pust

Pustni krofi iz pečice

zelo dobri krofi brez cvrenja

Pustni krofi iz pečice
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  4,8
  • Zanimivosti

Sestavine

400 g moke T400

160 g ostre moke

4 rumenjaki

1 dl olja

42 g kvasa (1 zavitek)

80 g sladkorja

ščepec soli

naribana limonina lupina

3 žlice ruma

mleka po potrebi (cca. 2-3 dl)

marmelada za nadev

Postopek

1. V malo večjo skodelico razdrobimo kvas in mu dodamo po eno žličko sladkorja in moke. V posodo, kjer bomo delali testo, stresemo moko, dodamo vzhajan kvasec in postopno še ostale sestavine. Mešamo z mešalnikom, mleko dolivamo po potrebi, da dobimo ne pretrdo testo. Pustimo ga vzhajati, da naraste na dvojno količino.

2. Testo razvaljamo na cca. 7 mm debeline. Z obodom za krofe ali kozarcem izrežemo kroge. Na polovico njih damo marmelado. Količina marmelade je odvisna od velikosti krofov. Okoli nje mora ostati dovolj prostora, ki ga navlažimo z vodo. Pokrijemo z drugo polovico krogov, in sicer tista stran, ki je bila na vrhu, se dotika marmelade. S prsti stisnemo krof okoli marmelade in ga še enkrat obrežemo z obodom. Če smo zelo stiskali, da je postal precej večji kot prej, potem ga izrežemo kar z istim obodom, sicer z malo manjšim.

3. Krofe polagamo na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pustimo vzhajati cca. 30 minut. Potem pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj in pečemo 15 minut. Še tople potresemo s sladkorjem v prahu.


Opombe

Obrezke testa takoj ponovno pognetite in izrežite kroge. Zadnje ostanke specite kar neobdelane. Ker je testo zelo okusno, bodo tudi ti ostanki zelo dobri. Postopek z valjanjem in izrezovanjem ne vzame več časa kot oblikovanje kroglic.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tedyka  

kuha že od: 23.4.2009

Št. objav: 2012

Objavljeno 14.2.2020 ob 6:00

Glede ostre in mehke moke - to označuje v kako velike delce je moka pomleta po domače povedano. Ostra moka je navadno T-400, lahko tudi T-500.

Tip moke pa določa vsebina mineralnih snovi v moki - višji kot je tip, bolj je moka temna in več mineralnih snovi vsebuje, kar se dokazuje s posebno analizo.

Za boljša peciva se uporablja mehka moka T-400, ker je najbolj bela (pri meljavi tudi najbližje sredici pšeničnega zrna) in ima dobre pecilne sposobnosti. Zato so tudi navadno razne namenske moke tega tipa ali pa na meji s T-500.

Moke T-500 so navadne bele krušne moke, vsestransko uporabne, pri meljavi se jo dobi največji delež, ima dobre pecilne sposobnosti, zato jo tudi največkrat uporabljamo.

Sledijo moke T-850 ali polbele moke in T-1100 ali T-1600, ki so črne moke.

Mogoče bo to komu prišlo prav.

Uspešno predpustno in pustno peko vsem želim.

sissi  

kuha že od: 30.7.2004

Št. objav: 184

Objavljeno 17.2.2020 ob 7:15

Vesel

Sem sprobala in mi je bilo ok. Z marmelado nisem imela težav (ni tekla ven), tudi venček se je presenetljivo lepo videl. Iz mase (eno valjanjanje) mi je prišlo 9 krofov, iz ostankov sem pa sem naredila flancate.

Me je pa "zmotilo", da beljak ostaja, zato sem preverila še recept sestre Vendeline. No, po njenem receptu tako količino jajc, maščobe in kvasa) porabimo za 1 kg moke. No, ampak danes sem delala po tem receptu, ta podatek pa navajam samo zato, ker včasih kakšne sestavine zmanjka, pa ni čisto nič hudega.

irenavasja  

kuha že od: 17.12.2022

Št. objav: 4

Objavljeno 18.2.2023 ob 14:02

...poskusila obe variante, krofi iz pečice ne bodo nikoli tako okusni kot ocvrti, čeprav.....

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12652

Objavljeno 18.2.2023 ob 23:08

Vesel

So bolj podobni buhteljnom

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.