Minjoni

osnovni recept za različne variante slastnih grižljajev

Anomis  
Minjoni
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

2 jajci

1 lonček sladkorja (z vanilijevim sladkorjem)

1/2 lončka mleka

1/2 lončka olja

1 lonček moke

1/2 pecilnega praška

Po želji:

2 žlici kakava, čokolade v prahu, kokosa, mandljev, orehov ....

krema po želji (npr. nutella, marmelada, marcipan,...)

sok in likerji za preliv

čokolada ali drugo za obliv in dekoracijo

Postopek

Jajca in sladkor penasto vmešamo, postopoma dodamo olje in mleko, na koncu v maso presejemo moko s pecilnim praškom in kakav. Na tanko namažemo na s peki papirjem obložen pekač (kot za rulado) in pečemo 15 - 20 minut na 170 stopinjah. Ohlajeno napojimo s pomarančnim sokom, rumom, mandljevim likerjem ali drugim in premažemo s kremo ali marmelado, obložimo z marcipanom ali naredimo kako drugo kremo....odvisno, kakšne minjone želimo. Zložimo v tri plasti, obtežimo in čez noč pustimo v hladilniku. Naslednji dan oblijemo po želji in narežemo na majhne grižljaje ter okrasimo.


Opombe

Pomembno je, da so čez noč obteženi in so potem kompaktni, ko jih narežemo.

Zame so daleč najbolj okusni s pomarančnim sokom in čokoladno kremo ter prepojeni z mandljevim likerjem in nadevani z marcipanom, pa tudi kokosovi z rumom in rafaello kremo sploh niso slabi.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Dipsi  

kuha že od: 14.11.2004

Št. objav: 378

Objavljeno 9.1.2009 ob 18:51

Anomis, minjoni so obteženi in čakajo na jutrišni dan, da jih probamo. Recept je zelo enostaven in popolnoma razumljiv. Biskvit sem navlažila z mešanico ruma, mleka in sladkorja, za nadev sem uporabila rafaello kremo.

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 9.1.2009 ob 19:34

Čao,

uf, kr neki. Lejte, sej komur recept ni všeč ali mu ni jasno napisan ali ne vem kaj, naj ga pač spregleda. Saj nisem nikomur rekla, da to zadevo mora poskusit. Meni je razumljiv, čez preglede je tudi prišel, torej ni v kitajščini... Nikakor ne bom še ne vem kaj pisala in pojasnjevala, je vse napisano, bom pa še kakšnega napisala, čeprav mi je drugače svetovano. Ko mi bo pa urednik prepovedal objavljati recepte, bom pa brez vsake besede to pač nehala. Ok?

Z moje strani je vsakršna nadaljna razprava o primernosti in jasnosti recepta je končana, postopek je dovolj jasno opisan, ker to ni tečaj, pač pa recept, količine so tudi napisane. Ko bom ob priliki poskusila še kako drugo varianto, bom pa napisala, katero kremo, namaz, polivko, kakor želite temu rečt, sem uporabila in tudi poslala sliko, če jo bom imela. Pa če je to komu všeč ali ne, uradne prepovedi o pisanju receptov namreč še nisem dobila, na tekmovanju pa tudi nismo. Vsaj jaz ne.

Lep pozdrav in obilo kuharskih užitkov še naprej želim vsem ljubiteljem kuhanja in dobre papice!

p.s. Dipsi, poročaj, če je uspelo, ok?

darjuška  

kuha že od: 4.7.2005

Št. objav: 1188

Objavljeno 9.1.2009 ob 20:09

Mene in še druge tečajnice je na tečaju o minjonih g. Goljat učil, da je minjon vsaka sladica narezana na kocke, ki se jo da enkrat v usta. Sestavljena je iz več plasti biskvita, med njimi pa so kreme ali drugi namazi. Ponavadi so obliti s čokolado ali glazuro in postreženi v papirnatih skodelicah. Tako, da anomis ni "falila" popolnoma nič, ko je objavila svoj recept. Osnove je dala (kažejo slike), potem pa naj dela domišlija vsakega kuharja in po potrebi iskalnik, ki bo iskal recepte za kreme na Kulinariki.

So pa na tem forumu nekatere zelo negativno nastrojene in samo čakajo kdaj bodo udarile in lahko kritizirale. Receptov tistih, ki najbolj kritizirajo pa ni nikjer :(((.

mussa  

kuha že od: 13.1.2008

Št. objav: 40

Objavljeno 9.1.2009 ob 20:30

Ja punce, luna bo, luna !

LP :)))

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 9.1.2009 ob 20:44

Vesel

Ah, mussa, luna je vedno, veš.

teddy  

kuha že od: 26.11.2007

Št. objav: 130

Objavljeno 9.1.2009 ob 21:27

Mene pa zanima, kako uporabljate marcipan za plast kreme v minjonih. Ali ga kar razvaljate in položite na biskvit?

Tudi druge ideje glede izdelave minjonov so dobrodošle. Sama jih nisem delala še nikoli, jih bom pa ob prvi priliki vključila med ostalo pecivo.

Objavljen recept se mi zdi odlično izhodišče za številne variante kombinacij namazov in okrasitev.

lp, teddy

renata69  

kuha že od: 27.3.2007

Št. objav: 1108

Objavljeno 9.1.2009 ob 21:44

Teedy,marcipan razvaljaš in ga daš na zadnjo plast,ki je namazana z marmelado.Nato vse skupaj obtežiš.

Anomis  

kuha že od: 4.11.2003

Št. objav: 1175

Objavljeno 9.1.2009 ob 22:27

Čao,

ja, renata69, tudi jaz sem naredila tako. V bistvu ta recept po zahtevnosti res ni težak, nekakšen osnovni recept, potem sem pa s kremami in namazi kombinirala, nekje sem prebrala, da moraš dobro obtežit in dat čez noč v hladilnik in to je to. Testo je v osnovi od nekega drugega peciva, ki sem ga poznala in sem vedela, kako se bo obnašal.

Pregledala in preiskala sem ogromno receptov za minjone, ker je meni to ena krasna sladica na pogled in sem jih želela podariti ob novem letu. Ker so bili vsi recepti res zapleteni (izdelki na slikah pa seveda krasni), meni se je pa mudilo, je nastalo to, čeprav sem imela v začetku v mislih praline, ampak so mi ob oblivanju razpadale. No, okuse sem pa kombinirala glede na to, kaj mi je všeč - marcipan in mandljev liker, pomarančni sok z rumom in čokoladna krema, rum in punč....

In sem potem to še objavila, ker sem tudi že v eni temi nekaj pisala.

Saj pravim, itak je pri vsakem receptu tako, nekomu je všeč, nekomu ne. In si potem v poplavi idej in napotkov izbereš tistega, ki ti odgovarja. No, tejle minjoni (in še nekaj drugih dobrot) so lepo zapakirani v ročno izdelane škatlice izgledali res prisrčno in kolegice so bile navdušene. Za naslednje leto pa mi morda uspe naučiti se delati še praline.

sabina69  

kuha že od: 20.12.2008

Št. objav: 127

Objavljeno 10.1.2009 ob 16:32

Res so lepi! A lahko prosim poveš, kako si naredila mignone na slikicah?

Dipsi  

kuha že od: 14.11.2004

Št. objav: 378

Objavljeno 10.1.2009 ob 19:19

Minjoni so fantastično uspeli. Obiski so jih zelo pohvali in tudi vse pojedli. Naredila jih bom ponovno konec meseca, ko oče praznuje 70. rojstni dan. Upam, da jih ne bom spet pozabila slikati.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.