Maraschino torta

torta z višnjami v čokoladni kremi

Vendelina jr.  Izvor: moj domislek
Maraschino torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Podlaga:

4 jajca

4 čajne žlice umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

4 žlice moke

4 dag jedilne čokolade

sol

mineralna voda

Za osvežitev podlage: čokoladni liker

2 žlici navadnega jogurta

malo čokoladnega preliva – vse to se zameša in s čopičem nanese na toplo podlago

Krema:

5 rumenjakov

5 žlic umetnega sladila (ali 4 žlice sladkorja)

20 dag kakava v prahu

čokoladni liker

maraschino

15 dag višenj

sladkor v prahu

6 lončkov osnovnega grškega jogurta – to je cca. 0,8 litra

0,5 l rastlinske smetane

do 5 vrečk želatine fix

Preliv:

10 dag jedilne čokolade

5 dag maščobe (izbirajte med sladko smetano, kokosovim maslom ali oljem)

Okraski:

4 dag temne čokolade

Postopek

1. Višnje (izkoščičene) sveže ali pa zmrznjene, damo v posodo in jih močno posujemo s sladkorjem v prahu. Pustimo jih stati 2 - 3 ure. Po tem času jih precedimo. Sirup, ki pri tem nastane, bomo uporabili za vlaženje tortne podlage.

2. Za podlago: v banjomariji stopimo jedilno čokolado. Segrejemo pečico. Ločimo rumenjake od beljakov. V beljake kanemo malo soli in jih zamešamo v trd sneg. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, dodamo stopljeno jedilno čokolado. Vmešavamo moko, žlico po žlico in nekje na sredini kanemo nekaj gazirane mineralne vode (naredi testo bolj rahlo). V to zmes blago umešamo trd sneg. Vlijemo v tortni model (če je kovinski, se na dno položi peki papir, stene se namastijo) in pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

3. V banjomariji med gretjem žvrkljamo 5 rumenjakov, sladilo (sladkor) in postopoma dodajamo najprej kakav v prahu (če hočete bolj sladko, dajte čokolado v prahu, vendar v tem primeru dajte eno žlico sladkorja ali sladila manj). Če je zmes grudasta, jo razredčimo z vodo. Za piko na i dodamo še malo čokoladnega likerja in maraschina. Postopek v banjomariji traja približno 15 minut. Ko je vse raztopljeno, se banjomarija odstavi z ognja – zmes se hladi 2 uri, vmes previdno odlijemo vodo.

4. Pečeno podlago iz točke 2 po kakih 10 minutah premažemo z jogurtom in višnjevim sirupom iz točke 1. Po okusu lahko dodamo tudi kakšno kapljico maraschina. Toplo testo lepo vpija to zmes in zaradi tega je testo tudi naslednji dan sočno in rahlo.

5. Okoli podlage za torto namestimo obroč za torte, ki smo ga oblekli z alu - folijo (obroč se obleče zaradi tega, da pri odpiranju krema ne poči).

6. Zamešamo 6 lončkov osnovnega grškega jogurta z 1 vrečko želatine fix. V to zmes dodamo še 0,5 litra rastlinske smetane in utrdimo še z 1 vrečko želatine fix. Če se dobro vidijo sledi metlic, je masa dobra, če ne, je treba dati še malo želatine. Potem pa v to zmes vmešavamo ohlajeno čokoladno bazo iz točke 2. Med vmešavanjem se dodata še 2 vrečki želatine fix – ponovno je treba pogledati, da se sledi mešalnikovih metlic lepo vidijo v masi – če tega ni, še eno vrečko.

7. V obroč vlijemo tretjino kreme in vmes razporedimo polovico odcejenih višenj. Po drugi tretjini postopek ponovimo. Dokončamo s kremo in jo na vrhu poravnamo. Zadeva gre za najmanj 3 ure v hladilnik.

8. Za okraske stopimo 3 - 4 dag temne čokolade. Z raztopljeno čokolado rišemo razne like na peki papir (velike pike so najlažje, mrežice so težke). Pustimo, da se vzorčki ohladijo in strdijo.

9. V banjomariji stopimo 10 dag jedilne čokolade in 5 dag maščobe. S to raztopino premažemo vrh torte. Ko se čokolada začenja ohlajati in zgoščati, namestimo na vrh okraske iz točke 8.

10. Ko je čokolada ohlajena, damo torto še za kakih 5 ur v hladilnik. Pred serviranjem odpremo obroč in odstranimo folijo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

spagon  

kuha že od: 12.6.2007

Št. objav: 1133

Objavljeno 28.3.2008 ob 10:09

Samo še eno vprašanje. Koliko pa je velik tortni model? 28 cm? Hvala!

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 28.3.2008 ob 10:33

28 cm je okej.

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 29.3.2008 ob 15:05

Tole torto sem naredila prijateljici za rd. Že Čokoladna kulinarika ji je bila zelo všeč in ker ima rada višnje in čokolado sem vedela, da ji bo ta torta pisana na kožo. Skratka, torta je bila pravi hit in je zelo hitro zmanjkala.

sonchek  

kuha že od: 18.5.2005

Št. objav: 124

Objavljeno 14.4.2008 ob 18:17

Mene pa zanima če bi bil vredu tudi grški jogurt z okusom smetane, pri nas v Intersparu imajo samo tega in to litrskega ali naj iščem dalje? Hvala in lp

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 22.4.2008 ob 23:29

Vesel

Komplimenti mojstricama!

Tudi jaz sem si jo naredila za ponedeljkov rojstni dan in se počutila prav zmagoslavno!

Na žalost na našem koncu ne sosed ne spar nimata grškega jogurta na zalogi, pa sem vzela za dober liter navadnih čvrstih jogurtov in jih odcedila na gazi in cedilu (v 3 urah je izteklo ogromno tekočine).

Mojim je bila torta zelo všeč, jaz pa sem pričakovala še malo rahlejšo kremo - okus mi je bil pa božanski. Naslednjič bom vzela kak rumenjak manj, namesto rastlinske pa kar navadno smetano - krema mi je že po treh želatinah postala trda in zagatna, da sem jo komaj stresla v model.

Pa še okraski so mi delali probleme, zato vaju sprašujem: ali čokolade za okraske res z ničimer ne redčita (moja je bila tako gosta, da niti prav tekla ni, kaj šele, da bi z njo lahko delala mrežice, potem pa sem dodala olje in enostavno prelila tortoo. Čokolade za okraske pa mi je zmanjkalo).

Posebej pohvalim biskvit - še nikoli nisem imela tako puhastega in mehkega. Takoj ob naslednjem prazniku se poženem še v en boj s to torto, bom še poročala in poslala kakšno sliko - od te torte namreč ni ostal niti en kos za fotografiranje.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 22.4.2008 ob 23:51

Pa še to: glede na to, da ima r.d. 21.4. tudi angleška kraljica, sem moje goste, ki so sicer vajeni pri meni bolj tiramisuja sli skutnih variant in so se zelo čudili, od kod mi ta ideja, nahecala, da je to posebna torta, za katero je mednarodno znana mojstrica Vendelina napisala recept prav na čast Elizabeti II. med predsedovanjem SLovenije EU. Hehehe. Škoda, da mi "Plečnokovi" okraski niso uspeli, sicer bi v to štorijo vpletla še Plečnikovo leto....Eni so kar verjeli...

Vendelina jr.  

kuha že od: 17.5.2006

Št. objav: 9217

Objavljeno 23.4.2008 ob 9:37

MamaF, saj meni tudi mrežice ne uspejo vedno, do sedaj so mi samo enkrat. V pikah sem pa že zelo dobra.....

Glede trdote kreme....ko gre stvar v model, mora biti res bolj trda in manj tekoča....skratka bolj "špohtel" varianta....to pa zaradi tega, ker mora zdržati še napad z vročo čokolado, pa vlago višenj in ne nazadnje, torta mora zdržati še poziranje za fotografe in rezanje - da imaš na krožniku kos torte in ne nekaj razmazanega med mousseom in ne-vem-kaj... Lahko se da kakšen rumenjak manj, samo potem je treba dati več kakava in ta kakav je potrebno vmešavati z dodatnim likerjem... Anyway, vsak ima svoj okus....S temi tortami itak poskušamo narediti nekaj, kar je blazno mehko za torto pa kljub temu ne razpade... in tu je še dovolj prostora, da da vsaka svojo osebno noto.

Sonchek, tisto litrsko intersparovsko zadevo kar lepo odcedi in naj se en dan odceja in potem bo v redu.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 23.4.2008 ob 10:41

Vendelina - ja se strinjam okrog trdote kreme, itak da nekaj beljakom podobnega ne bi cel večer pokonci stalo 7 cm na visoko!, samo moja pričakovanja so bila drugačna (sploh ker sem navaden tuš jogurt cedila samo 3 ure- saj mogoče je pa volumen toliko padel, da se je kreme tako zgostila).

Je pri mrežicah čokolada samo stopljena ali je dodana še maščoba, da lepše teče? To me namreč ta trenutek najbolj matra!

stana.r  

kuha že od: 28.11.2004

Št. objav: 2909

Objavljeno 23.4.2008 ob 11:06

Mrežice sem delala s čokoladnim oblivom za piškote (kupljen v Pekarni Vrhnika), predvsem zato, ker se hitro suši in strdi in je bolj tekoč (malo me je že čas preganjal). Lahko uporabiš tudi jedilno čokolado. Nekatere se lepo topijo, druge malo manj. V tem primeru daš še malo olja ali kokosove maščobe. Raztopljeno čokolado lahko daš tudi v vrečko, na vogalčku narediš majhno luknjico ter brizgaš na peki papir.

mamaF  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 3340

Objavljeno 23.4.2008 ob 11:22

Stana, hvala - tole z vrečko je pa taprava rešitev! Mislim, da bo še komu prav prišla!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.