Schwarzwaldska torta

_ZALA_  Izvor: Nemčija in moja kuhinja
Schwarzwaldska torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 16 kosov

A)

5 jajc

3 žlice hladne vode

170 g moke

1/2 žličke sode bikarbone

200 g sladkorja v prahu (120 g ga stepemo z rumenjaki, 80 g pa v beljakov sneg)

50 g zmehčanega masla

B)

3 polne žlice navadnega kakava

1 žlica grenkega kakava

4 žlice vroče vode

C)

0,5 l sladke smetane (jaz uporabim svetlo modro od Pomurskih mlekarn)

500 g pasirane skute (mercatorjeva, vipavska,...)

1 kg zamrznjenih razkoščičenih višenj ali češenj (uporabim od Ete)

250 g sladkorja v prahu

4 listi želatine

Za navlažitev biskvita:

1 dcl češnjeve vode - Kirschwasser (se zelo težko dobi (le v Nemčiji), ampak da enkraten okus), drugače pa uporabimo kakšen dober liker (npr. črni ribez, malina...okoli 5 žlic)

sok, ki ga prestrežemo od odmrznjenih višenj

3 žlice sladkorja v prahu

0,75 dcl vode

Za okras:

2,5 dcl smetane (+ sladkor po okusu)

250 g jedilne čokolade (Manner)

višnje ali češnje

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj, na dno tortnega modela damo papir za peko (robove pustimo).

Dobro razmešamo vse pod točko B).

A)

Stepamo rumenjake s 120 g sladkorja v prahu 10 minut, medtem trdo stepemo beljake s soljo in ostalim sladkorjem v kompakten sneg, nato izmenično presejemo moko s sodo na rumenjakovo maso, dodajamo sneg po žlicah in 3 žlice vode. Dolijemo razmešan kakav (B)in enakomerno premešamo.

Maso predevamo v model, pečemo 30 do 40 minut na 180 stopinj. Pečen biskvit naj se ohladi v modelu, nato ga 2x prerežemo (da dobimo 3 plasti).

C)

Namočimo želatino v mrzli vodi. Trdo stepemo smetano. V drugi posodi ročno z žlico dobro pretlačimo pasirano skuto in sladkor v prahu v mazavo zmes (ne smemo mešati z električnim mešalcem, ker skuta razvodeni!!).

Stepeni smetani dodamo pretlačeno skuto in vse skupaj ročno dobro zmešamo z metlico.

Želatino ožamemo in raztopimo na blagi vročini. Dodamo ji 5 žlic skutino - smetanove kreme in dobro premešamo, nato vse to vlijemo v posodo s skutino - smetanovo kremo in spet dobro premešamo z metlico. Postavimo v hladilnik. Kremo razdelimo na polovico v dve posodi.

Odtaljene višnje/češnje odcedimo, prihranimo sok in ga zmešamo s sladkorjem, vodo in likerjem (češnjevo vodo, če jo imamo). Prihranimo 16 višenj za okras (za 16 kosov).

Sestavljanje torte:

v model položimo prvo plast biskvita in ga napojimo z 1/3 mešanice za navlažitev. Iz prve posode s kremo damo na biskvit polovico kreme, čez potresemo polovico vseh višenj, nato prelijemo še s preostalo polovico kreme iz te prve posode.

Čez položimo 2. plast biskvita in ga napojimo s polovico vse preostale mešanice za navlažitev. Potem spet ponovimo postopek (polovica kreme iz druge posode, preostale višnje, preostala krema). Čez damo še zadnjo plast biskvita in jo napojimo s preostalo tekočino. Tako sestavljeno torto damo z modelom vred v hladilnik za najmanj 4 ure.

Za okrasitev stepemo smetano s sladkorjem. Čokolado raztopimo v vodni kopeli in ji ničesar ne dodajamo (pazimo, da vodna para ne pride v čokolado, ker se bo sicer sesirila!).

Raztopljeno čokolado namažemo na papir za peko v večji pravokotnik debeline okoli 2 mm. Na pol strjeno (po kakšnih 15 minutah) jo z nožem razrežemo na poljubne ploskve (koščke)in jih nato pustimo, da se dokončno strdijo. Strjene previdno z lopatko odstranimo in obložimo torto, ki smo jo prej premazali in okrasili s smetano in višnjami.

Čokolado lahko razmažemo tudi v obliki kroga, ki si ga prej narišemo s pomočjo modela na papir za peko in nato režemo trikotnike (kot kose torte) in ravnamo enako kot zgoraj.

Torto postavimo še za kakšno uro v hladilnik (če pa jo takoj spravimo v promet, pa tudi nič hudega) :).


Opombe

* nadev lahko naredimo tudi iz same smetane (v tem primeru jo potrebujemo 1 liter), ampak je s skuto veliko bolj osvežilno.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

špelona  

kuha že od: 6.1.2006

Št. objav: 53

Objavljeno 3.9.2012 ob 14:23

Super krema! Veliko boljša kot sama smetana. Sem pa dala le 100 g sladkorja in je bilo več kot dovolj.:)

Kulinaričarka  

kuha že od: 4.10.2012

Št. objav: 29

Objavljeno 16.11.2012 ob 14:30

koliko želatine fix bi zadostovalo za torto?

hvala in LP

Bojana 29  

kuha že od: 14.2.2013

Št. objav: 8

Objavljeno 21.2.2013 ob 9:40

Torto bom spekla očetu za rojstni dan. Uporabila bom samo smetano - oče ne mara skute. Zanima pa me, kako velik tortni model je mišljen - da mi ne bo torta prišla prenizka? Ali lahko sodo bikarbono nadomestim s pecilnim praškom in koliko ga moram dati (en zavojček)? Rezultat sporočim. Hvala.

mrdica  

kuha že od: 6.4.2007

Št. objav: 117

Objavljeno 3.5.2014 ob 16:33

Zelo dobra in osvežujoča tortica. Uporabila sem originalen liker, a sem ugotovila, da bi bilo brez njega ravno tako dobro.

ČOKOLEŠNIK  

kuha že od: 19.12.2006

Št. objav: 2

Objavljeno 27.5.2014 ob 12:47

Sem naredila to tortico za mamin RD. Glede na cal kup pohval sem zaupala receptu. Nisem še mojstrica tortic, saj je to morda moja 5 torta. Recept je res super (a še vedno zahteva nekaj izkušenj od pekarice). Torta je tudi super dobra in je nadvse primerna za tele majski čas, ko zorijo češnje. Bi pa izpostavila par težav. Ena je bila vmešavanje želatine v maso. Ker nisem pazljivo brala recepta, sem želatino razredčila samo z 1 žlico kreme, zaradi česar je bilo potem ko sem to vlila v kremo cel kup nekakšnih "žele-strdkov", ki se k sreči v končni torti niso toliko poznali kot so se, dokler sem kremo okušala s prstom. Druga težava pa je bila premočenost vsega skupaj. Soka ki se ga prestreže pri odmrzovanju Eta višenj je tooooo much. Pa potem še 1dcl likerja in 0,75 vode!!!! Iz torte je teklo. Tu pa gre graja avtorici, ki bi lahko okvirno zapisala koliko naj bo te tekočine za navlažitev biskvita. 0,7 l, kolikor jo je znselo po receptu ... Iz torte je vse teklo. K sreči, da od vsega tega ni razpadla niti po uri in pol vožnje z avtom. Zato tukaj vprašam: Kolikšna je primerna količina tekočine za navlažitev tele torte?

mišzmoke  

kuha že od: 28.8.2010

Št. objav: 4526

Objavljeno 27.5.2014 ob 15:39

ČOKOLEŠNIK, upam, da si dala 0,75 dl (in ne l) vode

No, kakorkoli, če drugega ne, si se navadila, da poleg natančnega branja recepetov zaupaš lastni presoji, ker nimamo vsi radi enako namočenega biskvita, enake količine kreme...

lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.