Kajmak baklava

sočna, okusna baklava z nekaj manj orehi

senka  Izvor: Bosna
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg jufke (vlečeno ali listnato testo)

Krema:

3 jajca

skodelica olja

skodelica sladkorja

skodelica kajmaka (pavlaka, mileram)

250 g zdroba

malo pecilnega praška

0,5 kg orehov (mletih in narezanih)

Preliv:

1,5 l vode

1 kg sladkorja

sok ene limone

Postopek

Pekač (v velikosti pečice) izdatno namažemo z oljem. Vanj položimo dva lista testa, kremo, list testa, orehe, list testa, kremo, list testa, orehe. Tako po občutku razdelimo sestavine, na vrhu naj bo testo. Izdatno ga namažemo z oljem. Peki papir namažemo z oljem in z njim pokrijemo pecivo. Pečemo približno eno uro na 150 - 160 stopinj.

Kremo naredimo tako, da vse sestavine zanjo zmešamo skupaj.

Preliv - vodo s sladkorjem segrejemo tik do vretja, nato odstavimo in v hladno zmes primešamo sok ene limone. Polijemo po pečeni baklavi.


Opombe

Večkrat poglejte v pečico, da ne zagori, skorjica naj bo zlato -rjave barve.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

mateja144  

kuha že od: 9.7.2007

Št. objav: 16

Objavljeno 30.9.2007 ob 21:44

Se dobi kajmak v kateri od trgovin pri nas?

ddarinka  

kuha že od: 9.12.2004

Št. objav: 158

Objavljeno 30.9.2007 ob 22:22

Kajmak se seveda dobi pri nas: v Mercatorju ga imajo v manjših škatlicah, v Sparu ga prodajajo "na vago", vendar ne vem, kaj počne kajmak v baklavi. Res pa je, da nisem ravno specialistka za baklavo, čeprav sem jo po receptu prijateljice iz Bosne nekajkrat že naredila. Vem tudi, da je za baklavo več receptov, le tale kajmak me je malo presenetil. No, presenetila me je tudi možnost uporabe listnatega testa.

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8687

Objavljeno 1.10.2007 ob 7:26

Jezen

?????

Zdi se mi, da je res zmešnjava v tem receptu.

Vlečeno ali listnato testo?! Zaenkrat se še vedno za baklavo uporablja VLEČENO TESTO.

Izdatno namazati z oljem?! Ne bi vedela, da se tako IZDATNO maže z oljem.

Kajmak (pavlaka ali mileram)?! Pavlaka je kisla smetana. Mileram je blažja varianta tega. Ne vem pa, kaj bi kajmak delal v baklavi.

Kdaj pa baklavo narežeš?

Ne pustimo, da se nam bodo smejali zaradi TAKIH IZVIRNIH receptov.

Pozdravček!

P.S. Kajmak dobiš na vsaki boljši tržnici, ali pa v velikih centrih na delikatesah.

gaja 1  

kuha že od: 29.12.2006

Št. objav: 378

Objavljeno 1.10.2007 ob 8:09

Zdaj pa samo čakamo, da se bo naš baklava profi - ežoj oglasil.

alenka5  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 196

Objavljeno 1.10.2007 ob 8:15

Tale recept res nima veliko skupnega z baklavo. Ali je dober ali slab prepuščam tistim, ki ga bodo realizirali - naj poročajo. Vsekakor pa pod tem imenom nima kaj iskati.

Pa brez zamere

Alenka

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 1.10.2007 ob 9:02

No, mene je že včeraj srbel jezik. Baklave namreč dobro obvladam, tale jajca, kisla smetana in kajmak pa sta me res presenetila. Za baklavo se sicer lahko uporabi tudi listanto testo, tako da se mi to ne zdi toliko sporno, ampak izvorno je baklava sladica iz plasti testa (torej vlečeno ali pa listanto - slednje se uporablja, ko baklave delajo kot nekakšne žepke trikotnih oblik)) z nadevom iz oreškov (orehov, lešnikov, pisatcij, pinjol - mešano ali samo z enim od teh) in prelito s sladkornim sirupom. To je osnova. Lahko se dodajajo še rozine, pa limonin sok v preliv, ampak doslej res nisem zasledila, da bi se baklava delala z nadevom iz jajc, sira in smetane. To je pita, ne pa baklava.

Sem se preveč potikala po krajih, kjer je baklava doma, da bi ta recept kupila pod imenom baklava. Lahko pa ga kupim pod pita. Mamamia

senka  

kuha že od: 19.11.2005

Št. objav: 343

Objavljeno 1.10.2007 ob 22:13

mislim kako se lahko ena stvar tako zakomplicira.Dobila sem recept od pravih strokovnjakinj iz Bosne ,Sarajeva.Prvo smo v službi lahko poiskusile in vam rečem je naravnost božanska..Da ne delam še naprej zbrke,res je kajmak ta pravi samo jaz sem dala mileram ,ker ta kajmak ni ta kajmak.Napisala sem jufka ker dobite vMercatorju po tem imenom lisnato vlečeno testo in če res nisi začetnik veš kaj je to ,,če pa ne pojdi pojesst baklavo.mamamija daj naredi če se upaš,jaz sem jedla ta prvo naravnost iz Sarajeva,naredila sem svojo pa ni bila tako dobra kot original ampak sama sem polovico pojedla mater je bilo dobro...pa brez zamere ker nisem imela časa prej ker sem #gavdala #ko utegnem pošljem še slikce,potek dela če je treba...ma lepo se imejte in veliko se smejte !

senka

Jerneja USA  

kuha že od: 24.11.2006

Št. objav: 812

Objavljeno 2.10.2007 ob 1:16

Senka, ze v redu. Saj zgleda, da imas prav ampak recept se imenuje Kajmak Baklava http://hem.passagen.se/bosanski.recepti/Kajmak.html tako da prosim lepo dopolni ime recepta!!!

ežoj  

kuha že od: 24.2.2006

Št. objav: 6302

Objavljeno 2.10.2007 ob 6:09

Jaz se popolnoma strinjam z mamamio ( razen za limono, v sladkorni sirup se dodaja limona bolj zaradi kemije kot zaradi arome, citronska kislina namrač spremeni saharozo......... naprej sem pozabil, morda bi naš kemik ( se mi zdi frina, nikoli nisem siguren ) znala povedat več, v nekaj kaj ne kristalizira ).

senka, je že v redu, kot je že povedala Jerneja dala si neposrečeno ime. Drugo kar moti je uporaba kajmaka. V Bosni ( pa še kje ) se dobi kajmak predvsem kot " stari " ali " mladi " oba sta slana in pašejo bolj v slane jedi ( recimo v Beogradu se dobi " pleskavica v lepinji s kajmakom " ). To se pravi kajmak ni isto kot " pavlaka " ali " mileram " ( v linku Jerneje uporabi se " kajmak ", smetano posneto z mleka in to ni slano ).

Dragička  

kuha že od: 9.12.2003

Št. objav: 8687

Objavljeno 2.10.2007 ob 7:11

Ežoj, kar povej, zgleda, da se je tukaj vse pomešalo: kaj so jufke, kaj je vlečeno testo, kaj je listnato testo, kaj je kajmak.

Kot prvo "JUFKE" so tenke vlečene kore. Meni se zdi, da si ti zamešala kaj je vlečeno testo in kaj je listnato testo. Ajdi, lepo prosim, naj mi nekdo naredi iz zmrznjenega listnatega (mastnega) testa baklavo iz desetih kor... Ha-ha-ha. Ta bo visoka kot moja stolpnica. Pa tudi nisi dobro prebrala "...slatkog kajmaka...". To je že nekako sprejemljivo. Tako, kot ti je Ežoj lepo opisal.

Ne strinjam se s tem, da mi nekdo tukaj reče, da je mleko črno in bom jaz kar tako spognila glavo in bom rekla: O.K. potem je pa črno. Halooo... "Jok, brate, odpade"!

Lep in uspešen torkov dan vam želim!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.