Poročna rulada

bogata sladica, narejena na čisto poseben način, ki jo je mama delala le za poroke in je vedno požela same pohvale

Poročna rulada
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 rolada 9 x 5 x 40 cm

Testo:

200 g drobtin

rum po okusu (~100 ml)

3 beljaki

300 g sladkorja v prahu

3 čajne žličke grenkega kakava v prahu

300 g mletih orehov

+ sladkor v prahu za posip delovne površine

Nadev:

180 g masla

180 g sladkorja v prahu

3 jedilne žlice ruma

3 rumenjaki

Postopek

Priprava:

pripravimo vse sestavine, ki naj bodo sobne temperature. Drobtine namočimo v rumu. Ločimo jajca in vsak rumenjak posebej damo na kos alu folije. Pazimo, da se ne razlijejo. Iz folije nato za vsak rumenjak naredimo vrečko, ki jo damo v vrelo vodo dokler rumenjaki niso trdo kuhani. Razžvrkljamo surove beljake, vendar le toliko, da se razpustijo (ne smejo se peniti). Presejemo sladkor v prahu in kakav.

Testo:

iz vseh sestavin za testo zamesimo testo (najlažje z multipraktikom). Glede na to, koliko ruma smo uporabili, bo testo bolj ali manj mokro, zato po potrebi dodajamo drobtine ali tekočino (npr. smetano). Končno testo se bo še trgalo, kar naj vas ne moti. Delovno površino izdatno posujemo s presejanim sladkorjem v prahu in testo razvaljamo na ½ cm debelo v pravokotno obliko. Med valjanjem testo privzdigujemo in spodnjo stran po potrebi dodatno posujemo s sladkorjem v prahu. Če se testo trga, luknje preprosto stisnemo skupaj. Testo se obnaša kot mešanica med testom in piškotno podlago in ni tipično, se pa lepo oblikuje.

Nadev:

kuhane rumenjake pretlačimo z vilicami. Dodamo na koščke narezano maslo, rum in sladkor v prahu in z mešalcem mešamo, dokler ne dobimo kremaste teksture.

Zaključek:

kremo namažemo po testu – na robu, nasprotnem od mesta, kjer začnemo z zvijanjem, pustimo nekaj centimetrov (1-2) prostora brez nadeva, da lahko rulado zapremo. Testo zavijemo v rulado. Če se testo prijema delovne površine, si pomagamo z vilicami, razpoke pa s prsti zapremo. Rulado postavimo na hladno za dva dni preden jo postrežemo.


Opombe

- testo med delom okušamo in po potrebi dodajamo rum/sladkor v prahu.

- kupljeni mleti orehi pogosto vsebujejo notranji del lupine, ki zagreni, zato je pogosto potrebno povečati količino sladkorja v prahu; definitivno odsvetujem manjšanje količine sladkorja.

- rulada ima okus po nadevu za potico s pridihom ruma in kremastim nadevom; je zelo nasitna, bogatega okusa in ni pretirano sladka.

- da ne bo izgledala kot potica, lahko rulado razvaljate tudi v daljše, ožje trakove in nato zavijete iz širše stranice; tako dobite manjše, okrogle rezine.

- iz navedenih sestavin pride dovolj za eno rulado (9 x 5 x 40 cm), kar je več kot dovolj za sladico 4-članske družine za čez cel vikend, če pa se rulado izdeluje za posebne priložnosti, priporočam uporabo dvojnih količin.

IZVOR: originalno se ruladi reče »marcipan rulada«, vendar sem ime spremenila, ker rulada ne vsebuje marcipana. Nisem še uspela ugotoviti od kje tako ime. Morda zaradi teksture, ki spominja na marcipan. Rulado je mama delala le za poroke, saj so sestavine zanjo precej drage. Vedno je bila prva sladica, ki je je zmanjkalo in je bila pohvaljena iz vseh strani.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

the tina  

kuha že od: 5.10.2013

Št. objav: 302

Objavljeno 28.2.2014 ob 19:04

Ne vem točno... okus mogoče? Tak recept mi je bil posredovan.

nola, kako je na koncu izpadlo?

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 1.3.2014 ob 14:18

pa sem naredila to poročno rulado, je v hladilniku,

porabila sem samo 3 jajca, sem dala malo vode zavreti, in ko sem ločevala beljake od rumenjaka, sem rumenjak direkt iz olupka previdno dala v krop, in so se lepo skuhali,

testo sem valjala med dva kosa prozorne folije, ki sem jo malce potresla z mletim sladkorjem, in je šlo brez težav, nikjer nobene razpoke,

ko sem razvaljala, sem kar na foliji namazala s kremo na testo in kar z folijo počasi zavijala v rulado, ter tesno zvila in je zdaj rulada v hladilniku, še vedno v foliji, da zadrži lepo obliko,

punce korajžno, čisto malo dela je, končni izdelek pa čudovit,

komaj čakam da poskusimo,

cecika  

kuha že od: 17.2.2013

Št. objav: 12

Objavljeno 28.4.2014 ob 22:18

Zelo zanimiva rolada, rada bi jo pripravila za moje slavje, da presenetim goste in me zanima koliko časa prej jo lahko pripravim in ali jo lahko zamrznem?

the tina  

kuha že od: 5.10.2013

Št. objav: 302

Objavljeno 28.4.2014 ob 22:45

V hladilniku jo imaš lahko pomojem vsaj en teden, sploh če jo ne razrezeš. Nekaj dni se mora tako ali tako na zraku sušit (nerazrezana).

Glede zamrzovanja pa ne vem. Jaz bi rajši naredila 1 teden v naprej in pustila v hladilniku. :)

cecika  

kuha že od: 17.2.2013

Št. objav: 12

Objavljeno 29.4.2014 ob 14:33

Ali je torej potrebno rolado pustiti nekaj dni zunaj, recimo na pultu nezavito v folijo ter potem zavijemo in v hladilnik, vsaj tako sem razbrala iz zadnjega komentarja. Res bi rada, da mi uspe in da je dobra. Ima katera še izkušnj? Hvala

SMARTY1  

kuha že od: 26.2.2014

Št. objav: 2750

Objavljeno 29.4.2014 ob 14:50

Jaz sem jo že delala, in smo jo načeli že prvi dan, drugi dan je res bila veliko boljša. Pa ne vem če je dočakala tretji dan, ker je bila res odlična.

the tina  

kuha že od: 5.10.2013

Št. objav: 302

Objavljeno 29.4.2014 ob 15:00

Jaz jo običajno 2 dni pustim nezavito v kleti, kjer je bolj hladno. Zaradi masla pa je poleti bolje da jo pustiš kar v hladilniku. Po približno dveh dneh bi jo pa res zavila, de se ne izsuši preveč.

cecika  

kuha že od: 17.2.2013

Št. objav: 12

Objavljeno 1.5.2014 ob 11:12

Hi, hi, vsak dan gledam tale recept in komaj čakam, da jo naredim. Delala jo bom1 teden pred uporabo in upam, da bo v redu. Mogoče me motijo surovi beljaki v testu, ampak če mora tako bit....

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.