Schwarzwaldska torta

_ZALA_  Izvor: Nemčija in moja kuhinja
Schwarzwaldska torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 16 kosov

A)

5 jajc

3 žlice hladne vode

170 g moke

1/2 žličke sode bikarbone

200 g sladkorja v prahu (120 g ga stepemo z rumenjaki, 80 g pa v beljakov sneg)

50 g zmehčanega masla

B)

3 polne žlice navadnega kakava

1 žlica grenkega kakava

4 žlice vroče vode

C)

0,5 l sladke smetane (jaz uporabim svetlo modro od Pomurskih mlekarn)

500 g pasirane skute (mercatorjeva, vipavska,...)

1 kg zamrznjenih razkoščičenih višenj ali češenj (uporabim od Ete)

250 g sladkorja v prahu

4 listi želatine

Za navlažitev biskvita:

1 dcl češnjeve vode - Kirschwasser (se zelo težko dobi (le v Nemčiji), ampak da enkraten okus), drugače pa uporabimo kakšen dober liker (npr. črni ribez, malina...okoli 5 žlic)

sok, ki ga prestrežemo od odmrznjenih višenj

3 žlice sladkorja v prahu

0,75 dcl vode

Za okras:

2,5 dcl smetane (+ sladkor po okusu)

250 g jedilne čokolade (Manner)

višnje ali češnje

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj, na dno tortnega modela damo papir za peko (robove pustimo).

Dobro razmešamo vse pod točko B).

A)

Stepamo rumenjake s 120 g sladkorja v prahu 10 minut, medtem trdo stepemo beljake s soljo in ostalim sladkorjem v kompakten sneg, nato izmenično presejemo moko s sodo na rumenjakovo maso, dodajamo sneg po žlicah in 3 žlice vode. Dolijemo razmešan kakav (B)in enakomerno premešamo.

Maso predevamo v model, pečemo 30 do 40 minut na 180 stopinj. Pečen biskvit naj se ohladi v modelu, nato ga 2x prerežemo (da dobimo 3 plasti).

C)

Namočimo želatino v mrzli vodi. Trdo stepemo smetano. V drugi posodi ročno z žlico dobro pretlačimo pasirano skuto in sladkor v prahu v mazavo zmes (ne smemo mešati z električnim mešalcem, ker skuta razvodeni!!).

Stepeni smetani dodamo pretlačeno skuto in vse skupaj ročno dobro zmešamo z metlico.

Želatino ožamemo in raztopimo na blagi vročini. Dodamo ji 5 žlic skutino - smetanove kreme in dobro premešamo, nato vse to vlijemo v posodo s skutino - smetanovo kremo in spet dobro premešamo z metlico. Postavimo v hladilnik. Kremo razdelimo na polovico v dve posodi.

Odtaljene višnje/češnje odcedimo, prihranimo sok in ga zmešamo s sladkorjem, vodo in likerjem (češnjevo vodo, če jo imamo). Prihranimo 16 višenj za okras (za 16 kosov).

Sestavljanje torte:

v model položimo prvo plast biskvita in ga napojimo z 1/3 mešanice za navlažitev. Iz prve posode s kremo damo na biskvit polovico kreme, čez potresemo polovico vseh višenj, nato prelijemo še s preostalo polovico kreme iz te prve posode.

Čez položimo 2. plast biskvita in ga napojimo s polovico vse preostale mešanice za navlažitev. Potem spet ponovimo postopek (polovica kreme iz druge posode, preostale višnje, preostala krema). Čez damo še zadnjo plast biskvita in jo napojimo s preostalo tekočino. Tako sestavljeno torto damo z modelom vred v hladilnik za najmanj 4 ure.

Za okrasitev stepemo smetano s sladkorjem. Čokolado raztopimo v vodni kopeli in ji ničesar ne dodajamo (pazimo, da vodna para ne pride v čokolado, ker se bo sicer sesirila!).

Raztopljeno čokolado namažemo na papir za peko v večji pravokotnik debeline okoli 2 mm. Na pol strjeno (po kakšnih 15 minutah) jo z nožem razrežemo na poljubne ploskve (koščke)in jih nato pustimo, da se dokončno strdijo. Strjene previdno z lopatko odstranimo in obložimo torto, ki smo jo prej premazali in okrasili s smetano in višnjami.

Čokolado lahko razmažemo tudi v obliki kroga, ki si ga prej narišemo s pomočjo modela na papir za peko in nato režemo trikotnike (kot kose torte) in ravnamo enako kot zgoraj.

Torto postavimo še za kakšno uro v hladilnik (če pa jo takoj spravimo v promet, pa tudi nič hudega) :).


Opombe

* nadev lahko naredimo tudi iz same smetane (v tem primeru jo potrebujemo 1 liter), ampak je s skuto veliko bolj osvežilno.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Eja  

kuha že od: 12.10.2002

Št. objav: 15

Objavljeno 13.10.2007 ob 13:31

Vesel

Super torta-tudi ena mojih prvih ki je bila še celo na pogled lepa.Naredila sem jo za mamičin 50 rojstni dan in res je bila odlična-nadev je pa tudi super ker je lahek.

jaša  

kuha že od: 1.2.2008

Št. objav: 1011

Objavljeno 2.2.2008 ob 15:45

Zelo vesel

Večkrat narejena, ker je božansko dobra, kar v trenutku izgine, da je večina sploh ne dobim za probat, saj je moževa "jokerova" sladica. Hvala za rp. Ocena 5.

sabinica  

kuha že od: 6.2.2005

Št. objav: 13

Objavljeno 25.2.2008 ob 15:06

Odličen recept, odlična torta! Moram rečt, da je bila vsak dan boljša, sva jo z možem jedla 3 dni :)

Edino za biskvit sem dala 200g moke + pecilni prašek in pa dala sem 6 lističev želatine namesto 4. Mnjam, čista 10-ka!

Kajica  

kuha že od: 11.7.2005

Št. objav: 78

Objavljeno 12.8.2008 ob 12:21

Hej! No, pa sem tudi jaz naredila to torto. Delala sem jo prvič in moram reči, da mi je kar uspela. Sicer sem izpustila maslo v biskvit, ker sem ga enostavno spregledala; za navlažitev nisem uporabila likerja, ker ga ne maram; želatine tudi nisem dala, ker sem uporabila rastlinsko smetano in skuto - ta kombinacija pa se že po naravi drži trdo skupaj:)

Masa za biskvit mi je bila zelo všeč, prišel je taki puhasti, mehki pa še narasel mi je lepo. NAredila sem samo eno napako in sicer sem ga malo preveč navlažila za moj okus in je zato bilo vse skupaj malo pocasto. Mojim jedcem je bila pa ravno zaradi te sočnosti torta zelo dobra. Ko bom naslednjič pekla, bo še boljša :)

Lep dan vsem!

dark chocolate  

kuha že od: 1.7.2008

Št. objav: 11

Objavljeno 27.8.2008 ob 18:17

Nujno rabim nasvet! Sem v dilemi glede želatine, najprej sem nameravala narediti to torto z želatino v prahu, potem pa sem videla, da Klea to toplo odsvetuje. Zakaj? Z želatino nisem še nikoli delala, moja mama je imela vedno slabe izkušnje-vedno se ji je vse sesedlo, ko je delala z želatino v lističih. . . Je v prahu res tako napačna?

Klea  

kuha že od: 16.6.2006

Št. objav: 495

Objavljeno 27.8.2008 ob 20:12

Vesel

Čokoladica ne ni napačna. Sem zgleda nasvet nekam čudno formulirala. Glede želatine je tako... kako komur paše - eni raje delajo z želatino v prahu, drugi s tisto v lističih. Meni se pač nikoli še ni ponesrečila torta z uporabo slednje. Pri tisti v prahu se mi dostikrat naredijo grudice, ampak sem trenirala in tako so grudice v kremi prisotne samo tu pa tam. Drugače pa je najbolj "trotlziher" želatina fix. Uporabiš eno vrečko in narediš po navodilu iz vrečke.

Skratka, pri želatini v lističih je pomembno, da jo najprej za 5 minut namočiš v hladno vodo, da postane mehka, jo ožameš in na rahlem ognju (ampak res minimalnem - tolko da se kozica segreje) raztopiš. Pri tem lahko v kozico daš par kapljic tekočine. Ko dobi želatina teksturo kot nek gladek sirup je gotova. Če jo segreješ preveč in vliješ v skuto, jogurt ali smetano, se seveda lahko vse skupaj sesiri. Upam, da sem bila tokrat vsaj malo v pomoč. :)

dark chocolate  

kuha že od: 1.7.2008

Št. objav: 11

Objavljeno 28.8.2008 ob 19:01

Vesel

Hvala Klea =) Bom še malo premislila- imam do torka čas, potem pa veselo na delo. Upam da mi uspe- verzija z malinami ;)

dark chocolate  

kuha že od: 1.7.2008

Št. objav: 11

Objavljeno 2.9.2008 ob 16:12

Jezen

amm....trenutno je v peči in kaj jaz vidim na delovnem pultu? maslo mi je ostalo. najbrž zato ker ni bilo uporabljeno v navodilu, samo v sestavinah =(

a bo vseeno ratalo tudi brez masla? a drugače bi ga morala dati med rumenjake?

kajica, vidim da ti je ratalo tudi brez masla...

dark chocolate  

kuha že od: 1.7.2008

Št. objav: 11

Objavljeno 2.9.2008 ob 16:12

Jezen

amm....trenutno je v peči in kaj jaz vidim na delovnem pultu? maslo mi je ostalo. najbrž zato ker ni bilo uporabljeno v navodilu, samo v sestavinah =(

a bo vseeno ratalo tudi brez masla? a drugače bi ga morala dati med rumenjake?

kajica, vidim da ti je ratalo tudi brez masla...

mrdica  

kuha že od: 6.4.2007

Št. objav: 117

Objavljeno 30.9.2008 ob 11:01

Kirschwasser sem videla v Lidlu pred kratkim, med likerji. Je to ta, ki se da v torto? Ali gre morda za kaj drugega?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.