velika noč,pečenje,kruh

Hot cross buns

avstralski mehki velikonočni kruhki

dina_rex  Izvor: Avstralija
Hot cross buns
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 hlebčkov

Testo:

450 g moke (mešanica gladke in ostre)

14 g kvasa v prahu (dve vrečki po 7 g)

2 jajci

skodelica (2,5 dl) toplega mleka

60 g kristalnega sladkorja

ščepec soli

50 g stopljenega masla

žlička kisle smetane (neobvezno)

Začimbe:

pomarančna lupinica, cimet

pri začimbah lahko dodate tudi ingver, mlete klinčke, mleto kumino, lahko namesto pomarančne lupine daste limonino ...

suho sadje (po želji, največkrat gredo rozine ali kandirane pomaranče ali oboje, lahko je več vrst, ampak koščki morajo biti majhni)

Dekor:

sladkor v prahu, malo mleka

Postopek

1. V toplo mleko vmešamo kvas in malo (ščep) sladkorja ter pustimo. Med tem v posodo, kjer bomo mesili testo, damo sladkor in začimbe ter dobro premešamo, kar z rokami. Nato dodamo moko in ščep soli in zopet na roko premešamo moko, začimbe in sladkor. K suhim sestavinam dodamo stopljeno maslo, v katerem smo razžvrkljali dve jajci, in kvas z mlekom. Zgnetemo do mehkega in gladkega testa. Ko je testo zgneteno, ga malo razgrnemo in vanj dodamo suho sadje in zopet pregnetemo. Testo s sadjem damo v posodo, ki smo jo namazali z oljem in pustimo vzhajati na toplem mestu in pokrito približno 1 uro.

2. Vzhajano testo iz posode zvrnemo na pomokano ravno površino. Iz testa z rokami oblikujemo krog (premer cca. 25 cm) in ga razrežemo na 12 delov (kot npr. pico). Teh dvanajst delov oblikujemo v kroglice in jih damo na pekač, obložen s peki papirjem. Zopet vzhajamo na toplem mestu in pokrite pol ure.

3. Pečico vklopimo na 180 stopinj (ventilatorsko na 10 stopinj manj). Vzhajane hlebčke premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali malo mleka. Nato jih spečemo - peka traja od 15 do 20 minut oz., da so hlebčki zlate barve.

Ko so pečeni, jih nekaj minut ohlajamo in medtem naredimo kuverturo iz sladkorja in mleka.

4. Vzamemo vrečko za živila, vanjo napolnimo kuverturo in jo, preden začnemo z okraševanjem, na spodnjem robu odrežemo, da bo sladkor lahko tekel skozi (mešanica sladkorja in mleka ne sme biti preredka).


Opombe

Pri začimbah imate odprte roke, ker lahko dodate, kar vam najbolj diši. Cimet bi naj bil obvezen, v Avstraliji se lahko kupi celo taka mešanica začimb prav za to pecivo - mislim, da so v mešanici cimet, koriander, kumina, ingver, muškatni oreh in klinčki.

Hlebčki so poznani tudi v Angliji in verjetno še kje. Je pa nekaj drugega in zelo dišečega še poleg potičke med velikonočnimi dobrotami:)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.