R torta

čokoladna torta brez moke s čokoladno-kavno kremo in marcipanom

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
R torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za dva čokoladna diska premera 26 cm:

6 jajc

6 žlic sladkorja

ščepec soli

15 dag jedilne čokolade (in za morebitno gostitev še 2 žlici čokolade v prahu)

2 dl sladke smetane

Sestavine za kremo:

50 dag jedilne čokolade

5 dl sladke smetane

150 g grškega jogurta

1 dl kavinega likerja (če ga nimate, stopite v 1 dl ruma 3 žličke nescafeja in 3 kavne žličke sladkorja)

4 vrečke mešanice za ledeno kavo (produkt se imenuje barcafe freeeze), če tega produkta nimate, lahko uporabite prašek za capuccino, količine naj zadoščajo za 4 skodelice).

Za plastenje:

20 dag marcipana (jaz vzamem dva Schwartau zavitka, prodajajo v hipermarketih na konditorskih stalažah)

Za vrhnjo mehko glazuro:

15 dag jedilne čokolade

1,5 dl sladke smetane

15 ml svetlega ruma

Postopek

1. Naredimo osnovo za pariško kremo:

v ognjevarni posodi (bolj enostavno je, če ima posoda bowlasto obliko) segrejemo pol litra smetane in v njej ob stalnem mešanju na srednjem ognju stopimo pol kilograma čokolade. Ohlajeno mešanico damo v hladilnik za en dan.

2. Naslednji dan se lotimo izdelave torte. Začnemo s pripravo čokoladnih diskov. Ker v testu ni moke, je treba bolj paziti, da se diska ne bosta drobila. Zato je najbolje, da se (ne glede na pekač) pekač pokrije s krogom iz peki-papirja, ker se potem v nadaljevanju lažje manevrira oblikovanje torte.

3. Nad soparo stopimo čokolado. Ločimo rumenjake in beljake. Beljake in ščepec soli zamešamo v trd sneg. Sladko smetano stepemo. Smetani dodamo razžvrkljane rumenjake in sladkor in to zmes kompaktno umešamo. Dodamo stopljeno čokolado (ni fino, če je vroča, mora pa biti še vedno tekoča). Če se v tej mešanici opazijo sledi mešalčevih metlic, je masa zadosti gosta, če pa se to ne vidi, se mešanica gosti s čokolado v prahu (več kot 2 žlici nista potrebni). V to mešanico blago vmešamo trd sneg. To maso vlijemo v dva pripravljena pekača in pazimo, da smo v oba pekača vlili približno enako količino. Pečemo 25 minut na 185 stopinj. Pečico nastavimo na enako gretje z obeh strani in nekje na polovici zamenjamo nivoje pekačev (spodnje gor in gornjega dol).

4. Vzamemo eno žlico osnove za pariško kremo in jo segrejemo do točke, ko je tekoča in jo je možno nanašati s čopičem. Ohlajen čokoladni disk položimo na podlago, na kateri bo torta. Razvaljamo 10 dag marcipana v krog, s premerom, ki je podoben premeru torte (če se ta krog malo natrga na robovih, nič hudega, itak ga premažemo s čokolado). Čez to plast marcipana s čopičem nanesemo polovico stopljene smetane+čokolade (drugo polovico bomo namazali pri naslednjem disku) Okoli te osnove postavimo obroč za torto. Obroč je oblečen bodisi z alu-folijo ali pa peki-papirjem.

5. Lotimo se izdelave kreme. Osnovo za pariško kremo stepemo z mešalcem (volumen se poveča), dodamo kavni liker, prašek za ledeno kavo (oziroma ustrezen substitut) in grški jogurt. To zamešamo v kompaktno maso. Polovico te mase zlijemo na pripravljen disk v obroču in poravnamo maso s silikonskim čopičem.

6. Na tako poravnano maso položimo drug čokoladni disk (ker je čokoladni disk še vedno z eno stranjo na peki papirju, položimo disk na kremo, papir je obrnjen proti vrhu, odstranimo še papir – če tega ne delate tako, imate veliko verjetnost, da se bo disk drobil in boste imele mozaik). Razvaljamo naslednjo plast marcipana, tako kot v točki 4. Tudi nanos stopljene čokolade naredimo tako, kot v točki 4.

7. Dodamo drugo polovico kreme, na enak način kot je napisano v točki 6. Tako pripravljeno torto damo za najmanj 8 ur v hladilnik.

8. Vrhnjo mehko glazuro naredimo tako, da v kozici segrevamo smetano, v njej topimo čokolado in ves čas mešamo. Ko je čokolada popolnoma stopljena, dodamo še rum. Mešamo do stopnje, ko dobimo tekočo, homogeno in sijočo tvarino. Polijemo jo na pripravljeno torto. Ne premazujemo in ne nagibamo torte, pustimo, da se tekočina lepo razleze. Počakamo, da se tekočina ohladi nazaj na sobno temperaturo (1 ura). Torto damo v hladilnik za vsaj še 8 ur.

9. Pred serviranjem odpnemo zaponko na obroču (najboljši so raztegljivi obroči iz aluminija, ker lahko tako dosežemo različne premere) in umaknemo obroč. Odstranimo folijo. Rob torte poravnamo z glazurnim nožem. Torta je pripravljena za serviranje.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 29.3.2010 ob 20:47

Čao,

no, sicer je še nisem poskusila, niti je še nisem delala, ampak že sestavine so pregrešne, kaj šele, ko jih združiš....

Bo na meniju, definitivno!

BORCEK  

kuha že od: 2.1.2010

Št. objav: 66

Objavljeno 29.3.2010 ob 21:21

Vesel

OJLA,

tale recept je pa 1.liga. Ob prvi priliki jo naredim. Edina sestavina, ki me moti je grški jogurt. jaz bi zamenjala z mascarponejem. Stana, ali si to preverila, kako se potem krema obnaša. Sicer pa hvala, za tole dobroto.

larisa1  

kuha že od: 16.12.2003

Št. objav: 167

Objavljeno 30.3.2010 ob 6:47

Naredila torto za možev rojstni dan. Zelo dobra. Pravo presenečenje, kako enostavno jo je narediti. Edino krema mi je bila za spoznanje premehka. Mogoče zaradi tega, ker sem dala navadni trdi jogurt namesto grškega. Še jo bom delala. Bistveno pri tej torti je, da res upoštevaš časovne razmike pripravljanja. Jaz sem jo imela v hladilniku po dokončanju 24 ur. Res pa je, da je to torta bolj za odrasle. Hvala avtorici za dober recept.

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 30.3.2010 ob 9:59

Lahko zamenjaš z mascarponejem, ni prepovedano. Je pa res, da potem zna priti vse skupaj bolj "nasitno". Ampak okusi so seveda različni in vsak lahko zadevi kaj doda/odvzame.

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 31.3.2010 ob 14:40

Čao,

u Hofru imajo njogurt v pol litrskih lončkih, Cremoso. Je podoben grškemu....

t-baby  

kuha že od: 14.12.2003

Št. objav: 698

Objavljeno 18.4.2010 ob 18:16

kako bi bilo če bi zamenjala jedilno čokolado z navadno čokolado?

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 18.4.2010 ob 20:08

Dobila bi svetlejšo in bolj mastno in s tem tudi bolj nasitno kremo....Pri testu bi pa potem morala dati manj smetane in kakšno žlico čokolade v prahu, drugače bi testo prišlo preveč pocasto.

Jedilno čokolado pri pecivu dodajamo zaradi tega, da se ohrani aroma čokolade in da z ostalimi dodatki dosežemo učinek, ki malce (ne pa preveč) spominja na učinek mlečne čokolade.

Je tudi mene, ko sem šele začela s slaščicami, malo "motila" ta jedilka, pa zakaj ne navadna čokolada, sem se spraševala....in potem sem poskusila z navadno mlečno in je bila stvar presvetla in premastna. Ko pa človek prvič z guštom meša topljeno jedilno čokolado in ko tako opojno diši iz lonca in se ta zadeva tako lepo sveti...ti je pa jasno, da ga ni čez jedilno čokolado, ko delamo sladice.

t-baby  

kuha že od: 14.12.2003

Št. objav: 698

Objavljeno 19.4.2010 ob 1:13

tole torto bi rada naredila za drug vikend za rojstni dan ... ker pa ponavadi delam sadne se mi sanja ne kak okus in efekt dajejo različne čokolade ... vem samo da mi je navadna po okusu mnogo boljša kot jedilna ... verjetno tudi niso vse jedilne iste. mogoče kero posebaj priporočaš? rada bi da bo tortica kar se da dobra :)

manuelca  

kuha že od: 14.10.2009

Št. objav: 19

Objavljeno 19.4.2010 ob 13:41

Vesel

iiijjjjoooojjjj....ta torta je svetovna....ampak se jo bojim lotit ker se mi taki recepti vedno ponesrečijo...imam voljo in se mi ni težko potrudit ampak se mi nikoli ne izidejo....

a je kaj na kar je treba biti še posebej pozoren, da za zihr rata???

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 19.4.2010 ob 15:17

manuelca, prvo, kar je, se zadeve loti s pozitivno energijo, s prepričanjem, da ti bo sigurno uspelo.

Avtorica pa postopek tako natanko popiše, da se ga ti samo točno drži, zraven pa poglej še slike v albumu stane.r, kjer imaš postopek tudi slikan. Link imaš že nekje zgoraj med mnenji.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.