Mandljeve rezine

biskvitno pecivo, polnjeno z mandljevo kremo

Katja D  Izvor: Moja kuhinja
Mandljeve rezine
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za tortni model velikosti 24 × 24 cm

Za biskvit:

6 jajc (velikosti M)

150 g sladkorja

150 g ostre moke

2 žlički pecilnega praška

Za nadev:

150 g mascarponeja

100 ml sladke smetane

150 ml mleka

100 g olupljenih mandljev

40 g sladkorja

po potrebi malo sladkorja v prahu

malo arome mandljev

1 vrečka želatine fix-a

Za navlažitev biskvita:

200 ml vode

malo arome mandljev

Postopek

Najprej pripravimo biskvitno testo: jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v zelo trd sneg. Rumenjake s sladkorjem temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno zmes. V zmes rumenjakov in sladkorja nežno vmešamo sneg, potem pa počasi dodajamo še presejano moko s pecilnim praškom.

Tortni model (s snemljivim obročem) na dnu obložimo s peki papirjem. Če tortni model nima obloge proti prijemanju, stene obroča malo namastimo z maslom ali margarino.

Biskvit pečemo v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah. Imamo dve možnosti:

1. v tortni model vlijemo vso maso in jo pečemo približno 40 do 45 minut. Ohlajen biskvit prerežemo na dva oblata.

2. v tortni model vlijemo pol mase in jo pečemo približno 20 do 25 minut. Ko je oblat pečen, pekač na hitro očistimo, ga ponovno obložimo s peki papirjem in v njem spečemo še drugo polovico mase (drugi oblat).

Medtem ko se oblati hladijo, pripravimo mandljev nadev.

Mandlje zmeljemo. Manjši del mleka (približno 20 ml) segrejemo (npr. v mikrovalovni pečici) in v njem stopimo sladkor. Prilijemo preostanek mleka, dodamo malo arome mandljev in pustimo, da se mleko povsem ohladi. V večji posodi z električnim mešalnikom zmešamo mascarpone in sladko smetano, da dobimo gladko zmes, nato dodamo mleko in mandlje. V dobljeno zmes ob stalnem mešanju vsujemo želatino fix. Z električnim mešalnikom mešamo toliko časa, da se začne zgoščevati, nato poskusimo, ali je nadev dovolj sladek. Če je preveč kiselkast (zaradi mascarponeja), dodamo še malo sladkorja v prahu.

Obroč tortnega modela znotraj oblečemo s prozorno kuhinjsko folijo in ga pripnemo na dno modela. V model položimo prvi oblat in ga s pomočjo silikonskega čopiča navlažimo z vodo, v katero smo zamešali malo arome mandljev (po okusu). Na oblat razporedimo večino nadeva, nekaj žlic pa prihranimo. Nadev lepo pogladimo, nato nanj položimo drugi biskvitni oblat. Tudi tega navlažimo, nato pa ga premažemo s preostankom nadeva.

Pecivo pokrijemo in ga vsaj za 12 ur postavimo v hladilnik. Potem previdno odstranimo tortni obroč in folijo. Poljubno okrasimo.


Opombe

Kako na fino boste zmleli mandlje, je stvar vašega okusa. Jaz sem jih zmlela na grobo, ker mi je všeč, da se jih v nadevu še dobro čuti.

Količina mandljeve arome, ki jo boste dodali v nadev, je odvisna od intenzivnosti arome - jaz sem količino določila glede na navodila proizvajalca (dr. Oetker: 2 ml arome na 500 ml tekočine).

Recept je nastal, ko mi je po peki ene torte ostalo nekaj mascarponeja in sladke smetane. Doma sem imela mandlje, zato sem dobila inspiracijo, da lahko iz vseh sestavin ustvarim preprosto mandljevo pecivo.

Mandlje običajno olupim sama: stresem jih v vrelo vodo, pustim, da voda ponovno zavre, za kakšne pol minute pokuham, nato pa jih odcedim in lupino je možno enostavno odstraniti.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.