jesen,poletje,pomlad,zima,sladice,jajčne jedi,jedi s sirom,prigrizki,slovesnost

Tiramisu

Najboljši tiramisu

Tiramisu
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

5 jajc

6 žlic sladkorja

50 ml kremnega likerja ali ruma

2 x mascarpone sir ( 1000 g)

1 žlička vanilijeve arome

200 ml smetane za stepanje

300 - 400 ml turške ali expreso kave

80 ml kremnega likerja ali ruma

2 žlici sladkorja

300 - 400 g piškotov (lady finger)

Postopek

Najprej jajca s sladkorjem penasto stepamo 5 minut, nato še jajca temperiramo nad paro, dokler niso kremaste in blede barve (5 - 6 minut). S stepanjem jajc nad paro lahko uničimo morebitne bakterije. Ko jajca postanejo kremasta, jih odstavimo in pustimo, da se ohladijo. V ohlajena jajca postopoma dodajamo mascarpone sir, liker in vanilijevo aromo, nato posebej stepemo smetano in jo dodamo k jajcam. Stepeno kremo damo v hladilnik za 1-2 uri, v mojem primeru 4 ure. Skuhano kavo ohladimo in ji dodamo liker ali rum. Piškote namočimo v kavo in jih zlagamo v pekač, nato jih prekrijemo s kremo in postopek ponovimo, za konec pa še po vrhu potresemo kakav.

Če vam ostane krema in piškoti, lahko naredite še tiramisu v kozarcu. Najboljši je po 2-3 dneh, pri nas smo ga prej pojedli, ker je res odličen.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 21.6.2021 ob 20:14

Tiramisu se dela brez sladke smetane. In ni rum dodatek, ampak amareto. Ali marsala, tudu gre. Za ta pravi. Ostalo so približki. Ne stepajo se cela jajca, ampak najprej rumenjaki, iz beljakov se naredi sneg in se vmešajo v zmes rumenjakov in mascarpone sira. Zato smtana sploh ni potrebna (Italijani že vedo, zakaj tako).

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 22.6.2021 ob 13:40

Jaz bi napisala tiramisu po moje, ker zdaj že dobro vemo, kaj je pravi, originalni tiramisu. Sama sem ga enkrat jedla na obisku. Bil je s svežimi jagodami in takle čas ga rada naredim tako, pa čisto potiho tudi s sveže stepeno smetano.včasih sem se originalnih receptov držala kot pijan plota, zdaj pa že prisluhnem željam svojih jedcev. A kot sem že večkrat napisala, ne objavljam svojih receptov, ker spoštujem originalne recepte. Zato nasvet vsem,ki objavljate znane recepte s svojimi izboljšavami dodajte, to pa to po moje, pa bo volk SIT in koza cela!

benkica  

kuha že od: 30.5.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 23.6.2021 ob 1:02

Vesel

Tiramisu sem delala po starem itaijanskem receptu, ki ga je delala tale gospa na linku https://www.youtube.com/watch?v=nNhDIKjNZaI. Oglejte si ga, jaz pa ne morem napisati, da je to moj recept, če ni. Garantiram vam, da je res odličen in se ga splača naredit. Delala sem tudi tiramisu brez smetane in surove jajce ampak do zdaj je ta najboljši. Lep pozdrav.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 23.6.2021 ob 8:26

Benkica, ni bilo mišljeno kot kritika, bolj kot nasvet. Veliko je receptov, zato je to občutljiva tema, ki se ne bo končala, vsaj meni se tako zdi. Recepta pa nisem mogla odpreti. Kakorkoli, verjamem, da je tiramisu odličen, glede na sestavine drugačen tudi ne more biti.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 23.6.2021 ob 9:06

Vse, kar je na na youtubu, ni nujno, da je verodostojno. Je naor lepo napisala - tirami su jih veliko dela po svoje, pa naj bo potem vidno tudi v imenu. So jedi, ki imajo tolikšno veljavo in tradicijo, da je to treba spoštovati. Tudi sacher torta ne more biti z malinovo marmelado in s prelivom iz bele čokolade.

In še to: če delaš po nekem drugem receptu, se naj to vidi iz opombe, ali se k receptu preprosto pripne link in pove: delano po tem receptu. Ker tako, kot je videti v tu objavljenem, sklepam, da je avtor benkica.

Ognjič  

kuha že od: 18.1.2006

Št. objav: 4732

Objavljeno 23.6.2021 ob 9:08

joj, kolk je simpatična gospa! Že zaradi nje si je vredno ogledat video.

Kar se tiče imena, je pa na spletu vsega, tudi tiramisu mafini, višnjev tiramisu, med drugim. Pa, če komu paše, zakaj pa ne.

Bi bila pa morda zanimiva tema z naslovom "zaščiteno geografsko poreklo" in bi nam tiste, ki ste to že raziskovale oz. vas veseli in pripravljate takšne jedi, to predstavile, vključno z verodostojnim virom.

Zebe pa najbrž nobenega ne v teh dneh, kajne?

.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 23.6.2021 ob 9:11

Ognjič, če ne bi bila doma, bi se morda tega celo lotila. Oziroma iskala po arhivu, ker sem pred nekaj leti pisala o tej temi - zaščitene jedi. Več različnih zaščit je - od tega, da morajo biti sestavine iz istega okolja kot končni izdelek do tega, da je sestavina lahko od drugod, končni izdelek pa iz kraja, ki se poteguje za zaščito (a misliš, da v Sloveniji pridelamo dovolj prašičev za kraški pršut? Ali da mora biti moka za potico iz Slovenije?). In tako dalje. Hudo zapletena zadeva so tele evropske zaščite.

benkica  

kuha že od: 30.5.2010

Št. objav: 13

Objavljeno 23.6.2021 ob 9:15

Zelo vesel

Hvala za komentarje, pohvale in nasvete. Želim vam vse dobro in veliko kuhanja ter novih receptov. Lep pozdrav <3

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.