Sadna torta

Veri  Izvor: Slovenija
Sadna torta

Sestavine

Količina: 1 torta:)

Biskvit:

2 jajci

100 g moke

80 g sladkorja

dobre 1/2 žličke pecilnega praška

žlička vanilijevega sladkorja

žlica hladne vode

Obloga:

2 do 3 velike žlice marmelade

sadje (lahko iz kompota, ni pa nujno), najbolje različno

1 svetli preliv za torte

sok ene limone

sladkor po okusu (cca. 2 žlički)

3 dl soka od kompota ali vode

Postopek

Kompot ali sadje damo na hladno, nastavimo pečico na 160 do 180 stopinj, ločimo rumenjake in beljake in stepemo sneg; med tem, ko mešalec stepa (če imamo takega z vrtečo posodo), lahko natehtamo ostale sestavine; sladkor in vanilijev sladkor damo kar k rumenjakom, moko pa zmešamo s pecilnim praškom, kar na tehtnici, da imamo manj umazanega.

Potem stepemo še rumenjake, sladkor, vanilijev sladkor in žlico vode. Med tem, ko se to stepa, dobro namastimo model (res lepo v vse zarezice), potem pa vržemo sneg in moko s pecilnim praškom k rumenjakovi masi in na hitro in zelo nežno zmešamo in takoj vlijemo v pekač.

Zdelo se nam bo, da je mase premalo, pa je ni, ker (vsaj meni) zelo naraste. Samo lepo jo razporedimo, že od začetka, predvsem da bo prišla v cel žlebič, tam je najbolj pomembno! Potem pustimo maso čim bolj pri miru, drugače bodo beljakovi mehurčki popokali in bo mase vedno manj... Torej od začetka nalagamo maso po robu, na koncu še malo v sredino, parkrat potolčemo po modelu od spodaj in damo v pečico na 160 do 180 stopinj za cca. 10 do 20 minut.

Med tem ko se peče, odpremo kompot, če ga bomo uporabili in odcedimo sadje, sok prihranimo. Sadje narežemo na rezine ali krhlje, jih damo na hladno in pripravimo ostale stvari.

Ko je torta pečena, jo zvrnemo na rešetko (zdaj je s spodnjim delom obrnjena gor)in pustimo, da se ohladi, lahko jo damo tudi ven, na balkon, meni ni zato nikoli skupaj padla... Torta je zelo tanka in penasta, zato se bo hitro ohladila (cca. 10 minut), izgledala pa bo kot kak krožnik ali skleda - v sredini bo nižja kot ob robu - to hočemo:)

Potem jo dobro namažemo po tem nižjem delu, porabimo vsaj dve veliki žlici marmelade! To je pomembno, da ne bo želatina šla skozi testo, ampak bo ostala zgoraj! Pa tudi boljše je:)

Na to lepo naložimo sadje v krogih, ne varčujemo s sadjem, je boljša, če se koščki čisto stikajo! Lepo izgleda, če damo različne barve in oblike sadje, recimo kivi, narezan na koleščka in breskve iz kompota narezane na rezine... Vse sadje je lepo, boljša pa bo torta z mehkejšim sadjem, jabolka ravno ne pašejo:)

Odmerimo 3 dl soka od kompota (ali vode, če ne delamo s kompotom) in ga zavremo, med tem zmešamo v skodelici svetli preliv za torte z žlico ali dvema kompota, limoninim sokom in sladkorjem (če uporabljamo kompot, ga potrebujemo manj, če vodo, pa več). Odstavimo zavreto tekočino in vanjo vmešamo zmes preliva, sladkorja in limone ter spet zavremo. Ugasnemo plin in pustimo, da se kako minuto hladi, nato pa prelijemo po torti od sredine navzven in damo na hladno.

Torto lahko postrežemo že čez 15 minut, zato sem poudarjala, da damo sadje na hladno,... da se bo vse hitreje shladilo in bo takoj za uporabo:)


Opombe

Ta torta je super, kadar bi rada naredil/a nekaj lepega in dobrega, pa nimaš časa. Fina je tudi poleti s sezonskim sadjem, pa za želodček odpočit po praznikih, primerna celo za nekatere diete, saj ne vsebuje nič masti in samo 2 jajci od beljakovin... Pa samo sadje... Res pa jo lahko poješ kar precej...:)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 21.10.2006 ob 20:50

Meni je pa tale tortica super! Poceni zadeva, pa hitro narejena. Recept sem že mnogim dala in so vsi navdušeni. Pekač namažem z margarino, po mojih izkušnjah je bolje kot z oljem in posujem z moko, pa gre lepo ven.

Milenci, jaz biskvit namočim s sokom od kompota in pride kar sočno vse skupaj.

Blanchy  

kuha že od: 22.12.2005

Št. objav: 2016

Objavljeno 21.10.2006 ob 20:54

Mogoče tole: http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=5814

katka lopatka  

kuha že od: 1.12.2006

Št. objav: 4996

Objavljeno 25.6.2007 ob 11:06

Vesel

Sem naredila in kmalu pospravili! Slikca tudi čaka na objavo...

katti  

kuha že od: 4.11.2005

Št. objav: 2109

Objavljeno 30.6.2007 ob 22:13

Enostavna, hitro narejena torta in odlična. Prvo sem naredila v petek, danes pa spet novo. Prva je bila z breskvami, višnjami, borovnicami in malinami, današnja pa z ananaom, ribezom, gozdnimi jagodami in listki pehtrana. Zelo sta bili lepi. Slik žal nimam, naslednjič pa slikam.

dina_rex  

kuha že od: 22.3.2007

Št. objav: 126

Objavljeno 27.4.2008 ob 16:50

Vesel

Sem naredila torto fantu za rojstni dan in ker pri nas je jemo smetane, je bila več kot dobrodošla in tako zelo slastna, da moram speči še eno. :)

Biskvitne mase je res dovolj, sem mislila najprej, da je bo premalo. Odlično se je spekla in bila zelo rahla. Za nadev sem dala vložene marelice in jagode. Ker sem prebrala, da je nekaterim bil biskvit presuh, sem ga namočila s kompotom od jagod z žličko ruma, premazala z marelično marmelado (dala sem 4 žlice) in polila s prelivom, ki sem ga skuhala v mareličnem kompotu. Ob robovih sem polila s sladkim grehom (bolje bi bilo, če bi s stopljeno temno čokolado).

Prilagam slikico in dajem oceno 5, ker je recept res odličen in slasten (in niti ne tako redilen :)). Hvala Veri!

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 19.9.2008 ob 16:12

Nekaj s tem receptom ni v redu. Držal sem se točno recepta, pa mi notranji krog višenj ni čist pravilno okrogel. A je to morebit zaradi previsoke temperature

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 20.9.2008 ob 10:54

Ežoj, najbolje, da ponoviš vajo! Jade in jaz ti pa naredive to uslugo, da prideve strokovno ocenit (beri pojest)....

vlkapika  

kuha že od: 7.8.2010

Št. objav: 57

Objavljeno 7.8.2010 ob 18:47

Zelo vesel

Upam, da še kdo spremlja ta recept :)

Pekača, ki ga priporočate, nimam. Imam tortni pekač premera 26. Ampak to še nekako gre. Bolj me mučijo sestavine. Živim v študentskem stanovanju, brez tehnice - kako lahko še drugače izmrim sestavine? Npr. z jogurtovim lončkom? Bi pa res zelooo rada to spekla.

Hvala za pomoč :) lp

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 7.8.2010 ob 18:52

vlkapika, v vsakem Merkurju,...imajo lončke, plastične, na katerih so oznake za volumne in maso. Recimo: 2dl, 4 dl,... in 100g, 200g moke, sladkorja. So različnih velikosti in niso dragi. Poglej tam, kjer imajo plastične reči na oddelku za gospodinjstvo.

Nekaj takega: http://www.barjans.si/si/merilni-vrc-i32535.shtml (tale je sicer manjši in za drug namen, a vseeno, toliko, da vidiš, kakšni so.

Če bi pa rada takoj, pa povej, pa ti stehtam in povem v jogurtovih lončkih.

Pulpe  

kuha že od: 1.10.2007

Št. objav: 39

Objavljeno 24.3.2016 ob 10:15

Včeraj spekla, super biskvit!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.