rojstni dan otroka,kuhanje,sladice

Marshmallow fondant

sladka masa za okraševanje tort

ribica  
Marshmallow fondant
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

150 g bonbončkov marshmallow (po možnosti belih)

330 g sladkorja v prahu

3 žlice vode

Postopek

Na blagem ognju raztopimo marshmallow z vodo. Ko je zmes gladka, odstavimo z ognja in dodamo 125 g sladkorja v prahu in mešamo. Preostali sladkor v prahu damo na delovno površino, nanj stresemo dobljeno maso in gnetemo (kot kruh). Po potrebi dodajamo sladkor v prahu, dokler ne dobimo kompaktne mase, podobne plastelinu.

To maso zavijemo v kuhinjsko folijo in damo za 24 ur v omaro (ne v hladilnik). Naslednji dan lahko maso uporabimo.


Opombe

Uporablja se kot tičino masa. V stiku s smetano se ne topi.

Jaz sem uporabila precej več sladkorja v prahu, kot piše v originalnem receptu (približno 500 g).

Barva mase je odvisna od barve marshmallowsov. Če uporabimo bele penice, dobimo belo maso, ki jo lahko obarvamo z jedilnimi barvami.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

valikaben  

kuha že od: 31.12.2008

Št. objav: 161

Objavljeno 6.5.2010 ob 6:53

tudi jaz sem nardila torto prekrito s to maso. uspelo mi je, a ni bilo tako enostavno. prva masa je bila kot kamen, trda in se ni dala razvaljat. komaj, komaj toliko da sem iz nje nardila rožice. tako, da sladkorja po tem receptu je meni bilo več kot dovolj. masa dva je bila z manj sladkorja boljša, masa tri, pa z še manj sladkorja še boljša! na koncu sta masa dva in tri pristali skupaj in se je dalo lepo razvaljat in prekrit s torto.

maso sem obarvala z barvami iz tube, takoj ko sem bombončke raztopila.

torto sem prelila s čokolado in nato nanjo položila razvaljan fondant in se ni nič raztopilo.

za vse, ki iščete bele marshmallowe: preiskala od mercatora, spara, tuša, jagra, hoferja, lidla, eurospina.. samo v mullerju imajo bele!

drugače pa tudi ta masa ostane na krožniku je pretrda, da bi jo kdo pojedel. mogoče me je malce motilo, ker se ne poveže s torto , sploh ko se reže je čisto "zase". sicer pa fajn recept in predvsem ugoden.

slikica sledi..

manuelca  

kuha že od: 14.10.2009

Št. objav: 19

Objavljeno 11.5.2010 ob 18:52

ej a ima kdo izkušnje kaj pa če namažeš torto preden daš gor maso z marmelado ali čim podobnim se poveže s torto al ne? se da po njej barvat s čopiči in izdelat bolj natančne slike-dekoracije? se da nanjo "nalepit rožice in podobno... rabim mega recept za torttno maso in kolebam med ponarejeno tičino maso in temle fondantom...kaj mi priporočate??? izkušnje mnenja? please?

enanova  

kuha že od: 1.12.2009

Št. objav: 88

Objavljeno 11.5.2010 ob 20:40

jaz sem po tej masi že nekaj barvala z icing barvani, meni se je zdelo kar dobro, nisem pa risala natančnih zadev. Lahko polagaš maso na maso - npr rožice, da se bolj zlepi medseboj sem prst umočila v vodo in namazala.

manuelca  

kuha že od: 14.10.2009

Št. objav: 19

Objavljeno 12.5.2010 ob 9:24

potrjujem...tudi sama sem imela težave pri iskanju tehle penic in sem se odločila da kot zadnjo varianto pogledam v mullerju...in glej ga zlomka, ravno v mullerju so imeli, bele, originalne, ameriške marshmallowe...hvala valikaben za namig.

valikaben  

kuha že od: 31.12.2008

Št. objav: 161

Objavljeno 14.5.2010 ob 10:00

manuelca, jaz sem lepila gor rožice, samo sem jih namakala v sladkor+vodo, da so se zalepile.. mogoče bi bilo najboljše, da si probaš nardit pol mase (saj res ni toliko dela) in probaš kaj narisat s čopiči kar tako na razvaljano maso, pustiš kak dan in boš najbolje videla..

mlg  

kuha že od: 27.9.2009

Št. objav: 67

Objavljeno 24.5.2010 ob 15:16

Še jaz svoje mnenje napišem!

Avtorico bi kušnila(če bi jo lahko) ker je ta stvar super. Jaz sem nečaku naredila torto in sem jo celo oblekla v mm in je bila fenomenalna, tudi otroci so jedli maso, ker je okusna ni ostala na krožnikih tako kot tična.

Masa se je odlično valjala, nič pokala, je elastična kot žvečilni gumi, med rezanjem nič ne poka, vse naj, naj.

Prej sem delala domačo tično, pa ni niti približno kot ta elastična, povrhu se strdi da je kot kamen, marcipan sem tudi že valjala, je nemogoče oblečt celo torto, ker se ves polomi, ko ga dvigneš od podlage, kupljena tična pa ima nikakav okus in te vse mine da bi jo jedel-torta zgleda lepa, ampak ni niti malo okusna.

To pa je prava stvar za oblečt celo torto, delat okraske, pa še okusna za pojest.Sej bi dala svojo slikotorte gor, ampak se mi je spiderman sfižu pa ni glih za javnost, vam bom pa poslala sliko druge torte ko jo bom delala z mm maso.

gerna  

kuha že od: 26.11.2007

Št. objav: 228

Objavljeno 3.6.2010 ob 21:14

Mene pa zanima če je katera že probala kombinacijo masa + oblat- slikica? Po kakšnem postopku se naredi in kako se obnese?

LP.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 23.6.2010 ob 9:01

Penice čakakjo doma na izdelavo mase in me že prsti srbijo sprobat jo naredit in uporabit ... me pa zanima tole ... valjanje ... na čem se jo zvalja? Lahko kar samo na kuhinjskem pultu brez kake druge podlage?? ali moram imet spodaj prt (ali se bo masa kar prijela prta). Ker nebi rada, da jo zvaljam, pa se mi prime podlage in jo lahko samo še postrgam proč in zavržem. Hvala za nasvet, odgovor!!

ribica  

kuha že od: 31.10.2002

Št. objav: 525

Objavljeno 23.6.2010 ob 9:13

Jaz sem valjala na mizi. Da se ne bi lepilo na mizo, sem najprej potresla izdatno kolicino sladkorja v prahu.

enanova  

kuha že od: 1.12.2009

Št. objav: 88

Objavljeno 23.6.2010 ob 13:13

lahko se valja kar na kuhinjskem pultu ali pa na plastični-gumjasti podlogi za valjanja, (jaz sem jo kupila v merkurju in če se ne motim so ta teden bile v eni od reklam ki pridejo s pošto) Na prtu pa se to ni priporočljivo valjati. Takšna je moja praksa.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.