božič,miklavževo,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Karamelna kokosova potica s čokolado

klasika malo drugače

Karamelna kokosova potica s čokolado
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

½ kocke kvasa Fala

2 dl mleka

48 dag moke

7 dag kisle smetane

6 dag masla

3 dag sladkorja

2 jajci

2 žlici ruma

1,5 male žličke soli

Nadev:

25 dag kokosove moke

12 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

3 dl mleka ali smetane

4 žlice ruma

2 jajci

sok in lupinica limone

20 dag čokolada

jajce za premaz

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse sestavine brez masla, prilijemo raztopljen kvas in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo počasi, zadnjih deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga, če poskušamo košček razvleči. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Med vzhajanjem pripravimo nadev: v ponvi segrejemo sladkor, da se stopi in karamelizira. Posebej zavremo sladko smetano in jo postopno dodajamo h karameliziranemu sladkorju. Ko dodamo del smetane, temeljito premešamo, da se sladkor poveže s smetano in dobimo gosto karamelno zmes (če bomo dodali preveč smetane in če ne bo dovolj vroča, se bo karamelizirani sladkor strdil, kar bo terjalo malo več mešanja in vročine, da se bo spet lepo utekočinil in povezal s smetano). V zmes vmešamo kokosovo moko in temeljito premešamo. Dodamo limonin sok in lupinico ter ohladimo. V ohlajen nadev primešamo rumenjaka in sneg beljakov, ki smo jim med mešanjem dodali vanilin sladkor.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z nadevom, posujemo na koščke narezano čokolado (termo-stabilne solzice, če jih imamo) in tesno zvijemo v zavitek. Položimo ga v namaščen model in damo ponovno vzhajati. Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo približno eno uro pri 175 stopinjah. Pečeno potico pustimo v modelu nekaj minut, nato jo obrnemo na trdo podlago in do konca ohladimo.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

MALČICA  

kuha že od: 8.6.2006

Št. objav: 451

Objavljeno 18.4.2017 ob 9:28

Vesel

To potičko sem naredila letos za veliko noč. Slikat je nisem uspela, ker boljše potičke še nismo jedli, sočna, okusna, dišeča po karameli, skratka 1A. Poskusite, ne bo vam žal. Naslednjo nedeljo je bela nedelja in jo bom še enkrat naredila. Morda slikam.

Čist petka.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12635

Objavljeno 22.4.2017 ob 0:16

Vesel

No, pa sem tudi jaz naredila to potičko in jo ravnokar dala v pečico. Delala sem jo iz 80 dag moke in temu primerno prilagodila vse ostale sestavine, sicer pa sem se do potankosti drzala recepta.Jutri bom sporočila, kako mi je uspela in ocenila. Tudi jaz sem jo naredila, ker je bela nedelja, ki je mala velika noč, pa naj bo še na mizi potica. Potica je res zelo, zelo dobra, karamelni okus tudi da svoje, da ne govorim, kako je dišalo, ko se je pekla. Tudi jaz dajem oceno +5, priporočam, ker je hitro narejena.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.