nočna potica, potica brez vzhajanja, potica,božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Orehova potica

nočna potica, ki vzhaja samo enkrat in ni nevarnosti, da bi odstopila skorja

Loni  Izvor: Slovenija
Orehova potica
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

60 dag moke

3 dag kvasa

2 dl mleka

14 dag sladkorja

14 dag masla

4 rumenjaki

1 vanilijev sladkor

nastrgana limonina lupinica

Nadev:

40 dag orehov

2 dl mleka, še bolje sladke smetane

25 dag sladkorja

2 žlici ruma

2-3 beljaki

Postopek

1. Pripravi kvasec; kvas zmešaj z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami mleka ter pusti vzhajati. Če uporabljaš kvas v prahu, zadostuje en paket (navadno piše za 50 do 70 dag moke), v tem primeru ga kar vsuješ v moko.

2. Pripravi nadev; orehe in sladkor prelij s sladko smetano (po želji jo zavri, ni pa nujno), kateri si dodal/a rum. Na koncu dodajaš sneg iz beljakov - dokler nadev ni primerno mazav, ne sme biti preredek.

3. Pripravi testo; vse sestavine daj v skledo in zmešaj tako kot testo za kekse, ne pozabi dodati kvasca. Če uporabljaš okrogel model, testa ni treba razdeliti na dva dela. Razvaljaj ga, premaži z nadevom, posuj z naribano limonino lupinico, zvij ter daj v pomaščen pekač. Pokrij in pusti vzhajati, najbolje čez noč, drugače pa vsaj 6 ur.

4. Peci na 180 stopinjah Celzija eno uro do eno uro in pol, odvisno od modela. Pečeno potico nekaj časa pusti v pekaču, nato pa jo zvrni na tkanino in prekrij. Ohlajeno posuj s sladkorjem v prahu.


Opombe

Ker gre za sladko testo, ta potica vzhaja samo enkrat. Zato pa tudi nikoli ne odstopi skorja; tega se namreč moja mama najbolj boji. Je res enostavna za narediti, predvsem pa bogata z nadevom. Jaz do sedaj še nikoli nisem delala orehove potice po drugačnem receptu. Odkar sem jo naredila prvič, je mama ne dela več. Torej sem recept na nek način podedovala, sem ga pa kot popoln laik morala kar pošteno dopolniti. In med drugim prevesti v angleščino za naše ameriške prijatelje, pretvarjanje gramov in decilitrov je bilo še posebej zabavno. To samo kot zanimivost.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

ela  

kuha že od: 28.9.2006

Št. objav: 735

Objavljeno 25.12.2006 ob 15:26

Zelo vesel

NIA,lahko daš tudi margarino,ne bo nič narobe. Tudi jaz sem jo dala. Sem pa po tem receptu delala prvič,pa je res super potica. Zamesila sem jo ob enih zjutraj in jo dala vzhajat v hladilnik. Zjutraj, ko sem vstala,me je skoraj kap, ker potica ni vzhajala čisto nič!!! Iz jeze sem zamesila novo potico(klasično),ker sem mislila, da iz te ne bo nič. Ko sem spekla to potico, je nočna že prav lepo vzhajala in sem jo prav tako dala pečt.In rezultat? Še boljša, kot ta klasična-bom pekla samo še to!

ela

Aja, me pa zanima, zakaj ni potica že čez noč vzhajala,je bilo mogoče prehladno?

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 25.12.2006 ob 19:15

ela, ni ti je treba dati v hladilnik, jaz jo pustim kar v hladni pečici, poleti pa v špajzi.

dalsi  

kuha že od: 18.9.2002

Št. objav: 339

Objavljeno 26.12.2006 ob 23:03

Spekla sem jo tudi letos. Nisem jo pustila vzhajat čez noč ampak sem jo spekla še isti dan. Zamesila sem jo normalno in jo nato dala vzhajat v pečico. Potica je bila pečena v 4h urah. Uspela je super in je tudi super dobra.

Do letos sem jo vedno pustila vzhajat čez noč in nisem nič komplicirala, pustila sem jo kar na kuhinjskem pultu in je bilo čisto o.k.

LP

Marjana

breda  

kuha že od: 28.7.2003

Št. objav: 113

Objavljeno 6.4.2007 ob 9:08

Sem popoln začetnik. Prvič bom delala potico, pa bi postavila eno (za večino od vas verjetno butasto) vprašanje: ko razvaljaš testo, kako veš koliko v širino in dolžino, da je ravno prav debela, ko jo zviješ.Oziroma za koliko se poveča potem ko vzhaja, ker se bojim, da ne bo "ušla" čez okrogli model. Ali je bolje da pečem v navadnem pekaču.Kaj je bolj enostavno?

Hvala za vaše potrpljenje.

dalsi  

kuha že od: 18.9.2002

Št. objav: 339

Objavljeno 6.4.2007 ob 10:57

Jaz ga vedno razvaljam bolj tanko cca 1/2 cm, preden namžem z nadevom testo prešpikam z vilico, ker nato bolj enakomerno vzhaja. Spečem v navadnem pekaču.

Ponavadi pustim čez noč in je ravno prav vzhajano.

tanja31  

kuha že od: 26.12.2006

Št. objav: 28

Objavljeno 6.4.2007 ob 12:28

Zmešaj kot testo za kekse - torej z mikserjem?? Se ne zamesi?

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 6.4.2007 ob 12:45

Po želji, jaz najprej z mikserjem obdelam zadevo, potem pa še na roko.

Loni  

kuha že od: 12.12.2001

Št. objav: 7859

Objavljeno 7.4.2007 ob 9:30

evo, naredila včeraj, uporabila sem samo mikser, za nadev pa sem orehe zamenjala z nutello in lešniki.

urssa  

kuha že od: 25.12.2005

Št. objav: 380

Objavljeno 7.4.2007 ob 14:07

Zelo vesel

Včeraj sem si rekla, da enkrat je treba začet in narest eno potico pa sem jo . Testo sem zamesila kar z mikserjem (z nastavkoma za kruh), potem pa sem ga še malo na roke pregnetla. Testo je bilo ravno pravo, da se ni nikamor lepilo in se je dalo lepo zvaljati. Tudi nadev se je lepo razmazal po testu. Na nadev, sem dala še rozine namočene v whiskey-u, ker je oči pozabil rum kupit (pa ni zaradi tega nič slabše). Zvito potico sem dala v štirioglat pekač (ne tisti od pečice, je steklen, malo manjši z višjim robom). Potico sem čez noč pustila kar na balkonu (je najbolj hladni kraj v našem stanovanju). Zjutraj, ko se je balkon malo segrel je pa še malo vzhajala. Pekla sem nekje 1 uro in 20 minut in je bilo ravno prav. Potica je zelo dobra! Mehka, sočna, sladka... Mami sploh ni verjela, da mi je tako dobro uspela za prvič. Tako da jo bom definitivno še delala!

P.S. Slikce so že na poti!

sonchek  

kuha že od: 18.5.2005

Št. objav: 124

Objavljeno 7.4.2007 ob 16:24

Tudi jaz sem jo delala prvič in je super uspela! Hvala za recept Loni!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.