božič,martinovo,miklavževo,novo leto,piknik,pust,rojstni dan otroka,valentinovo,velika noč,kuhanje,pečenje,jesen,poletje,zima,sladice,jajčne jedi,jedi s sirom,testenine,kosilo,prigrizki,slovesnost,večerja

Pehtranka Omi Brede

pristna slovenska pehtranka, ki se v v meščanski Ljubljani prenaša iz roda v rod že več kot sto let

Stošce  Izvor: Slovenija
Pehtranka Omi Brede
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8 - 10 oseb

Testo:

do 3/4 l mleka - polnomastno

2 čajni žlički soli

velika žlica (solatna) sladkorja

do 1/3 kg ostre moke - dodajamo jo še pri mesenju

do 1/3 kg moke za peko

2 veliki žlici olja – katerikoli

kvas – 42 g

3 x rumenjak (malo ga ločimo za premaz potice)

0,5 cl viskija (več alk. boljše je; lahko šnops)

Pehtranova fila:

4/5 250 g margarine (lahko tudi mešanice margarine in masla za peko), malo manj kot 1/5 ostane za premaz pekača z roko – gosto namazano

čajna skodelica sladkorja

skodela narezanega pehtrana

2 rumenjaka

5 beljakov za sneg

6 - 8 bebe piškotov, zdrobljenih v drobtine (alternativa so Albert keksi); s količino piškotov reguliramo tudi gostoto file

vanilijev sladkor (vrečka)

kisla smetana

cca. 250 g + skute/sirčka

Postopek

1. Priprava testa: v kovinsko posodo vmešamo po vrstnem redu: mleko, sol, sladkor, olje. Pogrejemo do 40 stopinj. – poskusimo s prstom, da je prijetno toplo (ne pogrevamo več, ampak tudi shladiti se ne sme). Odvzamemo nekaj žlic v manjšo posodo in vmešamo kvas, ščepec sladkorja in ščepec moke (pustimo, da naraste do vrha – cca. 10 minut).

2. Mlečni mešanici dodamo še tri rumenjake. Pomešamo z metlico in pred vlivanjem v testo dodamo še viski ter vanilijev sladkor.

3. Obe moki vmešamo v posodi za mesenje (plastični lavor). Na sredini naredimo krater, v katerega stresemo narasli kvas. Z eno roko mešamo s kuhalnico, z drugo pa počasi dolivamo pripravljeno mlečno mešanico. S kuhalnico tolčemo testo (posipamo rob posode z moko, da se preveč ne sprijema) ob robu posode in jo vrtimo, dokler se testo neha sprijemati s kuhalnico in steno posode. Rahlo si pomagamo s posipanjem moke. Testo je na pogled prožno, deluje trebušasto in voljno (postopek traja do 15 minut). Testo pokrijemo s prtom in ga pustimo 30 – 40 minut, da vzhaja (ne sme biti na prepihu ali na hladnem – dovod svežega zraka naredi adijo kvasovke).

Opozorilo – testa ne gnesti, kot to počnemo za kruh. V poštev pride samo tolčenje/ privzdigovanje s kuhalnico.

Po dodajanju mlečne mešanice bodi pripravljen, da po možnosti še dodaš moke, če je mešanica preredka (ne sklepaj tega na začetku mesenja, ker moka ni takoj vsa vmešana v testo). Pregostega testa ne boste več zrahljali in bo pecivo bolj podobno kruhu.

4. Priprava file: v posodi stopimo 4/5 margarine, jo ohladimo in po vrsti dodamo in zmešamo: kislo smetano, skuto, skodelico sladkorja, 2 rumenjaka, bebi piškote (ne predoziramo, da ne bo mešanica gosta - manj je bolje) in vanilijev sladkor. Beljak pride kasneje.

5. Priprava pehtranke za peko: pripravimo prt za valjanje testa površine cca. 75 x 59 cm – površina je za mušter za okrogel pekač (dolžine so odvisne od pekačev). Ker se konci režejo na dolžino ovala, dobimo še za dva podolgovata mala pekača pehtranke. Prt pomokamo in na sredo položimo testo. Počasi ga razvaljamo/razvlečemo na vse strani pod debelino 5 mm (če je debelejše, pride med filo preveč testa).

Opozorilo: valjamo samo na začetku (dobre 3/4 površine), potem pa si pomagamo z vlečenjem testa, če bo šlo. Ker bomo na koncu ročno zavihali testo na "klobaso," ga lahko razvlečemo tudi čez prt.

6. V obliki zvite kače stresemo filo na testo. Enakomerno razmažemo po testu. Potem premažemo preko file še sneg in ga lepo vtremo vanjo. Posujemo še s preostankom bebi piškotov, ampak res čisto na tanko.

7. Po vrhu file potresemo pehtran. Naj bo celotna površina zelena, ampak ne pretiravamo. Med posameznimi listi naj se vidi testo. Nanos ne sme iti v višino.

8. Zvijanje: rob bližje nam skupaj s filo zavihamo cca. 2-3 cm navzgor tako, da naredimo pregrado po celi dolžini. Tako bomo lahko začeli testo zvijati/rolati po mizi, da nam fila ne pobegne že na začetku iz testa. "Klobaso" naredimo do konca tako, da privzdigujemo prt do drugega konca testa. Testo na koncu »potegnemo« cca. 10 cm čez "klobaso" in s tem naredimo lep zaključek, pa še fila nima več kam iti.

9. Vse skupaj narežemo in damo v podolgovate pekače, ki smo jih debelo namazali s preostalo margarino in jih posuli z drobtinami. Majstri naj zadevo zrežejo in dajo v okrogel pekač... ampak teh je malo. Trik: naredimo krog s testom na večjem pladnju, pokrijemo z okroglim pekačem in vse skupaj obrnemo za 180 stopinj. Na sredino vstavimo odporen kozarec, da se ohrani luknja. Prenašanje cele pehtranke v okrogel pekač žal pogosto ni uspešno.

10. Pustimo pekače 20 minut pokrite, da testo ponovno vzhaja. Potem premažemo potico s preostalim rumenjakom.

Še ukana velikih mojstrov: preden gredo pekači v pečico, prešpikamo cik - cak na 5 - 6 cm celotno testo z zobotrebcem (tam do polovice dolžine), da se ne bo ločila skorja od testa.

11. Pečico segrejemo na max. 220 stopinj. Hec je v tem, da se lepek, v katerem je ujet CO 2 naših kvasovk, čim prej posuši in tako formira lepe luknje v testu. Ko vstavimo pekač, takoj zmanjšamo temperaturo peke na 180 – 190 stopinj. Čas peke do prvega nadzora – 35 minut. Preverimo z nožem. Če je pehtranka na nožu še »mokra«, pečemo še do 20 minut. Sicer bo 40 minut dovolj. Če vam iz izkušenj pečica "zažiga" skorjo, nekje na sredi pečenja pokrijte pehtranko s peki papirjem.

Pa dober tek.


Opombe

Priprava je zahtevna, vendar je vložek 100 krat povrnjen.

Najprej preberite cel recept in se pripravite za delo. Marsikaj pri pripravi poteka vzporedno. Praviloma se najprej začne s filo, tako se stopi margarina. Medtem, ko se ohlaja (praviloma bo prevroča) začnete s pripravo drugih sestavin in pa odmerite obe moki za testo.

Sladkor lahko odmerite tudi v manjši količini, če ste navajeni manj sladkih peciv. Nikakor pa ga ne dajte več v testo kot je zapisano, ker vam bo med peko karboniziral in pokvaril okus. Pehtranka se pred serviranjem skoraj obvezno posuje s sladkorjem v prahu, prej pa ni efekta, ker preprosto zgine v testu.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 4.11.2018 ob 9:39

Zelo vesel

Natancno in jasno opisano, zal nimam pehtrana, le suh, ampak bom zagotovo naredila.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 7.11.2018 ob 17:45

Tudi suh je dober. Slikca je pa res lepa.

malaga  

kuha že od: 1.6.2011

Št. objav: 801

Objavljeno 9.11.2018 ob 8:51

Zmrznjen pehtran prodajajo v Leclercu. Za moj okus je boljši, bolj aromatičen kot suh.

Gabriela  

kuha že od: 25.10.2003

Št. objav: 112

Objavljeno 9.11.2018 ob 13:06

Lepo napisano, toda a res ne bo v redu, če mešam z mikserjem, se pravi v robotu? (bolijo me zapestja )

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 9.11.2018 ob 15:27

Seveda lahko mešaš v mikserju oz.robotu. Zato jih imamo. Sama sicer mesim ročno, ampak opažam, da sem še za časom. Avtorica je navedla, da je recept star več kot sto let in tedaj niso imeli robotov, zato je pela kuhalnica. Dvomim, da bo rezultat kaj slabši, če boš delala z robotom. Sicer pa naj svoje doda še avtorica.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.