rojstni dan otroka,valentinovo,pečenje,sladice

Princeske

rahlo pecivo z okusno kremo

Princeske
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 16 - 20 kosov

Krema:

6 dcl mleka

6 žlic sladkorja

4 jajca

4 - 5 žlic ostre moke

1 vanilijev sladkor

Paljeno testo:

2 dcl vode

7,5 dag margarine

10 dag gladke moke

ščep soli

3 jajca

Postopek

Najprej pripravimo kremo. V hladno mleko zamešamo sladkor, rumenjake, vanilijev sladkor in moko. Pristavimo na štedilnik. Najbolje je, da kuhamo v posodi z dvojnim dnom ali nad soparo. Ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. V vročo kremo vmešamo trd sneg iz beljakov. Pustimo, da se krema hladi. V tem času pripravimo testo. V kozici segrejemo vodo, ki smo jo osolili in dodali margarino. Ko zavre, vsujemo moko (ne umikamo s štedilnika)in mešamo, dokler se ne naredi cmok, ki odstopa od posode in kuhalnice. Ohlajenemu testu (lahko je še malo mlačno) primešamo jajce, naslednje primešamo šele, ko je predhodno popolnoma umešano s testom. Na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem, polagamo kupčke testa (pomagamo si z dvema žličkama, lahko jih tudi nabrizgamo).

Pečemo na 200 stopinj, dokler niso zlato zapečeni (raje bolj kot manj, v moji pečici 30 minut). Na začetku peke je prepovedano odpiranje pečice, ker vam bodo "padli skupaj". Nikoli jih ne prebadajte z zobotrebcem!

Vroče princeske prerežemo, ohladimo in napolnimo s kremo, lahko tudi s smetano.


Opombe

Princeske lahko polnimo tudi s slanimi nadevi, recimo francosko ali kakšno podobno solato ali s pikantno skuto.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

frina  

kuha že od: 8.5.2005

Št. objav: 3472

Objavljeno 25.4.2008 ob 21:57

Torej, tega recepta še nisem poskusila, imam pa nekaj izkušenj z napakami. Ko sem vmešala jajca v vročo maso, je testo crknilo; ni se dvignilo in smo ga pojedli na goveji juhi, zato ga ne mečite stran.

Po prvem neuspehu sem pogledala vse knjige, prispevke in v enem je pisalo, da se mora kuhati testo na električni plošči. Kaj jaz vem, zakaj, ampak je pomagalo.

Pečico je primerih, ko mora testo narsti prepovedano odpirati, ker zrak, ki rahlja, pobegne.

Glede pečenosti pa je problem v različnih pečicah in v različnih nivojih pekača.

Meni je od vseh izkušenj pri pečenju princeska najbolj všeč slikovit komentar moje bivše ( takrat še precej neizkušene) sodelavke, ki je pekla princeske v ventilatorski pečici. Bojda je zgledalo kot žrebanje lota.

Treba je poskusit, če ne gre, pa popravit vtis.

Atina  

kuha že od: 29.11.2004

Št. objav: 3792

Objavljeno 28.7.2008 ob 21:04

Prvič v življenju sem delala princeske (no, pred leti sem jih delala iz kupljene mase in niso uspele). Splošni vtis je dober. Le krema mi ni uspela najbolje. Predvidevam, da sem jo premalo časa kuhala. Sicer se je zgostila, vendar potem, ko sem dodala sneg, je postala bolj tekoča. Ko gledam vaše slikice, vidim, da ste jo lahko celo brizgale. No, jaz sem jo z žlico nadevala. Okus je pa odličen.

lena70  

kuha že od: 8.3.2008

Št. objav: 61

Objavljeno 10.8.2008 ob 18:21

da dodam še jaz svo "zenf" ; princeske ko jih nabrizgate na pekač in preden jih daste v pečico jih poškropite z mrzlo vodo in pečice ne odpirajte namanj polovico pečenja . Ko so pečene jih pustite da se ohladijo, šele nato jih prerežete.... Drugače je pa najbolje, da pogledate v kuharsko knjigo za gostinsko šolo, saj po tem receptu jih sama vedno delam, tako kot v šoli. Če kdo ne najde knjige pa naj napiše.

Zavestno nisem dodala recepta, da spet ne bo kdo rekel, da prepisujemo!!!!!!!!!!!!1

katjushka  

kuha že od: 15.9.2004

Št. objav: 1901

Objavljeno 10.8.2008 ob 19:02

Bo kaj narobe, če namesto margarine dam kokosovo maslo (Palmin)? Oz. katero margarino (sama je namreč sploh ne uporabljam) pa vi uporabljate za paljeno testo?

Roncolino  

kuha že od: 26.3.2007

Št. objav: 1464

Objavljeno 17.8.2008 ob 17:15

Danes naredila iz dolgčasa...zelo lepo so mi uspele (pa še 3x sme odpirala pečico :D)

Je pa smešno koliko čumbusa je okrog paljenega testa...pri 11 letih,sva z bratrancem (9 let) iz čistega dolgčasa iskala recept in našla eklerje in jih takrat tudi naredila.To je bilo najino prvo poljeno testo,ki nama je fenomenalno uspelo.Šele 2 leti po tistem,sem v Lisi zasledila,da je paljeno testo zelo težko za pripravo...meni je včasih kvašenega narediti težje,ker ga ne zamesim lepo

pegasti  

kuha že od: 7.1.2003

Št. objav: 258

Objavljeno 22.8.2008 ob 21:48

kattjushka, nimam pojma, kako bi uspele s kokosovim maslom, sem pa že slišala, da nekateri uporabljajo namesto margarine navadno mast (oz. je margarina modernejši nadomestek za mast). Baje na ta način blazno narastejo. Bolj kot z margarino. Dejstvo je, da poskusi, pa boš videla, kakšen bo rezultat.

patka  

kuha že od: 16.8.2008

Št. objav: 372

Objavljeno 23.8.2008 ob 11:17

Kako je z mastjo ne vem, z oljem se pa prav tako doro obnese kot z margarino. Jaz jih vedno delam z oljem. Dam pa vedno enako količino vode, olja in moke. jajc pa toliko, da je lepa gladka masa. Pa pri soli je potrebno paziti, ker če jo damo preveč princeske rahlo pozelenijo in niso nič kaj prijetnega videza. Dodam pa tudi malo sladkorja, razen kadar delam slane. Lp

sa_ sha  

kuha že od: 10.12.2008

Št. objav: 113

Objavljeno 5.2.2009 ob 13:17

Zelo vesel

mmmm... prvič delala paljeno testo in moram priznati, da so princeske SUPER uspele ;) mogoče bom naslednjič naredila malo manjše, saj so res lepo narasle... komaj čakam na odzive domačih.. jaz pa jih zaenkrat le občudujem :D petka receptu ;)

nina _  

kuha že od: 31.10.2008

Št. objav: 156

Objavljeno 5.2.2009 ob 18:03

Hej!

No, sama princesk ne maram, sem pa jih spekla za moje drage in vse so izginile do večera. Pošiljajo petico!

teddy  

kuha že od: 26.11.2007

Št. objav: 130

Objavljeno 8.2.2009 ob 19:51

Po skoraj enem letu sem se ponovno lotila izdelave princesk. Končni izgled je še kar o.k., še vedno pa nisem zadovoljna s peko testa - skoraj nič se ni dvignilo, v sredi je bilo luknjasto. Je to v redu? Prilagam sliko pečenih kapic:

in končni izgled princesk:

Saj dobre so bile, samo še vedno se mi zdi, da ne znam narediti paljenega testa, čeprav se trudim. Mi lahko katera da še kakšen nasvet, kaj delam narobe. Ko sem dala v pečico, se je testo lepo nabrizgalo, pekla sem na 180-200 st., brez ventilatorja. Pečice seveda tudi nisem odpirala. Kaj bi bilo še lahko narobe?

lp, teddy

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.