Mozart torta po moje

torta z marcipanom in lahko čokoladno kremo

muffin  Izvor: moja kreacija
Mozart torta po moje
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

200 g sladkorja

0,8 dl vode

0,8 dl olja

20 g kakava

190 g moke

pol pecilnega praška

marelična marmelada (3 zelo velike žlice)

2 žlici vode

marcipan (en zavitek iz Hoferja), ki ga obarvamo rahlo zeleno

žlica amareta

sladkor v prahu

Čokoladna krema:

100 g jedilne čokolade

2 veliki žlici Nutelle

250 ml sladke smetane

200 g navadnega jogurta

1 želatina fiks

Čokoladni preliv:

200 g temne čokolade

240 g sladkorja v prahu

95 g vode

Postopek

Najprej izdelamo biskvit tako, da rumenjake zmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem, nato dodamo še olje in vodo. V to zmes presejemo moko, kakav in pecilni prašek. Na koncu vanjo narahlo vmešamo smeg beljakov. Pečemo 35 minut na 175 stopinj.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga prerežemo tako, da dobimo dve plasti. Spodnjo plast biskvita vrnemo v tortni model, v katerem bomo pripravili našo torto. Sedaj segrejemo marelično marmelado in jo zmešamo z 2 žlicama vode - dobimo tekočo marmelado. S tem prelijemo spodnjo plast biskvita.

Marcipan obarvamo rahlo zeleno, vanj vmešamo žlico amareta (mandljev liker) ter sladkor v prahu. Marcipan nato razvaljamo v krog velikosti torte in ga položimo na biskvit v tortnem modelu.

Sedaj izdelamo čokoladno kremo tako, da najprej stopimo čokolado. Potem v posebni posodi stepemo smetano. Ko je ta čvrsta, vanjo vmešamo navadni jogurt in nato med stepanjem še želatino fiks. Šele na koncu v to jogurtno - smetanovo zmes vmešamo Nutello ter tekočo čokolado. Čokoladno kremo nadevamo čez marcipan, čeznjo damo zgornjo plast biskvita, ki ga namočimo s sladkornim sirupom (voda zmešana s sladkorjem) in vse skupaj postavimo v hladilnik. Torta naj se čez noč dobro ohladi v hladilniku. Naslednji dan jo previdno vzamemo iz modela in jo oblijemo s čokoladnim prelivom ter okrasimo.

Čokoladni preliv je podoben tistemu, ki ga delamo za Sacher torto. Pripravimo ga tako, da vse sestavine segrejemo in dobro zmešamo. Počakamo, da se preliv ohladi in začne strjevati, med tem ga občasno premešamo. Ko je preliv primerno gost, ga premažemo čez torto in jo po želji okrasimo.


Opombe

To je druga torta, za katero sem si recept izmislila in jo pripravila za srečanje ob 10. obletnici Kulinarične Slovenije. Zaradi marcipana in čokoladne kreme spominja na Mozartove kroglice, zato sem jo tako tudi poimenovala.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Emma07  

kuha že od: 19.5.2005

Št. objav: 179

Objavljeno 23.5.2008 ob 13:40

Hvala za odgovore - bo le treba v trgovino!

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 23.5.2008 ob 13:47

Kje pa je bila tale dobrota?Verjetno ste jo skrili pod mizo, da jo jaz ne vidim...

Barb31  

kuha že od: 21.9.2006

Št. objav: 81

Objavljeno 25.5.2008 ob 23:00

Naredila torto! Marmelade nisem uporabila, tudi zelene barve in amareta ne, ker smo mahnjeni na sočne torte, sem biskvita namočila z malo mleka, na vrhu čokoldnega obliva dala še okraske iz marcipana in komentarji so bili - eni sami presežki!!! Res odličen recept! Za naslednjič razmišljam, da bi med marcipan in kremo še posula drobljene pistacije. Za eksperiment pač. Mislim, da bi bili odlični tudi grobo mleti lešniki. Skratka - zelooo priporočam!

Emma07  

kuha že od: 19.5.2005

Št. objav: 179

Objavljeno 26.5.2008 ob 11:07

No tudi jaz sem naredila to toro vendar malce prirejeno.

Ni se mi dalo v trogovino po maripan, pa sem namesto tega naredila kremo s pistacijami, ki sem jo dobila za podobno (tudi Mozart torto) torto na coolinariki (no tudi to sem malo priredila - dodala sem amareto in mandeljevo aromo). Torta je uspela in požela same pohvale. Sem pa tudi jaz razmišljala, da bi čokoladni kremi dodala pražene mlete lešnike - ni mogoče drugič, ker bo sigurno še na sporedu!

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 27.5.2008 ob 23:50

Tole torto sem spekla za našo "ta mlado", ki je danes diplomirala. Probleme sem imela edino s čokoladnim prelivom, ki ga bom prihodnjič verjetno delala kar tako kot sem navajena, odkar sem bila v Škofji loki na tečaju (čokolada + olje). Nekako mi ni ratalo tako gladko, kot sem pričakovala, pa ne vem, zakaj ne.

Aja, pa že narejeno torto sem morala prestaviti, ker sem včeraj zvečer, ko sem jo hotela sestaviti prepozno ugotovila, da nimam več nobenega pladnja, pa sem jo naredila kar na pekaču od pečice, danes pa sem jo morala prestaviti in sem jo skoraj prelomila. Na koncu se je s parimi razpokami kar srečno končalo. Slikca bo.

Okus pa odličen.

vulkania  

kuha že od: 3.4.2008

Št. objav: 1

Objavljeno 20.6.2008 ob 21:56

Torto sem naredila za rojstni dan mojega fanta in to v obliki cebelice. Sestavila sem jo iz treh plasti biskvita in dveh plasti kreme, uporabila sem kar jagodno marmelado in cesnjev liker namesto amareta, kompletno torto pa sem oblekla v marcipan. Okus je odlicen, zasluzi oceno 5. Slikce zal nimam, smo tudi mi prehitro zaceli rezati...

muffin  

kuha že od: 17.10.2002

Št. objav: 125

Objavljeno 20.7.2008 ob 21:16

NB - čokoladna glazura je narejena po Goljatovem receptu za preliv za Sacherco, ki sem si ga zapisala na njegovem tečaju. Tudi jaz sem ga takrat prvič delala, pa mi je lepo uspel - lep sijoč in gladek preliv je ratal in lepo se je rezal. Ti pa ne znam povedati, na kaj je pomembno paziti - po moje je pomembna kvaliteta čokolade ali pa temperatura do katere segrevaš (naj bi bila okoli 104 - 110 stopinj). Škoda da mojster Goljat nima več tečajev, da bi nam lahko razložil, v čem je bistvo tega preliva ?!

nb  

kuha že od: 29.11.2005

Št. objav: 2339

Objavljeno 20.7.2008 ob 21:31

Saj vem, da sem sama nekje kiksnila. Verjetno pri temperaturi. Bom drugič še probala, takrat ko mi bo manj važno kako izgleda.

Čokolado pa sicer kupujem v Črnučah, tako da ta nebi smela biti problem.

Sicer pa so bili nad okusom torte (vključno z mano) vsi navdušeni in jo bom sigurno še delala. Imam same ljubitelje marcipana okrog sebe.

majekzmajek  

kuha že od: 8.6.2004

Št. objav: 147

Objavljeno 4.8.2008 ob 10:29

Super torta. Itak. Drugega od Muffin ne moreš pričakovati. Čista petka!

berny  

kuha že od: 23.1.2007

Št. objav: 127

Objavljeno 20.8.2008 ob 15:10

V soboto sem delala tole torto, v marcipan nisem dala nič amareta in ne arome mandljev, ker tega nisem imela, sem pa naredila kar nekaj okraskov iz ostankov marcipana in z njimi okrasila torto.

Torta je bila noro dobra, zmazali smo jo v 15 minutah.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.