božič,novo leto,velika noč,pečenje,jesen,pomlad,zima,sladice,slovesnost

Orehova potica

tradicionalna slovenska potica z orehovim nadevom

Orehova potica
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 ljudi

Kvašeno testo:

1 kg moke

1 kocka in pol kvasa

500 ml mleka

4 žlice sladkorja

250 g margarine

dober ščepec soli

limonina lupina

4 rumenjaki

žlička ruma

Za nadev:

700 g orehov

3,5 dl sladke smetane

3 žlice ruma

200 g sladkorja

limonina lupina

žlička cimeta

žlica čokolade v prahu

sneg 4-h beljakov

1 celo jajce

mleko po potrebi

rozine po želji

Postopek

V posodici pripravimo kvasec (1 dl mlačnega mleka, žlica moke, žlička sladkorja, kvas, dobro premešamo, da izginejo grudice in pustimo, da lepo vzhaja). V drugo posodo presejemo moko, ki ji primešamo ščepec soli, ostali sladkor, stopljeno, a ne vročo margarino, rumenjake, limonino lupino, rum in na koncu kvasec. Vse skupaj zgnetemo v voljno testo. Naredimo kepo in pustimo vzhajati do dvojne količine na toplem.

Med tem pripravimo nadev.

Orehe malo popražimo v teflonski posodi, da lepo zadišijo, jim dodamo žličko cimeta, da se dišave prepojijo, zalijemo s smetano, dodamo sladkor in imamo vse skupaj na zelo malem ognju. Dodamo limonino lupinico, rum, čokolado v prahu, rozine po želji.

Ko se masa ohladi, vmešamo 1 celo jajce in na koncu še sneg. Masa mora biti lepo mazava, če je pregosta, dodamo mleko.

Testo razdelimo na dva dela in ga razvaljamo na pomokanem prtu centimeter debelo. Namažemo z nadevom ter čvrsto zvijemo. Poskusimo, da zrak iztisnemo med zvijanjem. Ob koncih testo odrežemo in damo v namaščene pekače za potico.

Fino pritisnemo s prsti in pustimo vzhajati približno 20 minut (vidimo, da nam potička v modelu lepo kipne), nato postavimo v naprej ogreto pečico na 180 stopinj in pečemo 50 minut oz. ko vidimo, da ima potica lepo rjavo skorjo in ko potrkamo nanjo, votlo zadoni, je pečena.

Na taki potici skorja nikoli ne odstopi in tudi nikoli ni trda drug dan. Potice ni treba z ničemer prepikati, niti mazati. Ko je pečena, jo le zvrnemo, najbolje na časopisni papir in pustimo, da se popolnoma ohladi, nato jo zavijemo v prozorno folijo in tako počaka par dni sveža in mehka.


Opombe

Naj dodam, da sem poskusila mnogo receptov in nikoli nisem imela sreče, da bi bilo vse kot mora biti, ta recept pa je po ustnem izročilu gospe, ki speče preko 1000 potic na leto in res je super.

Izdala mi je, da je skrivnost v margarini, tisti za peko in zdaj se tudi sama tega držim kot pribito.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

brigita23  

kuha že od: 20.9.2012

Št. objav: 15

Objavljeno 29.3.2013 ob 23:22

Me veseli da je uspela. Jaz pa sem danes pekla potratno po tem receptu, ostalo pa po svojem okusu in je tako dobra, da jo je skor ze zmanjkalo. Lepe praznike vsem

cmerca  

kuha že od: 22.3.2013

Št. objav: 21

Objavljeno 1.5.2013 ob 12:06

pozdravljeni!

evo potico sem spekla, vse dobro, testo se je res lepo naredilo, edino ne vem dodala sem še za 2 pesti moke se mi je zdelo malo preveč pacavo. potem se je res lepo valjalo, v galvenm vse sem delala po navodilih, vendar mi je počila. prva runda, ker pač moram peči v 2 rundah, so bile potičke v modelčkih so vse tri počile, potem sem pa dala še peči po 50 minutah, ko je bila pač prva runda pečena še tiste odrezke, pač akr ostane to pa ni počilo. in jest imam vedno ta problem, prva runda potičke v modelu vedno počijo pa ni važno kateri recept vzamem druga runda, ko je v plehu pa ne. drugače je potica čista desetka, okusna dobra, se ne drobi, samo ne vem kaj delam narobe ampak res ne vem. če mi lahko katera pomaga, tudi Vi Brigita, če se bo seveda kateri svitalo, naj mi prosim pove, ker da pa en bi znala speči potice kot se za gre.... sem pa potičke potem obrnila na glavo in se je skorja lepo pritisnila skupaj, sam še vseeno saj veste vizualizacija...

pa hvala vam za vse!! in lep praznik dela=)

brigita23  

kuha že od: 20.9.2012

Št. objav: 15

Objavljeno 3.5.2013 ob 6:35

Zelo vesel

draga cmerca edino kar jaz mislim da bi lahko bilo da potička poči je da jo pustite morda preveč vzhajat. Puskusite še tako, da ko potičko zvijete jo dajte brez ponovnega vzhajanja kar v pečico. Če je bilo 1. testo dovolj vzhajano potem bo v pečici ravno prav narasla. Pa jo lahko date v mrzlo pečico in šele nato nastavite temparaturo. Vsakem primeru je krivec za počeno skorjo vedno preveč vzhajano testo. Javite koko vam uspe naslednjič

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 3.5.2013 ob 9:08

Zelo vesel

Jaz bi obrnila vrstni red peke..prvo ostanki,potem potičke...

cmerca  

kuha že od: 22.3.2013

Št. objav: 21

Objavljeno 3.5.2013 ob 10:42

oj!

ja gogad tudi to sem že razmišljala.....=)

Brigita Vi mislite, da je preveč vzhajano testo? ampak potem se mi pa zdi da je tako nizka, no bom še tako probala, ker mi je res zanimivo.... in poročam, sam najbrž bo nekaj časa preteklo, ampak se bom javila, ker bi se res rada naučila speči tapravo potico...

Hvala vsem, predvsem Vam Brigita!!!!!

lp

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2342

Objavljeno 7.1.2014 ob 18:06

Tako lepa potica, da je že slika za pojesti!

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2342

Objavljeno 20.4.2014 ob 14:12

Vesel

Spekla sem potico točno po temle receptu, le margarino sem zamenjala z 200 grami masla. Tako lepa in dobra potica je to, komaj se zadržujem, da je sama ne pojem. Res dober recept, za petko!

yulchi  

kuha že od: 16.8.2007

Št. objav: 630

Objavljeno 6.10.2014 ob 16:07

Vesel

Ker sem prvič v življenju sem delala potico, sem se odločila za ta recept, zaradi babice, ki jih po tem receptu naredi 1000 na leto. Moram napisat, da mi je potica lepo uspela, če odštejem, da se mi en del ni lepo zavil, ampak mi je testo zaradi preveč nadeva nekak splavalo po njem. Moja neizkušenost pri teh rolanih zadevah, priznam. Pri gnetenju testa sem bila navdušena nad tem, da se mi je vsa packarija v skledi na koncu odlepila od rok in sem dobila super voljno testo. Nadev je bil lep mazav, pečena potica je mehka, se ne drobi. Pojedli smo že četrtino, pa se še niti ohladila ni.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12641

Objavljeno 6.10.2014 ob 22:25

Bravo, Julchi, boš videla, naslednjič bo še boljša, vaja dela mojstra.

oli1  

kuha že od: 29.1.2004

Št. objav: 22

Objavljeno 6.12.2014 ob 8:59

Recept zgleda super, me pa zeloooo moti margarina, ker, glede na to iz česa je sestavljena, in je samo eno molekulo od PVC vrečke, me zanima, ali lahko margarino nadomestim z maslom?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.