rojstni dan,valentinovo,kuhanje,pečenje,sladice,Tudi slovenski »comfort food« obstaja

Kremšnite, kremne rezine - kot z Bleda

res prave kremšnite, brez pudingov in različnih praškov za kremo

ROKCO  
Kremšnite, kremne rezine - kot z Bleda
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 15

500 g listnatega testa

Za kremo:

1,6 l mleka (čim bolj mastnega)

9 jajc

300 g sladkorja za mešanico rumenjakov

100 g sladkorja za sneg

180 g moke (če je moka zelo mehka, uporabite pol ostre, pol mehke)

2 zavitka vanilinega sladkorja

velika žlica ruma (lahko tudi 2, če vam je okus ruma všeč)

Za smetano:

500 ml smetane

0,5 velike žlice sladkorja v prahu

Za serviranje:

1 velika žlica sladkorja v prahu

Postopek

Priprava testa in izbira pekača:

Testo razvaljamo za kakšen centimeter več, kot je velikost pekača, ker se bo med peko malo skrčilo. Položimo ga na pekač in ga prepikamo z vilicami, da se testo ne napihne. Pečemo ga približno 10-15 minut na okoli 200 stopinj oz. dokler ni zlato rumeno zapečeno. Testo je bolje peči v nizkem pekaču in ne v pekaču, v katerem bodo kremšnite, ker se pečenega lažje da iz pekača. Če je pečeno testo preveliko, ga obrežemo z nožem na velikost pekača za kremšnite.

Pekač, v katerem bodo kremšnite, naj bo velikosti 35x25x7 (d,š,v) - zadostuje za 15 ravno prav visokih kremšnit. Na dno pekača položimo eno plast pečenega testa.

Krema:

Bolj mastno mleko kot je, boljša bo krema. Jaz uporabljam mleko od kmeta, ki je še malo bolj mastno kot trgovinsko.

Iz količine 1,6 l mleka vzamemo približno 2 dl hladnega mleka, ker ga bomo porabili za jajčno mešanico. Ostalo količino (1,4 l) pa damo zavreti.

Rumenjake in beljake ločimo tako, da damo beljake v veliko posodo, rumenjake pa v manjšo. Med rumenjake dodamo sladkor, vanilin sladkor, rum, moko ter mleko, ki smo ga prej odvzeli za jajčno mešanico. Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes, približno 1-2 minuti mešanja.

Iz beljakov naredimo trd sneg. Ko je le ta dovolj trden, začnemo počasi dodajati med nenehnim mešanjem sladkor. Sladkor ne smemo vsuti naenkrat, ker lahko sneg pade skupaj. Po tem, ko dodamo sladkor, sneg mešamo še kakšne 2 do 3 minute, da postane resnično čvrst.

V vrelo mleko počasi vlijemo jajčno mešanico in jo nenehno mešamo. Jaz uporabljam za mešanje kar električni mešalnik, ker mešanje z metlico po kašni minuti ali dveh postane zelo težko, ker se krema zgosti. Za mešanje ne uporabljajte kuhalnice, ker boste dobili grudice. Po tem, ko smo vlili jajčno mešanico v mleko, zmes kuhamo s stalnim mešanjem približno 3-5 minut. Zmes mora stalno rahlo vreti, ne sme biti na prevelikem ognju, da se zmes ne prime posode ali celo zažge.

Ko je jajčna zmes kuhana, pa pride tisti del, pri katerem večina reče, da jim kremšnite niso uspele ali pa da so jih na krožnik dajali z zajemalko.

V čem je torej trik. Nujno, kar potrebujemo, je zelo velika metlica za stepanje, sneg pa mora biti v zelo veliki posodi, kajti ne daje se ga v vrelo kremo, ampak se da vrelo kremo v sneg. Najbolje, da vam nekdo pomaga vlivati jajčno zmes v sneg.

Torej, ko je jajčna zmes kuhana, jo počasi vlivamo v sneg, druga oseba pa naj stalno meša oz. stepa z metlico. Če jajčno mešanico vlivamo prehitro, bo beljak prehitro koaguliral in dobili bomo grudice. Bolje počasneje, kot prehitro. Pazimo tudi, kako mešamo - ne mešamo, kot bi mešali s kuhalnico, ampak delamo krožne gibe z metlico in hkrati zmes privzdigujemo. Celotno vmešavanje naj ne poteka dlje kot 1 minuto.

Nato zmes vlijemo v pekač, v katerem je že ena plast testa. Enakomerno porazdelimo zmes po pekaču in postavimo na stran, da se ohladi. Ko je zmes ohlajena, dodamo stepeno smetano ter drugo plast pečenega testa. Pečeno testo je bolje prej narezati na 15 enakih delov in ga zložiti na smetano, kot pa da bi ga rezali po tem, ko smo ga položili na smetano. Posujemo še s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Če boste uporabljali točne količine, ki so v receptu, ter točen postopek, vam mora uspeti. Pa dober tek.


Opombe

Če vas zanimajo kalorične vrednosti ene kremšnite ...

KALORIČNE VREDNOSTI ZA ENO KREMŠNITO (če iz recepta pripravite 15 komadov) (1,4 do 1,6 PAL korespondenca za lažje fizično delo npr. pisarniško delo)

RDA=recommended daily allowance

ŽENSKA

Kalorije, 378 = 19% RDA,

Beljakovine, 9g = 24% RDA,

Maščobe, 19g = 27% RDA,

Holesterol, 183mg = 61% RDA,

OH, 44g = 17% RDA,

Sladkor, 35g = 68% RDA

MOŠKI

Kalorije, 378 = 15% RDA,

Beljakovine, 9g = 19% RDA,

Maščobe, 19g = 21% RDA,

Holesterol, 183mg = 61% RDA,

OH, 44g = 13% RDA,

Sladkor, 35g = 54% RDA

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mojcazala  

kuha že od: 6.1.2011

Št. objav: 112

Objavljeno 8.9.2012 ob 14:12

kremšnite sem pravkar naredila, krema je uspela več kot odlično, naredila sem jo pa po opisanem postopku in nisem nič spremenila in sploh je ni težko narediti,čeprav tako izgleda po prvem vtisu ;)

edino kar sem spremenila je to, da sem spodnjo plast testa zamenjala z biskvitnim(biskvitna podlaga) in zgornja je ostala listnato testo :)

moja ocena je vsekakor 5 :))

arepnik  

kuha že od: 26.7.2007

Št. objav: 180

Objavljeno 9.10.2012 ob 14:59

Zelo vesel

Mislim da je to dobra poteza, da vlivaš počasi v beljak ker se tudi lažje masa zmeša z beljakom. treba je poskusiti na ta nači hvala za prikaz videa. Lp

katjushka  

kuha že od: 15.9.2004

Št. objav: 1901

Objavljeno 6.1.2013 ob 21:47

Zelo vesel

Zelo dobre in hvala za video prikaz. Pripomnila bi le, da ko sem jih prvič delala niso bile čvrste in so se razlezle. Ob drugem poskusu pa sem uporabila le 1,4 l mleka (malo manjša količina mleka mi je bolj odgovarjala tudi glede na velikost pekača) in 200g moke in so bile super. Res zanimivo, da enim uspejo z manjšo količino moke, drugim pa ne ... :O

AnjaZ  

kuha že od: 7.2.2012

Št. objav: 8

Objavljeno 7.1.2013 ob 10:12

Res zelo dobra krema. Jaz sem jih delala že dvakrat in prvič je bila krema res pretekoča, drugič pa je bilo že boljše vendar so se čez čas v pekaču spet malo razlezle. Bom naslednjič še zmanjšala količino mleka in povečala količino moke.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 7.1.2013 ob 12:37

Tudi moje mnenje je, da je najpomembnejši čas kuhanja. Moke se kuhajo različno dolgo časa. Npr gustin (puding) je skuhan skoraj takoj, ko ga vlijemo v vrelo mleko in premešamo. Ostra moka zahteva daljše kuhanje - tudi po 10 minut. Vmešavanje kreme v beljake je pa lažje kot vmešavanje beljakov v kremo, ki jih moraš sicer potunkati v kremo, obratno pa krema sama zleze na dno.

Aja  

kuha že od: 11.1.2002

Št. objav: 142

Objavljeno 3.2.2013 ob 15:01

Zelo vesel

Preiskusila danes mešanje kuhane kreme v sneg, odlično uspelo. Rocko, hvala za posnetek. Glede kompaktnosti kreme pa je po mojih izkušnjah, najvažnejši čas kuhanja. Nastavim si uro in kuham med stalnim mešanjem najmanj 12 minut. Nikoli mi še niso stekle.

LUMPIJALKA  

kuha že od: 14.6.2011

Št. objav: 16

Objavljeno 11.3.2013 ob 22:09

Vesel

Meni niso prvič uspele...po vsem prebranem sem skoraj prepričana ,da je težava samo v kuhanju kreme. Sama sem sicer delala tako ,da sem sneg dala v rumenjakovo maso. Verjamem ,da ima Aja prav ,ko jih kuha 12 minut...Logično ,saj je največ tekočine ravno v beljaku...Poskusim znova konec tedna in verjamem ,da bom z veseljem poročala o odličnih kremnih rezinah. Uživajte !!!

pirnica  

kuha že od: 21.3.2011

Št. objav: 689

Objavljeno 12.3.2013 ob 8:46

Zame najboljše kremšnite. Priprava enostavna, uspeh zagotovljen.

katarina000  

kuha že od: 20.10.2011

Št. objav: 18

Objavljeno 15.3.2013 ob 14:19

Zelo vesel

Vedno sem jih hotela sama narediti pa se nisem upala...danes sem jih naredila in so mi super uspele!!Držala sem se navodil in ni bilo nobenih problemov.Odlično in hitro!

zoja2  

kuha že od: 16.12.2007

Št. objav: 258

Objavljeno 15.3.2013 ob 20:50

Ali bi lahko kremo kuhala v posodi nad vrelo vodo, meni se zmeraj malo prime, pa sem že vnaprej nervozna. Ali bi se dovolj skuhala?

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.