Torta čokolada boža jagode

sočna, osvežilna in lahka tortica na osnovi jogurtovih krem

muffin  Izvor: moja kreacija
Torta čokolada boža jagode
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

200 g sladkorja

0,8 dl vode

0,8 dl olja

20 g kakava

190 g moke

pol pecilnega praška

jagodni sirup zmešan z vodo

na rezine narezane jagode

Jagodna krema:

0,5 kg jagod

cca. 400 g jagodnega jogurta

2 vrečki želatine

sladkor po okusu

Čokoladna krema:

150 g jedilne čokolade

250 ml sladke smetane

300 g navadnega jogurta

1 želatina fiks

Okrasitev:

sladka smetana

jagode

Postopek

Najprej izdelamo biskvit tako, da rumenjake zmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, nato dodamo še olje in vodo. V to zmes presejemo moko, kakav in pecilni prašek. Na koncu vanjo narahlo vmešamo smeg beljakov. Pečemo 35 minut na 175 stopinj.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga prerežemo tako, da dobimo dve plasti. Nato spodnjo plast biskvita vrnemo v tortni model, v katerem bomo pripravili našo torto. Spodnjo plast biskvita najprej namočimo z jagodnim sirupom, ki smo ga zmešali z vodo. Nato nanj naložimo na rezine narezane jagode. Čez pride jagodna krema.

Jagodno kremo naredimo tako, da jagode spasiramo s paličnim mešalnikom ter vanje vmešamo jagodni jogurt in sladkamo po okusu. V posodici namočimo želatino in pustimo nekaj minut, da nabrekne. Želatino jaz nato segrejem v mikrovalovni pečici, toliko da se lepo utekočini. Paziti moramo, da želatina ne zavre. Nato jo zlijemo v jagodno - jogurtovo zmes in hitro zmešamo. Preden zlijem to jagodno zmes na torto, naredim preizkus trdnosti kreme tako, da v eno posodico predevam cca. 3 žlice jagodne zmesi in jo za nekaj minut dam v zamrzovalnik. Šele ko je krema dobro ohlajena, se namreč lahko ugotovi trdnost zmesi. Če ni dovolj trdna, dodamo želatino, če je preveč trda, pa malo jogurta. Sedaj prelijemo to zmes čez biskvit in jagode v tortnem modelu in vse skupaj postavimo v hladilnik za 2 uri, da se jagodna krema začne strjevati. Potem pričnemo z izdelavo čokoladne kreme.

Čokoladno kremo naredimo tako, da najprej stopimo čokolado. Potem stepemo smetano. Ko je ta čvrsta, vanjo vmešamo navadni jogurt in nato med stepanjem še želatino fiks. Šele na koncu vmešamo tekočo čokolado v to jogurtno - smetanovo zmes. Če se vam zdi krema premalo sladka, jo lahko na koncu sladkate. Čokoladno kremo nadevamo čez jagodno in spet postavimo v hladilnik za 1 uro.

Na koncu prekrijemo kremo z zgornjo plastjo biskvita, ki ga tudi namočimo z jagodnim sirupom, razredčenim z vodo. Torta naj se čez noč dobro ohladi v hladilniku. Naslednji dan jo previdno vzamemo iz modela in jo okrasimo s stepeno smetano in jagodami.


Opombe

To torto sem si izmislila in jo pripravila za srečanje ob 10. obletnici Kulinarične Slovenije. Primerna je pa za vsako priložnost, saj je torta zelo osvežilna in lahka.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

MegiPec  

kuha že od: 10.10.2008

Št. objav: 34

Objavljeno 10.11.2009 ob 19:50

Zelo vesel

Izjemno sočna kremasta torta, odličnega okusa in ne preveč sladka, ravno po mojem okusu:D.

Čista 5!

Nežka83  

kuha že od: 30.3.2007

Št. objav: 83

Objavljeno 21.5.2010 ob 11:03

No, pa mi je končno uspelo! Torta narejena in ohlajena in je božanska!!! Biskvit je sočen (natopila sem ga še z rumom in jagodno marmelado), kremi pa ravno prav čvrsti (ne vam zakaj se nekaterim nista zadosti strdili) in ne preveč sladki. Sem pa namesto s smetano, torto prelila s čokoladno glazuro. Res je odlična!

tamarina  

kuha že od: 10.3.2010

Št. objav: 40

Objavljeno 7.1.2011 ob 9:42

božansko izgleda - ime recepta pa več kot izvirno. in seveda - shranjeno v beležki, ko pa bo sezona jagod, pa definitivno prva zadeva, ko jo bom spekla :)

tamarina  

kuha že od: 10.3.2010

Št. objav: 40

Objavljeno 28.4.2011 ob 13:56

Vesel

nisem čakala sezone jagode - sem jih nadomestila kar z malinami - in navaden jogurt, z grškim jogurtom in mascarponejem. genialno - res dobro. postreženo pa kot grmada in prelito s sokom od malin :) - njami. komplimenti in pohvale za recept "muffin"

julijasi  

kuha že od: 20.7.2006

Št. objav: 130

Objavljeno 16.5.2011 ob 13:12

Zelo vesel

evo kako je šel moj poskus: biskvit okusen, zelo je narasel. ko sem naredila jagodno kremo se po dveh želatinah fix ni hotela strditi ( ali so sploh bile mišljene fix v receptu ali katere druge???) in sem dodala še tretjo - potem je bilo pa za moj okus kar malo pretrdo. za čokoladno kremo mi je v modelu zmanjkalo prostora tako da sem samo preko zgornje plasti biskvita prelila debelejso plast (od majske torte ukradenega) čokoladnega preliva. razen zmešnjave z želatino čista petka.

mettem  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 13

Objavljeno 18.11.2012 ob 17:11

Lanjsko leto za sinov rojstni dan sem jo spekla. Torta je bila odlična. Žal je nisem uspela fotografirati, ker so jo prej pojedli. Naredila sem jo pa kar iz jagodnega kompota, seveda bi jo bilo boljše delati z svežimi jagodami. Res pa je potrebno paziti, da ko jagode zmiksaš, da bo tekočina količinsko zadostovala meram želatine, da ne bi bilo potem preveč tekočine, kot jo lahko želatina strdi. Odlična torta.

_Saskia_  

kuha že od: 7.4.2011

Št. objav: 5

Objavljeno 24.2.2013 ob 11:14

Zelo vesel

Najboljša torta kar sem jih kdaj naredila. Moj pravi, da take še v nobeni slaščičarni ni jedel, odlična je. Zato muffin čestitke za zelo dobro izmišljotino ;)

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 7.3.2013 ob 9:50

Zelo dobra torta. Res pa, da je jagodna krema malo nekompaktna, ampak kljub temu ocena 5.

nikki  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 80

Objavljeno 18.3.2013 ob 9:06

v soboto sem tudi jaz spekla to torto, okus je božanski, izgled je tudi bil zadovoljiv, pri pripravi je bilo pa nemalo godrnjanja...... naslednjič, ko bom pekla to torto, bom naredila polovico manj jagodne kreme, ker jo je toliko absolutno preveč, obod za torto sem morala zvišat in kar nekaj kreme sem morala odstranit, ker drugače mi ne bi šlo vse na vrh... kar se pa želatine tiče, ......grrrrrr vseeno pa bom dala oceno pet, ker je ideja zelo zanimiva in torta odlična

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.