Majska torta

jagode in čokolada v torti - dihotomija vredna vsakega astrološkega dvojčka

Vendelina jr.  Izvor: moj umislek
Majska torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: torta

Za testo

1,5 dl smetane in

10 dag jedilne čokolade

do 2 žlici kakava v prahu

3 jajca

3 žlice sladkorja

sol

mineralna voda

Za kremo

5O dag jedilne čokolade

0,5 l smetane

100 g mascarponeja

100 g grškega jogurta

1 vrečka želatine fix

sirup, ki ga dobimo z odcejanjem jagod

Za preliv:

torta ima dve plasti čokoladnega preliva, ki ga naredimo iz čokolade, smetane in svetlega ruma.

Količine za preliv 1:

1 dl smetane

8 dag jedilne čokolade

malo ruma (0,2 dl)

Količine za preliv 2:

1,5 dl smetane

10 - 12 dag jedilne čokolade

0,4 dl ruma

Postopek

Priprava jagod:

20 dag očiščenih in na pol prerezanih jagod položimo na cedilo in jih obilno in izdatno posujemo s sladkorjem v prahu. Sladkor bo potegnil vodo iz jagod in ta sladka tekočina bo odtekala. Najbolje, da tak proces poteka v hladilniku cel dan. Sirup, ki pri tem nastane, bomo uporabili za aromatiziranje kreme. Sadje naj bo prerezano, ker bo šlo tako več vode iz sadežev.

Priprava:

1. začnemo s pripravo pariške kreme. V posodi segrejemo pol litra smetane in pol kilograma čokolade in pustimo tvarino, da se ohladi. Naslednji dan bomo iz tega delali kremo.

2. Za podlago za testo segrejemo smetano in čokolado po definiranih količinah. Pustimo kakih 15 - 20 minut, da se segreta masa začne hladiti in da se začne gostiti. Medtem umešamo sneg iz 3 beljakov in malo soli in kremo iz 3 rumenjakov in sladkorja. V rumeno kremo umešamo hladnejšo zmes čokolade in smetane. Dodamo mineralno vodo, da se zadeva malo lažje meša. Zmes mora biti tolikanj gosta, da se v njej zelo očitno vidijo sledovi mešalnikovih metlic (ozrioma mora biti gosta, da se jo komaj še obvladuje z mešalnikom). Če še ni tolikanj gosta, jo gostimo z žlicami kakava v prahu (pri meni so 3 žlice zadoščale). V to maso potem vmešamo stepene beljake. Podlago pečemo 22 minut na 180 stopinj.

Ko jo vzamemo iz pekača, položimo na podlago, na kateri bomo kasneje servirali torto, podlago pa pokrijemo s folijo, da se ne suši in ne drobi. Počakamo 2 uri, da se podlaga ohladi.

3. Okoli podlage postavimo v alufolijo (ali pa peki papir) zavit tortni obroč . Na čokoladno testo položimo eno plast jagod. V kozici pripravimo preliv (količine za preliv 1): segrejemo smetano in čokolado in premešamo z rumom. Gosto tekočo zmes prelijemo čez jagode. Poliv točimo na sredino kompozicije in ni treba, da gre čisto do skrajnega roba torte (v izogib čokoladni poplavi). Pustimo na sobni temperaturi 15 minut in potem damo vse skupaj v hladilnik. Najbolje je, da je tu podlaga za torto dobro zavarovana s papirjem v izogib poplavi. Pustimo eno uro v hladilniku.

4. Zamešamo pariško kremo in ji dodamo še mascarpone in grški jogurt in želatino fix. Na koncu dodamo še kak deciliter jagodnega sirupa. To zamešamo v kompaktno kremasto gmoto. Kremo vsujemo v obroč. Poravnamo jo s silikonskim čopičem (glede na količine je v tortnem premeru 26 cm in 8 cm višine še dober centimeter prostora). Pustimo v hladilniku dve uri.

5. V kozici segrejemo in mešamo smetano, čokolado in rum za preliv 2. Homogeno tekočino polijemo po kremi. Pusimo 15 minut na sobni temperaturi in potem damo torto še za 8 ur v hladilnik.

6. Odpremo obroč, odstranimo folijo/peki papir in pogladimo rob torte z glazurnim nožem. Torta je pripravljena za serviranje.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

deska  

kuha že od: 12.9.2008

Št. objav: 43

Objavljeno 31.10.2012 ob 23:04

Torta je bila na koncu zelo dobra, a sem imela pri pripravi same težave, večinoma zaradi lastnih neumnosti. Testo se mi je tako skrčilo, da je bil obod čisto prevelik, morda katera pozna kako rešitev za to? Pri prenašanju na pladenj se mi je strgalo (bi morala počakat da se ohladi, pa sem bila neučakana). Zaradi prevelikega modela sem imela težave pri prelivanju, ker mi je vse teklo dol iz pladnja na kuhinjski pult, v glavnem, cela packarija. Mislim da sem bila tu sama kriva, ker bi lahko počakala, da se preliv malo bolj strdi.

Ampak so jo vsi pohvalili, samo lepa ni bila :)

No, naj omenim še, da je bila to moja prva torta, ki sem jo naredila sama, ampak zaradi vseh problemov, me je kar strah spet poskusiti. Bi morala začeti s čim lažjim.

Torej, kaj narediš ko se ti testo tako skrči, da tortni model ni več prav?

lellykely  

kuha že od: 30.11.2013

Št. objav: 24

Objavljeno 27.4.2014 ob 13:17

Joj prav škoda mi je da nisem tega recepta zasledila prej, saj preprosto obožujem kombinacijo jagode-čokolada, pa nisem po horoskopu dvojček :)

Jo bom naredila ta teden za mamin rojstni dan, pa me zanima če bi lahko položila okrog torte rezine jagod-tako da bi krema stisnila jagode ob tortni model?

lellykely  

kuha že od: 30.11.2013

Št. objav: 24

Objavljeno 3.5.2014 ob 15:24

No, pa sem jo končno naredila! :) Priprava sploh ni bila nevem kako zahtevna in rezultat je bil odličen! Sama sem sicer dala 500 g jagod in še ta količina ni bila prevelika. Ker so izpustile veliko vode, so se zelooo skrčile in skoraj nisem mogla verjeti, da jih je v originalnem receptu le 200g.

Jagode sem položila tudi okrog torte, za bolj poseben vizualni učinek, a ker so te mogle biti ''trde'', da so stale jim nisem dodala sladkorja in posledično morala 2x pobrisati majhno količino vode, ki so jo spustile:)

V glavnem, torta je dobila same pohvale, okusi se čudovito povežejo, je pa res da je precej kremasta in nasitna- a mislim, da je to tudi namen :)

matejac  

kuha že od: 8.6.2004

Št. objav: 446

Objavljeno 24.5.2014 ob 0:27

Res je zelo dobra in posebna torta. Če imate več povabljencev, je to prava rešitev, saj je zelo nasitna. Mogoče samo to, da če imate domače jagode, ne dajo toliko sirupa. Sicer pa petka!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.