pust,pečenje,zima,veganstvo,sladice,kruh

Pustni polnozrnati krofi iz pečice

iz polnozrnate pirine moke, brez jajc, brez olja

VanjaJ  Izvor: Slovenija
Pustni polnozrnati krofi iz pečice
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 krofov

500 g polnozrnate pirine moke

42 g kvasa (1 kocka)

1/2 zavitka bio vinskega kamna

ščep morske soli

350 ml rastlinskega mleka (ovsen, rižev, ...)

3 žličke rjavega sladkorja

1 zavitek bio vanilijevega sladkorja

3 žlice lanenih semen, fino zmletih

2 žlici ruma

1 dl stisnjenega soka pomaranče

naribana limonina lupinica bio limone

naribana pomarančna lupinica bio pomaranče

marmelada za nadev

rjav mlet sladkor za posip

Postopek

1. V litrski lonec nadrobimo kvas, dodamo polovico toplega rastlinskega mleka, 3 žličke rjavega sladkorja in žlico moke. Pomešamo in pustimo, da kvasec vzhaja.

2. V skledo presejemo polnozrnato pirino moko in 1/2 zavitka vinskega kamna. Dodamo 3 žlice fino zmletih lanenih semen in 1 bio vanilijev sladkor. Na sredini naredimo jamico, ob rob dodamo ščep morske soli. Na sredino vlijemo vzhajan kvasec. Dodamo še naribano limonino in pomarančno lupino. Umešamo testo s kuhalnico in dodajamo preostanek rastlinskega mleka, sok pomaranče in 2 žlici ruma.

3. Testo pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino. Nato ga stresemo na pomokan prt oz. delovno površino in ga razdelimo na 12 enakih delov (lahko s tehtanjem). Naredimo kroglice. Polagamo jih na pekač obložen s peki papirjem. Rahlo jih potisnemo, da dobijo krofasto obliko. Pustimo jih vzhajati cca. 20 - 30 minut.

4. Pečico ogrejemo na 200 stopinj in pečemo 15 minut, da dobijo zlato - rjavo barvo.

5. Še tople napolnimo z domačo marmelado s pomočjo brizge in potresemo z rjavim mletim sladkorjem.


Opombe

Po želji lahko uporabite katero drugo vrsto moke ali kombinacijo npr. 400 g pirine polnozrnate in 100 g koruzne. V tem primeru uporabite rumena lanena semena, da bo testo svetlejše rumenkaste barve.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 13.2.2017 ob 16:53

Krofi?

Celeste  

kuha že od: 22.3.2015

Št. objav: 36

Objavljeno 13.2.2017 ob 18:14

Jezen

Mmmmorda se motim, vendar od malega se krofov drugače spomnim ...

Recept kot tak ni napačen, vendar tole pecivo s krofi nima (razen oblike in morda marmelade) nič skupnega. Tako kot nimajo krofi nič skupnega z 'zdravo' hrano. Ali pust z vegetarijanstvom/veganstvom.

Zdravo je zakon, ampak včasih se vprašam, ali ne gre vse skupaj nekoliko predaleč (in ne govorim le o pričujočem receptu, katerega vsebine, da ne bo pomote, ne kritiziram, na tapeti je zgolj vprašljivo poimenovanje)

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 14.2.2017 ob 8:28

Celeste

hribovc61  

kuha že od: 14.10.2013

Št. objav: 2057

Objavljeno 14.2.2017 ob 10:35

Kuker kol........ bo zagotovo tole probal, pa imenujte to krofe al pa kej drucga. Hvala za recept Vanjaj.........poslikam pa prpopam.......

kuham za dušo  

kuha že od: 6.10.2012

Št. objav: 186

Objavljeno 20.2.2017 ob 9:58

Še druga plat medalje: Že nakaj let si želim krofov za pusta. Takih z marelično marmelado na sredini, toplih, z belo moko, pa posutih s sladkorjem v prahu. Po možnosti kupljenih v tistih kartonastih škatlah,v kakršnih jih je kupil moj oči, ko sem bila mlajša. To so bili časi. Pogrešam jih. Krofe in čase. A kaj, ko tega ne morem več uživati. :( Z leti se mi je razvila alergija in intoleranca. Alergična sem na jajca, mleko (vse iz njega izvirajoče) in še kaj. Navadne moke ne morem, lahko pa jem pirino. Čudno, a tako je. In veste, nimate pojma kako nam, ki smo alergiki postali kar tako, sredi dvajsetih, pomenijo taki recepti. Kot majhna in kasneje še nekaj časa, sem uživala v krofih, danes imam sline od krofov pa jih ne smem. In tole je zame vredno več, kot si nekateri mislite. Je približek neki želji, da bom tudi jaz lahko jedla krofe za pusta brez, da bi mi bilo slabo. Danes je toliko različnih alergij in tudi mi si samo želimo uživati v pustnih dobrotah, pa čeprav to pomeni, da so te malček drugačne na poleg od "tapravih". Bistvo je podoživetje, občutek, da ostali uživamo in zavedanje, da nisi prikrajšan. Zato vsakomur svoje. Lepa hvala avtorici za recept! :)

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2343

Objavljeno 2.3.2019 ob 14:11

Gledam fotko tehle "zamorčkov " iz pirine moke, pa razmišljam, da bi se dalo narediti svetle venčke iz peki papirja. Izrezala bi trak in ga dala spetega okrog vsakega krofa, ko gre v pečico. Jaz pirine moke ne uporabljam za krofe, mogoče pa bi katera poskusila?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.