Skutin zavitek z borovnicami (za začetnike)

skutin zavitek z borovnicami s podrobnim opisom postopka za začetnike

djulo  
Skutin zavitek z borovnicami (za začetnike)
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

5 jajc (velikost L)

180 g sladkorja

20 g vanilijevega sladkorja

1 kg puste skute

180 g kisle smetane

150 g masla

500 g vlečenega testa

100 - 150 g zmrznjenih borovnic

Postopek

Zmešamo jajca, sladkor, skuto in kislo smetano. Mešamo toliko časa, da se jajca in sladkor približno razporedijo po celi masi, skuta pa naj bo še zmeraj malo grudasta.

V kozici raztopimo maslo. Z malo (po potrebi) raztopljenega masla namažemo posodo (velikost vsaj 30x25 cm), kjer se bo pekel zavitek. Približno polovico preostalega masla vmešamo v maso.

Razrežemo testo v tako dimenzijo, da se ga bo dalo zlagati v posodo.

Položimo v posodo prve tri plasti testa in vsako plast po vrhu premažemo z maslom. Položimo naslednjo plast testa in premažemo testo z maso. Ponavljamo postopek, dokler ne ostane še za tri plasti testa, s tem da v dve ali tri plasti mase po vrhu potresemo zmrznjene borovnice (približno 50 g na plast). Zadnje tri plasti testa položimo v posodo in jih premažemo z maslom. Na koncu naj ostane še malo masla, da se bo dalo premazati zgornji del testa med pečenjem.

Z nožem prebodemo testo po celi površini, na primer z razmakom 5 do 10 cm.

Pečico nastavimo na 180 stopinj (na program za pečenje z zgornjim in spodnjim grelcem). Damo posodo v pečico, ko se ogreje na nastavljeno temperaturo in pečemo približno 40 do 60 minut. Po 30 do 40 minutah vzamemo posodo iz pečice in premažemo zgornjo plast testa s preostalim maslom in vrnemo posodo v pečico. To se naredi, da se (vsaj delno) prepreči, da bi se zgornja plast izsušila in odstopila od zavitka.

Med pečenjem redno preverjamo posodo, če se je testo napihnilo. Če se je, potem vzamemo posodo iz pečice in z nožem prebodemo testo, tako da "spusti zrak". Posodo nato vrnemo v pečico.

Ko je zavitek pečen, se ga lahko na zgornji strani tudi malo navlaži z vodo in pokrije s krpo, da se zgornja plast ne izsuši.


Opombe

Priporočeno je, da se za odmerjanje količin uporablja kuhinjska tehtnica.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.