božič,martinovo,miklavževo,novo leto,sladice,slovesnost

Orehova zvezdica

lepo in dobro pecivo

Orehova zvezdica
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

½ kocke kvasa Fala

2,5 dl mleka

50 dag moke

8 dag masla

12 dag kisle smetane

3 dag sladkorja

2 rumenjaka

1 žlica ruma

1,5 male žličke soli

Nadev:

25 orehov

1 dl mleka

7 dag sladkorja

1 beljaki

pol limone

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo testo. Med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti. Gladko testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem.

2.Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe poparimo z mlekom, dodamo polovico sladkorja, limonin sok in lupinico. Zmešamo beljak ob postopnem dodajanju polovice sladkorja v trd sneg in ga primešamo orehom.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri kose in damo počivati za deset minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo in izrežemo enako velike kroge. Prvega položimo na pekač, ga premažemo s tretjino nadeva, preko položimo drugo plast testa, namažemo z nadevom in ponavljamo do četrte plasti testa, ki je na vrhu. Na sredino kroga položimo kozarec in od kozarca proti robu razrežemo na 16 delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi; v parih: en del v levo, drugega v desno. Zaključimo z oblikovanjem konice, tako da zunanje dele krakov stisnemo skupaj v špico.

4. Oblikovano zvezdo premažemo s stepenim jajcem in jo damo še enkrat vzhajati. Vzhajano zvezdo prestavimo v vročo pečico in pečemo dobre pol ure na 190 stopinjah.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.