Lahek skutin tiramisu

z manj maščobe in brez jajc

Lahek skutin tiramisu
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

400 g Savoiardi ali Baby piškotov za tiramisu

7 dl vode

5 do 6 žlic kave

1 do 2 žlici ruma (neobvezno)

0,5 l smetane za stepanje

2 vrečki po 10 g kremfixa

500 g pasirane skute

1 vanilin sladkor

5 do 6 žlic sladkorja

2 žlici instant kakava

Postopek

Skuhamo in ohladimo črno kavo brez (ali z malo) sladkorja - odvisno od okusa. Za aromo lahko dodamo tudi 1 - 2 žlici ruma.

Z električnim mešalnikom stepemo 0,5 l smetane in 2 kremfixa. V drugi posodi zmešamo z električnim mešalnikom še 500 g pasirane skute, 1 vanilin sladkor in 5 - 6 žlic sladkorja. Nato smetano počasi vmešamo v skuto (ročno, z žlico).

V visok pekač ali drugo oglato posodo velikosti cca. 22x30 cm položimo piškote, ki jih predhodno namočimo v kavo. Na piškote enakomerno nanesemo 1/2 pripravljene skutine mase. Ponovno položimo piškote, ki jih predhodno namočimo v kavo in nanje nanesemo še preostanek skutine mase. Za dekoracijo posipamo skozi manjše cedilo 2 žlici instant kakava in sladico ohladimo v hladilniku.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anjaizborovnice  

kuha že od: 2.4.2012

Št. objav: 49

Objavljeno 29.6.2012 ob 18:08

Tudi jst delam takle tiramisu, s to razliko, da dam namest savioardi piškotov Leibnz, ker mi tisti ne odgovarjajo.. pa v skutno maso dam sam vanilin sladkor, brez kremfixa, pa zmeri zelo fajn krema pride.. je pa super, ker je brez jajc, pa še bolj lahka varianta je:)

pirnica  

kuha že od: 21.3.2011

Št. objav: 689

Objavljeno 31.10.2012 ob 6:50

Res je, ni potrebno dodajati kremfixa. Je vseeno dovolj kompaktno. No, jaz sicer dam vedno biskvt, nikoli piškotov, ostalo pa naredim enako. Je res bolj osvežilen kot pa z mascarponejem.

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 14.10.2013 ob 5:47

Zelo vesel

Presneto dobra zadevica. Drugače nimam rad tiramisuja, saj mi "sočne/mehke" sladice nekako ne odgovarjajo in sem bolj ljubitelj HRSKAJOČIH dobrot, ampak občasno popapcat kakšnega čoko tiramisuja res ni strup. Pa še teža mascarponeja in teh bebi keksov. Tudi sam razmišljam o kakšnih dobrih pz ita.keksih.

Ta recept je super, me pa zanima če je komot da menjam kavo (don't like) kar z isto količino kakava z večjim deležem? Skuta pa itak, moja omiljena hrana.

Smetana mora biti v skuti, ali kaj je njena vloga? Imam tako fiiino sladko skuto in bi morda bilo čisto ok, kar brez smetane....hmm, hmm

Levinjav  

kuha že od: 15.11.2005

Št. objav: 447

Objavljeno 14.10.2013 ob 11:37

Jezen

Oprostita, tukaj je bilo že tolikokrat napisano, kaj je in kaj ni tiramisu. Po tvojem receptu to ni tiramisu, oprosti, je le tiramisuju podobna sladica.

tamburin  

kuha že od: 17.7.2011

Št. objav: 40

Objavljeno 14.10.2013 ob 20:07

MBrando, po mojem ni nič narobe, če kavo zamenjaš s kakavom. Važno, da kekse z nečim navlažiš, da ratajo "pocasti". Vloga smetane pa je, da poveže skuto, ki se sicer rada drobi, ker je bolj suha. Lahko pa probaš naredit tudi brez smetane. Če je skuta pasirana in ni tako suha, kot nekatere, bo mogoče čisto ok. Pa sporoči, kako se je obneslo.

Ne dodajaj pa mleka, ker bo masa preveč tekoča in se sladice ne bo dalo lepo rezati na ravne kocke. Nadev mora biti dejansko homogen in dovolj čvrst, zato ta dodatek smetane s kremfixom. Če pa sladico postrežeš v posodi za puding, je lahko nadev kakršenkoli.

Levinjav, tudi pizzi s šunko najbrž rečeš pizza, čeprav to ni pizza, ampak je le pizzi podobna jed. Tale moj recept pa ni recept za tiramisu, ampak je recept za lahek skutin tiramisu, kar je taka razlika kot na primer med hamburgerjem in cheeseburgerjem. Lahko pa ga tudi preimenuješ v tiramisuju podobno sladico. Važno, da je zadeva okusna.

NZY123  

kuha že od: 29.4.2014

Št. objav: 4

Objavljeno 28.6.2016 ob 13:14

Odličen recept! Veliko boljše kot z mascarponejem! Kremfixa nisem imela pri roki, pa se je krema vseeno super strdila. Ocena 5 :)

zvezda01  

kuha že od: 9.8.2008

Št. objav: 254

Objavljeno 21.6.2021 ob 21:58

Tudi jaz ga delam na tak način. Uporabim pa pasirano ALBUMINSKO skuto (rikoto). Galbanijeva je odlična. Ni pravi italijanski je pa odličen in lahek, osvežilen. Ker je albuminska skuta že sama po sebi naravno sladkasta, je potrebno manj sladkorja kot pri običajni skuti. Kremfix ni potreben.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.