28.3.2006

Št. objav: 9

Objavljeno 29.3.2006 ob 14:31

Vesel

Hvala! Sedaj se bom lažje podala k peki peciv z žaletino in tortam =D

Haval še enkrat!

tej_a  

kuha že od: 10.10.2005

Št. objav: 362

Objavljeno 3.6.2006 ob 12:53

Mene pa zanima v kako velikem pekaču pa se peče ta biskvit v tistem iz pečice-v katerem se delajo rulade. To se mi zdi prevelik prekač. Mi lahko prosim napišete mere pekača, ki ste ga uporabili. Zanima me še kako se naredi oblic s čokolado, ker meni se namreč dogaja, da ko naredim obliv iz margarini in čokolade začne potem ko režem pokatati. Zato pa malo počakam ta se obliv strdi in potem pecivo narežem na košče. Pri ježku pa ne moreš naprej rezati. Prosim če mi točno poveste kako delate obliv za tega ježka!!

Hvala

anja  

kuha že od: 2.9.2001

Št. objav: 1431

Objavljeno 4.6.2006 ob 22:05

Zelo vesel

Pekač velikosti 44X34 cm, vendar pride bistkvit malo manjši, ker je to velikost pekača z robom vred. Biskvit mora biti tanek, ker ga nič več ne režete na polovico, vendar vsakega posebej izrežete v obliki solze(vedno manjše solze).

Obliv delam čisto po občutku. Eno izmed pravil je 1/3 olja+2/3 čokolade, skupaj segrevate da se stopi in oblijete torto. Imam potem še vrsto mojih oblivov ki so resnično narejeni"od oka", čokolada+margarina+sladka smetano....koliko količinsko vam ne vem povedati, ker nikoli ne merim. Pač vaja dela mojstra. Najbolje da naredite prvič s tretjinami olje+čokollada, ker to je prizkušen recept moje kolegice, ki je slaščičar.Ta obliv se potem tudi lepo sveti.

Pa še to zakaj vam poka, preveč čokolade in premalo maščobe, ko se strdi, je čokolada trda in ob rezanju se lomi. Vedno oblijte torte/pecivo na tanko in režite z vročim nožem. Še opozorilo, če boste naredili obliv z preveč margarine in premalo čokolade, bo po strjevanju čokolada dobila bele lise-strjena margarina....resnično vaja dela mojstra.

Sicer pa veselo na delo in bo kar bo, pa srečno!

Barbek  

kuha že od: 26.2.2004

Št. objav: 61

Objavljeno 4.7.2006 ob 21:21

Zelo vesel

Najlepši ježek na svetu,morm rečt!!!!!!!!!Čudovito!

dascha  

kuha že od: 31.8.2005

Št. objav: 116

Objavljeno 17.9.2006 ob 19:45

jaz pa imam vprašanje gleda kreme... ali lahko namesto navedene kreme v receptu skuham pudingovo kremo? eno vanilijevo in eno čokoladno... se mi ne bo ob oblivanju ježka s čokoladno krema "odpeljala dol"?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.