Ticcino masa (Tičino masa/Fondant)

najbolj približan recept pravemu Ticcinu

Ticcino masa (Tičino masa/Fondant)
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 kg

1 vrečka želatine v prahu (10 g)

50 ml hladne vode (za želatino)

100 g fruktoze

20 ml vode (za fruktozo)

3 čajne žlice glicerola

900 g presejanega sladkorja v prahu

Postopek

Želatino stresemo v vodo in malo premešamo. Med tem presejemo sladkor.

Fruktozo zmešamo z 20 ml vode ter segrevamo do vrelišča. Fruktozni sirup naj vre še 30 sekund. Ne pozabimo nenehno mešati! Fruktoznemu sirupu sedaj dodamo glicerol.

Še vročo tekočino vlijemo v želatino in mešamo, da postane zmes homogena. V sladkorju naredimo jamico in kuhano zmes vlijemo vanjo. S kuhalnico mešamo tako dolgo, dokler lahko, nato delo nadaljujemo z gnetenjem mase na čisti delovni površini. Gnetemo tako dolgo, da porabimo ves sladkor.

Gotovo maso lahko poljubno barvamo z živilskimi barvami.

Hranimo jo v dobro zaprti vrečki in zaprti posodi v temnem prostoru pri sobni temperaturi.

Rok trajanja je približno en mesec. Zaradi tega podatka (če niste preveč aktivni pri uporabi te mase) svetujem, da si naredite maso po polovičnih količinah. Polovična masa zadostuje za prevleko in okras vsaj dveh malih tort (premera 26 cm), z bogatim okrasjem.

Želim vam uspešno ustvarjanje! ;)


Opombe

Barve: če boste dodali masi barve v prahu, se te ne bodo povsem "raztopile" v masi in bodo dale marmoriran učinek. Če tega ne želite, dajte na maso nekaj barve in kapljico ali dve vode in premešajte, da se barva in voda združita.

Oblikovanje in uporaba: maso najprej dobro zgnetite. Če se vam zdi masa preveč mehka, ji dodajte še nekaj sladkorja, če pa je pretrda, ji poskusite dodati nekaj kapljic vode. Pri valjanju uporabite sladkor ali škrob, da se masa ne bo prijela površine.

Za lažje oblikovanje figuric priporočam modelirne palčke, ki so zelo priročne pri izdelovanju kakšnih obraznih vdolbin in podobno.

Za "lepljenje" dveh elementov uporabite vodo.

Če delate vrtnice ali kakšne druge tanke elemente, jih pustite na zraku, da se posušijo, debelejše lahko prav tako pustite, če želite, da so trdi. Če želite mehke figurice, jih naredite tik preden jih potrebujete. Če jih boste dali v zaprto škatlico za več časa, se bodo stopile!

Uporabljate jo lahko tudi kot prevleko za torte. Predhodno je treba torto premazati z masleno kremo, saj masa nase veže vlago in bo hitro stekla na kakšni smetani in prepojenem biskvitu!

Prstni odtisi: neokusnih prstnih odtisov na izdelkih se lahko znebimo tako, da med oblikovanjem uporabljamo lateks rokavice. Tudi delovna površina naj bo gladka (za oblikovanje teh mas je najbolj primeren marmor).

Nekaj o glicerolu: na forumih sem opazila, da je kar nekaj oseb zaskrbljenih zaradi te sestavine, vendar je strah čisto odveč. Res je sestavina nekoliko neobičajna, vendar se uporablja v prehrambene namene. Je odvajalo (v večjih količinah), vendar v tem receptu deluje popolnoma drugače. Masi da viskoznost, da je masa bolj voljna in se ne trga. Kupite ga lahko v lekarni, kjer 100 ml stane nekje 4-5 €. Če se vam zdi cena previsoka, pomislite na to, da 1 kg Ticcina (na naši šoli) stane nekje 20 €. V tem receptu pa zanj ne boste porabili (v prvi rundi, zaradi glicerola) več kot 10 €.

Fruktoza: je naravni-sadni sladkor. Ima nekoliko več sladkosti in energijske vrednosti od navadnega kristalnega sladkorja, vendar je zato bolj zdrav. Mnogi ga zaradi malo večje energijske vrednosti ne uporabljajo, jaz pa pravim: "Če želiš sladkobo, si daj v npr. čaj eno žličko fruktoze, če si si prej dodal 2 žlički kristalnega sladkorja. Učinek bo enak, poraba pa manjša in naravna." Cena je med 1 in 2€/kg. Dobi se ga lahko v bolje založenih trgovinah.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

brinagolob  

kuha že od: 5.7.2009

Št. objav: 47

Objavljeno 25.7.2014 ob 14:29

Hvala za odgovor DBpek imam 2x po 250g tako da bom kar oboje pregnetla.Pa še nekaj me zanima,sem že toliko prebrala -vem da se mora pod torto namazat z masleno kremo za na vrhu pa nisem sigurna ali se lahko piše z smetano ali z kakšno drugo barvo

DBpek  

kuha že od: 19.6.2012

Št. objav: 994

Objavljeno 25.7.2014 ob 14:31

Jaz bi raje pobarval masleno kremo in z njo pisal po tičini.

4kids  

kuha že od: 16.11.2009

Št. objav: 8

Objavljeno 2.12.2014 ob 19:20

Pozdravljeni!

Tudi sama sem se odlocila,da prvič poskusim s tičino maso.Odločila sem se,da tičino naredim kar sama.Zelo lepo se mi je naredila in z njo sem obložila dvonadstropno torto in naredila rožice.En del sem Jo pobarvala z rdečo barvo v pasti Progel,ki sem Jo kupila v Peki-ju.Vrtnice so se mi lepo delale prav tako male rožice,le ko sem Jo hotela zvaljati se mi je drobila in ni bila več prožna.Zakaj to,a mogoče to niso prave barve?Na barvi piše primerno za barvanje fondata,royal icing,marcipana itd.Katere barve pa vi uporabljate?Hvala za odgovor!

Z maso sem pa zelo zadovoljna in hvala za recept pupika :)

Lep pozdrav

barbara1998  

kuha že od: 18.5.2013

Št. objav: 12

Objavljeno 22.1.2015 ob 18:29

Zelo vesel

mene pa zanima če obstaja črna barva za tičino in kje se jo lahko kupi

DBpek  

kuha že od: 19.6.2012

Št. objav: 994

Objavljeno 22.1.2015 ob 19:36

Obstaja. Lahko jo kupiš v spletni trgovini DekoracijaSladic.si (na forumskem delu med prvimi objavami), potem so pa še druge trgovine (Brnčičeva, Dolenjska cesta, ipd)

asotosek  

kuha že od: 11.2.2015

Št. objav: 1

Objavljeno 12.2.2015 ob 11:56

prebrala in preštudirala vse po dolgem in počez glede tičine mase..... tort spekla že kar nekaj .... ampak nikoli še nisem uporabila te mase ....

delala ponarejeno tičino maso brez glicerola... KATASTROFA !!! Danes poskusim naredit še to maso točno po receptu.... če ne uspe, se vrnem k preverjenim metodam..... imam v soboto torto za 40 ljudi.... ufff..

iriis3  

kuha že od: 21.8.2015

Št. objav: 1

Objavljeno 21.8.2015 ob 15:05

Mene pa zanima če se na to maso da ''prilepiti'' marcipan ki se ga da kupiti v trgovinah? :)

ajda252  

kuha že od: 26.10.2010

Št. objav: 27

Objavljeno 14.2.2016 ob 13:00

Iščem,gledam in občudujem vse te vaše okrasitve in se učim... moja prva tortica okrašena z tičino maso je bila "medo in Maša", druga "pikapolonica". Ker sem laik sem ure in ure porabila za izobraževanje preko spleta in izdelavo...naslednja bo "mala morska deklica" za mojega škratka... ampak se splača potrudit...ko zasijejo njihove očke je ves moj trud poplačan... sklikci mi je uspelo poslat...recept za tortico imam pa tudi že ogledan...čokolada in pomaranča....

glorrria  

kuha že od: 29.9.2016

Št. objav: 1

Objavljeno 29.9.2016 ob 10:56

mene pa zanima, če je možno višek zmrzniti? ali se to ne priporoča?

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 29.9.2016 ob 15:17

Višek dobro zavij v polivinilasto vrečko, pa to vse skupaj daj v zaprto posodo. Ostane kar nekaj časa.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.