božič,miklavževo,novo leto,pečenje,jesen,zima,sladice

Polnozrnati piškoti s suhim sadjem

dišeči hrustljavo-mehki piškoti za puste jesenske dni in skorajšnji adventni čas

Povitica  Izvor: Angleško-bavarska fuzija z malo lastne kreativnost
Polnozrnati piškoti s suhim sadjem
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: piškoti
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 40-50 piškotov

250 g narezanega suhega sadja (fige, marelice, datlji, slive, hruške, brusnice)

100 g rozin

50 g kandiranih pomarančnih ali limonovih lupin

2 jedilni žlici limonovega soka

2 jedilni žlici ruma

100 g grobo nasekljanih lešnikov (mandljev, orehov)

po okusu: ščepec cimeta, mletega ingverja, nageljnovih žbic (klinčkov) ali zmesi začimb za medenjake

220 g zmehčanega masla

75 g rjavega sladkorja

1 večje jajce

2 veliki žlici naribanega jabolka

340 g polnozrnate moke (pirina ali pšenična)

1 čajna žlička pecilnega praška ali pol čajne žličke sode bikarbone

Postopek

1. Najprej pripravimo zmes suhega sadja v ločeni posodi: večje kose narežemo na koščke, dodamo rozine, kandirane limonine in/ali pomarančne lupinice, dišavnice (cimet, klinčki, ingver ali mešanico začimb za medenjake), limonov sok, rum in nasekljane lešnike (mandlje, orehe). Dobro premešamo.

2. V večji posodi (ali mešalni posodi električnega mešalca) z metlico ali mikserjem umešamo zmehčano maslo s sladkorjem, dodamo jajce in naribano jabolko, nato dodamo moko s soljo in pecilnim praškom. Pri ročni pripravi za učinkovito mešanje zamenjamo metlico s kuhalnico, pri uporabi električnega mešalca pa s kavljem za gnetenje. Na koncu dodamo marinirano suho sadje vključno s preostalo tekočino, če je sadje ni v celoti posrkalo. Dobro premešamo. Nastalo testo je mehko in lepljivo, zato skledo pokrijemo s folijo za živila in postavimo za 30 minut v hladilnik.

3.a. Če želimo piškote takoj peči, jih oblikujemo v kroglice velikosti oreha, pazimo, da so rozine v notranjosti, piškote polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem, približno prst narazen. S prsti jih nekoliko sploščimo. Na vrh po želji pritisnemo polovico oreha ali mandlja. Nadaljujemo s peko po opisu pod 4.

3.b. Priprava piškotov z rezanjem: ko se testo nekoliko strdi, ga razdelimo na dva dela. Vsako polovico testa preložimo na peki papir in z rokami oblikujemo "salamo" premera cca. 5 cm dolžine cca. 30 cm, ki jo tesno zavijemo v peki papir ali alu folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 1-2 uri.

Po ohlajanju "salamo" odvijemo in jo z ostrim nožem narežemo na približno 1 cm široke kolobarje, pri rezanju pazimo, da se kolobarji ne drobijo (obliko piškotov z lahkoto popravimo s prsti). Piškote polagamo na pekač, obložen s peki papirjem, približno 1 cm narazen. Na nizek pekač od pečice pride 20 piškotov iz ene "salame". Piškoti med peko ohranijo obliko in samo rahlo narastejo.

4. Pečemo pri 180 stopinjah 12-15 minut (toliko, da robovi in spodnja stran piškotov rahlo porjavijo). Ohladimo na pekaču in hladne prestavimo v škatlo s pokrovom.


Opombe

Del sladkorja lahko zamenjate z medom ali temnim melasnim sladkorjem.

Priporočam polnozrnato pirino moko.

Količino sladkorja je možno zmanjšati, saj suho sadje vsebuje veliko sladkorja, vendar svetujem, da uporabite vsaj 30 gramov kristalnega rjavega sladkorja zaradi uporabe polnozrnate moke, da dobimo pravo teksturo.

Testo lahko počiva v hladilniku več dni, samo rezanje testa in peka vam bo vzela manj kot pol ure, tako da lahko pripravite testo na zalogo in postrežete ob kavi ali čaju še tople piškote.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.